Lifli gıdalar sayesinde kansere yakalanma riskini azaltın! sadece kanser riskini azaltmakla da kalmıyor. Faydaları saymakla bitmeyen lifli gıda tüketimi yaşam kalitesini büyük oranda arttırıyor. İşte lifli gıdalar hakkında bilmeniz gereken her şey haberimizin detayında...
SAĞLIKLI BESLENME NEDİR?
Sağlıklı bir beslenme planı, her bir besin grubundan yeterli miktarda tüketimi içerir. Meyve, sebze, tam tahıl, protein ve sağlıklı yağlar gibi çeşitli besin gruplarına odaklanarak, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri alabilirsiniz. Bu, sağlıklı bir dengenin sağlanmasına ve besin çeşitliliği yoluyla gerekli vitaminler, mineraller ve diğer besin maddelerinin alınmasına yardımcı olur.
LİFLİ YİCECEKLER NEDİR?
Lif, vücudumuz tarafından tamamen parçalanamayan bir karbonhidrat türüdür.
Liflerin bağırsaklarımızın daha iyi çalışmasını sağlayarak kilo kaybı, kan şekerinin düşürülmesi ve kalp sağlığının iyileştirilmesi gibi çeşitli faydaları bulunur. Yaşınız ve cinsiyetinize göre günlük lifli gıda tüketim miktarı 22 ile 34 gram arasındadır.
LİFLİ YİYECEKLERİN FAYDALARI NELER?
Lifli yiyecekler, sağlıklı bağırsak fonksiyonu, sindirim sağlığı ve tokluk hissi için önemlidir. Tam tahıllı ürünler, sebzeler, meyveler, kuru baklagiller gibi lif açısından zengin gıdaları beslenme planınıza dahil etmek, vücudunuzun gereksinim duyduğu lif miktarını karşılamanızı sağlar. Lifli yiyecekler;
*Kolesterol düşürür.
*Kilo kontrolü sağlar.
*Kan şekeri düzenler.
*Kanser riskini azaltır.
*Kabızlık problemini önler.
İŞLENMİŞ GIDALAR NEDİR?
İşlenmiş gıdalar, ürünlerin rafta kalma süresini uzatmak ya da ürünlerin lezzetini ve görüntüsünü daha iyi hale getirmek için türlü işlemlerden geçen gıdalardır. İşlenmiş gıdaları sıralayacak olursak bunlar; hazır yemekler ve içecekler, cips çeşitleri, sosis, salam, bisküviler ve hazır çorbalardır.
İŞLENMİŞ GIDALARIN ZARARLARI NELER?
İşlenmiş gıdalar, genellikle sağlıksız dolgu maddeleri, şeker ve doymuş yağlar içerdikleri için sağlığınız açısından zararlı olabilir. Bu tür gıdaların tüketimini sınırlamak ya da mümkünse tamamen ortadan kaldırmak sağlıklı beslenme için önemlidir. Sağlığınızı korumak, bedeninize bir iyilik yapmak için işlenmiş gıdalar yerine, doğal ve taze gıdaları tercih etmeye çalışın.
İşlenmiş Gıdaların zararları saymakla bitmiyor. Obezite, diyabet, kalp hastalıkları, kanser, sindirim sorunları gibi sağlık sorunlarına neden oluyor.
SAĞLIKLI BESLENME İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Vücudun uygun şekilde çalışabilmesi için yeterli miktarda sıvı almak önemlidir. Su, en iyi seçenek olsa da, çay, bitki çayları veya taze sıkılmış meyve suları gibi diğer sağlıklı içecekleri de tercih edebilirsiniz. Şekerli içeceklerden, gazlı içeceklerden ve aşırı kafeinli içeceklerden kaçınmaya çalışın.
*Tuz kullanım miktarınızı azaltın.
*Her gün taze meyveler ve sebzeler tüketin.
*Şeker ve şekerli besin tüketimini azaltın.
*Tam tahıl içeren ürünleri yemeye çalışın.
*Alkol almaktan olabildiğince kaçının.
*Süt ve yoğurt tüketmeye özen gösterin.
*30 dk. tempolu yürüyüş yapın.
Beslenme planınızda porsiyon kontrolüne dikkat etmek, gereksiz kalori alımını önleyerek sağlıklı bir kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olur. Porsiyon boyutlarına dikkat etmek ve tabağınızı renkli ve çeşitli yiyeceklerle doldurmak, sağlıklı beslenmeyi teşvik eder.