Kurdeşen (ürtiker) nedir, neden olur? Kurdeşen nasıl yok edilir, tedavisi nedir?

Kurdeşen, tıp dilinde ürtiker olarak bilinir. Ciltte görülen kabarık ve kaşıntılı döküntülere kurdeşen adı verilmektedir. Çoğu zaman stres ve alerjik reaksiyonlar sonucunda kendini gösteren kurdeşen, birdenbire ortaya çıkabilir. Çıktıktan birkaç saat içinde geçebilir. Görünümü; soluk kırmızı ve kabarıktır. Her yaştan kişiyi etkileyen bu hastalık, bulaşıcı değildir. Peki, Kurdeşen (ürtiker) nedir, neden olur? Kurdeşen nasıl yok edilir, tedavisi nedir?

Google Haberlere Abone ol
Kurdeşen (ürtiker) nedir, neden olur? Kurdeşen nasıl yok edilir, tedavisi nedir?

Kurdeşen insanlarda sıklıkla görülen bir cilt hastalığıdır ve çoğu zaman kendiliğinden geçer. Ürtiker olarak da bilinen kurdeşene; stres ve alerjik reaksiyonlar başta olmak üzere, ilaçlar, belli başlı gıdalar, kimyasal salınması ve histamin de neden olabilmektedir. Kurdeşen kendini, kaşıntılı ve kabartılı döküntülerle gösterir. Sadece belirli bölgeler de ya da vücudun her yerinde görülebilir. Fakat bu bahsedilen akut kurdeşenin yanında kronik kurdeşen de vardır. Kronik kurdeşen ise 1-5 yıl arasında sürebilmektedir. Peki, Kurdeşen (ürtiker) nedir, neden olur? Kurdeşen nasıl yok edilir, tedavisi nedir? Gelin kurdeşenle ilgili merak edilen her şeye birlikte bakalım...

KURDEŞEN NEDİR, NEDEN OLUR?

Ürtiker (kurdeşen), ciltte aniden ortaya çıkan kırmızı soluk görünümlü kabarcıklar ve kaşıntılı döküntülerdir. Kurdeşene genellikle; stres, alerjik reaksiyonlar, bazı gıdalar ve ilaçlar ile enfeksiyonlar sebep olmaktadır. Vücudun histamin salınımından dolayı kan damarlarının genişlemesi ve sıvı sızması kurdeşen oluşur.

Kurdeşen (ürtiker) nedir, neden olur? Kurdeşen nasıl yok edilir, tedavisi nedir?

KURDEŞEN NASIL YOK EDİLİR, TEDAVİSİ NEDİR?

Kurdeşen tedavisinde genellikle antihistaminikler yani histaminin etkisini önleyen maddeler kullanılır. Doktorun önermesi durumunda kortikosteroidler de verilebilir. Kurdeşeni olanların alerjik durumlardan uzak durması ve cildine bakması önemlidir. Üritker tedavisinde amaç belirtilerin giderilmesidir.

Antihistaminik tedavisinde 2-4 hafta boyunca günde 1 antihistamin alınımı ile şikayetleri gerilemezse, bu ilaç gruplarının 4 katına çıkarılması tavsiye edilir.

4 kat alınan ilaç grupları da hastalığı geriletmezse, hastalardan omalizumab (Anti-IgE) enjeksiyonunun ayda 1 kez 300 mg subkutan olmak üzere 6 ay kullanılması önerilir.

KURDEŞEN BELİRTİLERİ NELER?

  • Yoğun kaşıntı
  • Deride kırmızı döküntüler
  • Ciltte yanma, batma ve küçükten büyüğe değişen şişlik
  • Oluşan kabarcıkların zamanla şekil değiştirmesi
  • Ten rengine bağlı olarak ortaya çıkan lekeler

KURDEŞENİ OLAN İNSAN NE YEMEMELİ?

Kurdeşeni olan insanların alerji yapacak histamin içerikli yiyeceklerden uzak durmaları gerekmektedir. Bu besinler arasında özellikle süt ve süt ürünleri, çilek, fıstık, fındık yer alır. Baharatlı ve acı yiyecekler de belirtileri artırabilir. Bu yüzden bu tarz ürünlerden de uzak durmakta fayda var. Kurdeşeni olanların alkol tüketmemeleri ve yapay katkı maddelerinden uzak durmaları tavsiye edilmektedir.

KURDEŞEN BULAŞICI MI?

Kurdeşen bulaşıcı hastalık değildir.

KURDEŞENİ NE TETİKLER?

Kurdeşeni alerjenler, ilaçlar, sıcaklık değişimleri, stres, viral ya da bakteriyal enfeksiyonlar ve alkol tetikleyebilir.

KURDEŞEN KAÇ GÜNDE GEÇER?

İki tür kurdeşen vardır: Akut ve kronik. Akut kurdeşen 6 haftadan kısa süren ürtikerdir. Kronik kurdeşen ise 6 haftadan uzun, hatta 1-5 yıl sürebilen ürtikerlerdir. Kurdeşen 24 veya 48 saat içinde geçebilir.

KURDEŞEN TEHLİKELİ BİR HASTALIK MI?

Kurdeşen aslında tehlikeli bir hastalık değildir ve birçok kişide görülür. Ancak özellikle dudak, göz çevresi veya boğazda şişme ile birlikte görülürse veya nefes almada zorluk, baş dönmesi gibi semptomlarla kendini gösteriyorsa önemli olabilir ve acil müdahale gerektirebilir.

KURDEŞEN İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?

Kurdeşen bir deri hastalığı olduğundan hastanelerin dermatoloji polikliniklerine gitmek gereklidir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin