Almanya'da yaşanan olaydan sonra Marburg virüsü hakkında araştırmalar başladı. Filoviridae virüs ailesinden bir hemorajik ateş virüsü olan Marburg (MARV), Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Risk Grubu 4 Patojen grubundadır. ABD, Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü ise bu virüsü Kategori A Öncelikli Patojen grubuna, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri de Kategori A Biyoterörizm Ajanı'na eklemiştir. Yani aslında çok bulaşıcı ve ölümcül bir virüs olan Marburg virüsü, bulaştığı kişilerin yarısını öldürmektedir. Peki, Marburg virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Marburg virüsü ölüm oranı ne, Türkiye'de var mı? Gelin birlikte bakalım...
MARBURG VİRÜSÜ NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?
Marbug virüsü, bir meyve yarasasına maruz kalma, korunmasız seks, kırık deri ve vücut sıvıları yoluyla bulaşıyor. Marburg virüsünün belirtilerin başında, aynı virüs ailesine ait olan Ebola'ya benzer şekilde kanama ve ateş görülüyor. Virüsün diğer belirtileri arasında ise şiddetli kusma ve nörolojik sorunlar yer alıyor. DSÖ'ye göre, Marburg için onaylanmış bir aşı veya antiviral tedavi bulunmuyor. Ancak dehidratasyon gibi semptomların erken, profesyonel tedavisi hayatta kalma şansını önemi ölçüde etkiliyor. 2009 yılında, Uganda'nın Kampala kentinde Ebola ve Marburg aşısının genişletilmiş klinik denemeleri başladı.
Kuluçka süresi 2-9 gün olan marburg virüsü için ilk haftada ateş, titreme, öksürük, baş ağrısı, döküntü ve kas-eklem ağrıları ilk belirtiler görülürken, sonrasında göğüs ağrısı, ishal, şiddetli kan kaybı ve bilinç bulanıklığı gibi belirtiler de görülmektedir.
MARBURG VİRÜSÜ ÖLÜM ORANI NE, TÜRKİYE'DE VAR MI?
Marburg virüsü oldukça bulaşıcı ve öldürücü bir virüstür. Kuluçka süresince bulaşıcılığı yoktur ancak nadir görülmesine rağmen yüzde 88'e varan ölüm oranına sahiptir. Türkiye'de şu ana kadar kayıtlara geçmiş Marburg virüsü vakası bulunmuyor.
MARBURG VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
Meyve yarasasından, korunmasız seks, kırık deri ve vücut sıvıları yoluyla bulaşabilen marbug virüsü ayrıca; maymunlar gibi primatlar ve virüs ile enfekte olmuş insanların kendileri, kanı veya vücut sıvıları yanı sıra enfekte kişinin kullandığı giysi, çarşaf, yastık, iğneler veya tıbbi ekipmanlarla temas yolu ile bulaşır. Virüsün kişiden kişiye bulaşması için hastayla son derece yakın temas gerekmektedir.
MARBURG VİRÜSÜ TEDAVİSİ VAR MI?
Marburg virüsüne karşı bir aşı ya da ilaç vs. bulunmuyor. Hasta takibi gerçekleştirilip, belirtileri kontrol altına almayı ve hayatta tutmayı içeren oksijen desteği, ilaçlar içeren intravenöz sıvılar ve ağrı kesiciler gibi erken destekleyici bakım uygulanmaktadır.
MARBURG VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNMALI?
- Hastalıkla enfekte olmuş kişinin kan ve vücut sıvıları ile temas etmeyin
- İyileşmiş bile olsa hastalığa yakalanmış kişinin sperminde virüs kalmadığından emin olana kadar spermin vücuda girmesini engelleyin
- Vücut sıvıları ile temas etmiş olabilecek eşyalara ve zeminlere dokunmayın
- Hastalığın görüldüğü yerlerdeki meyve yarasaları ve maymunlardan uzak durun