Kan tutması nedir, neden olur? İnsanlar kan görünce neden bayılır? Kan tutması (hemofobi) tedavisi...

Bazı insanların kan gördüklerinde bayıldıklarını görmüş ya da duymuşsunuzdur. Bu duruma tıp dilinde 'hemofobi' adı verilir. Kimileri yalnızca kan gördüğünde değil, iğne gördüklerinde ve yaralandıklarında da bayılabilir. Bu fobinin tümüne hemofobi denir. Peki, Kan tutması nedir, neden olur? İnsanlar kan görünce neden bayılır? Kan tutması (hemofobi) tedavisi...

Google Haberlere Abone ol
Kan tutması nedir, neden olur? İnsanlar kan görünce neden bayılır? Kan tutması (hemofobi) tedavisi...

Kana, iğneye ve yaralanmalara karşı duyulan aşırı ve önlenemeyen korkuya hemofobi denir. Kan tutması yaşayanlarda panik ve kaygı görülebilmektedir. Bu korkuyu yaşayanlar, kan görünce bayılmamak için ne yapılması gerektiğini araştırmaktadır. Kan tutması, günlük hayatı etkilemiyorsa tedavi gerektirmeyen bir durumdur. Fakat bu durumdan yoğun bir şekilde etkileniyor ve maruz kalıyorsanız hemofobi tedavisi alabilirsiniz. Peki, Kan tutması nedir, neden olur? İnsanlar kan görünce neden bayılır? Kan tutması (hemofobi) tedavisi...

KAN TUTMASI NEDİR, NEDEN OLUR?

Kan ya da yaralanma gibi hallerle karşılaşıldığında, kişinin mide bulantısı, baş dönmesi, terleme, soğuk terler dökme ve bayılma gibi durumlar göstermesine kan tutması adı verilir.

Kan tutmasının nedenleri şöyledir:

  • Kan tutmasının en yaygın sebebi vazovagal tepkidir. Kan görünce ya da yaralanma halinde, vücudun vagus siniri aşırı derecede uyarılır. Bu, kalp atış hızının yavaşlamasına ve kan basıncının düşmesine sebep olur, bu da bayılmaya neden olabilir.
  • Kan tutması genel olarak psikolojik bir tepkiyle ilişkilidir. Kan ya da yaralanma görme korkusu (hemofobi), güçlü bir stres ve anksiyete tepkisine neden olabilir. Bu korku, beyindeki stres yanıt sistemini tetikler ve bu da fiziksel belirtilere yol açar.
  • Geçmişte kan ya da yaralanma ile ilgili kötü bir deneyim yaşamış olan kişilerde, bu tür durumlarla karşılaştıklarında benzer tepkiler ortaya çıkabilir.
  • Bazı araştırmacılar, kan tutmasının evrimsel bir mekanizma olabileceğini öne sürmektedir. Atalarımız, yaralanma veya kanama durumunda bayılarak düşmanlarından kaçabilirdi, bu da hayatta kalma şansını artırabilirdi.
  • Bazı insanlar genetik olarak kan tutmasına daha yatkın olabilir. Ailede bu tür bir durumun olması, kişinin de benzer tepkiler geliştirme olasılığını artırabilir.

Kan tutması nedir, neden olur? İnsanlar kan görünce neden bayılır? Kan tutması (hemofobi) tedavisi...

İNSANLAR KAN GÖRÜNCE NEDEN BAYILIR?

Bazı insanlar kan gördüklerinde yalnızca panik olurken bazıları bayılabilmektedir. Kan gördüğünde bayılma yaşanmasının birçok nedeni vardır. Bunlar genellikle psikolojik ve fizyolojik nedenlerdir.

Vazovagal senkop, korku ve anksiyete, travmalar, aşırı duyarlılık, kan şekerinde düşüklük ya da dehidrasyon, kalp ve damar sistemindeki sorunlar gibi nedenler, kan tutması anında bayılmaya neden olabilir.

KAN TUTMASI TEDAVİSİ VAR MI, NASIL?

Kan tutması (hemofobi) eğer günlük yaşamı etkilemiyorsa tedaviye gerek yoktur fakat tetikleyicilere yoğun bir şekilde maruz kalıyorsanız tedavi olabilirsiniz. Hemofobi tedavisindeki yaklaşımlar; bilişsel davranışçı terapi, maruz bırakma terapisi, rahatlama, ilaç tedavisi olarak ayrılabilir. Genellikle çocukluk çağında 10-13 yaş aralığında ortaya çıkan kan tutmasından rahatsızlık duymaya başladıysanız bir sağlık profesyoneline danışmak faydalı olabilir. Terapi ve danışmanlık, bu durumla başa çıkmanızı sağlayabilir.

 

Kan tutmasına karşı insanlara farkındalık kazandırılmalı ve eğitim verilmelidir.

Psikolojik nedenle ortaya çıkan bayılma durumlarına karşı terapi ve danışmanlık yardımcı olabilir.

Sürekli ve ciddi bayılma durumlarında bir sağlık profesyoneline danışmak önemlidir.

Etiketler kan bayılma sağlık
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin