Heimlich manevrası nedir, nasıl uygulanır? Heimlich manevrası ne zaman, nereye yapılır?

Son anda hayat kurtaran uygulamalardan biri olan heimlich menavrası sık sık gündeme geliyor. Her vatandaşın bilmesi gereken heimlich manevrası, genelde boğulma anlarında uygulanıyor. Boğaza bir cisim kaçtığında bu uygulama ile tehlike altındaki kişiyi kurtarabilirsiniz. Peki, Heimlich manevrası nedir, nasıl uygulanır? Heimlich manevrası ne zaman, nereye yapılır? İşte detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Heimlich manevrası nedir, nasıl uygulanır? Heimlich manevrası ne zaman, nereye yapılır?

Heimlich manevrası nedir, nasıl uygulanır? Son zamanlarda özellikle sosyal medyada sık sık karşımıza çıkan bu uygulama, en çok karşımıza çıkan ilk yardım uygulamalarından biridir. Kısaca Karna basınç uygulayarak yemek borusuna kaçan yabancı cismin çıkartılması olarak bilinen heimlich manevrası, kişinin hem başkalarına hem de kendisişne uygulayabileceği bir yöntemdir. Peki, Heimlich manevrası ne zaman, nereye yapılır? İşte Heimlich manevrası ile ilgili merak edilenler...

HEİMLİCH MANEVRASI NEDİR?

Bir ilk yardım uygulaması olan heimlich manevrası, soluk borusuna tıkayan bir yabancı cismi çıkarmak için kullanılan bir tekniktir. Bu manevra, tıkanıklığın neden olduğu boğulma vakalarında hayat kurtarıcı olabilmektedir. Adını Henry Heimlich'ten alan teknik, ilk kez 1974 yılında tanıtıldı.

Heimlich manevrası nedir, nasıl uygulanır? Heimlich manevrası ne zaman, nereye yapılır?

HEİMLİCH MANEVRASI NASIL UYGULANIR?

Bir kişi boğulmak üzereyse, bu esnada konuşamıyor, nefes alamıyor ve öksüremiyorsa tam tıkanıklık yaşıyordur ve bu durum, heimlich manevrası uygulanmasına bir işarettir.

Heimlich manevrası adım adım şu şekilde yapılır:

  1. Boğulmakta olan kişinin arkasına geçin
  2. Kollarınızı onun beline dolayın.
  3. Bir elinizi yumruk yaparak başparmağınız içerde olacak şekilde kişinin göbek deliği ile göğüs kafesi arasındaki boşluğa yerleştirin
  4. Diğer elinizle yumruğunuzu kavrayın ve hızlı bir şekilde yukarıya ve içeriye doğru kuvvetli bir şekilde bastırın

Bu hareket, diyaframı yukarıya doğru iterek akciğerlerdeki havanın dışarı çıkmasını ve tıkanıklığa neden olan cismin yerinden oynamasını sağlayacaktır.

Bu hareketi gerekirse 5-10 kez ya da tıkanıklık çözülene kadar tekrar edin.

HEİMLİCH MANEVRASI NE ZAMAN, NEREYE YAPILIR?

Heimlich manevrası, bir kişinin soluk borusunun tamamen tıkanması durumunda uygulanan bir tekniktir. Tam tıkanıklık yaşandığını şunlardan anlayabilirsiniz:

  • Kişi nefes alamaz, öksüremez veya konuşamaz.
  • Ellerini boğazına götürerek boğulma işareti yapar.
  • Cilt, mavi veya mor renk alır.
  • Şiddetli ve sessiz nefes alma çabaları görülür.
  • Bilinç kaybı olabilir.

Heimlich manevrası acil bir durumda hemen bulunduğunuz yerde yapılır. Fakat uygulanacak kişiye ve duruma göre farklılıklar gösterebilir.

BEBEKLER BOĞULDUĞUNDA NE YAPMALI?

Bebeklere (1 yaş altı) heimlich manevrası uygulanmaz. Bunun yerine boğulma yaşıyorsa şunları yapabilirsiniz:

  • Bebeği başı aşağıya gelecek şekilde kolunuzun üzerine yerleştirin.
  • Sırtına beş kez hızlıca vurun.
  • Eğer cisim çıkmazsa, bebeği yüzü yukarıya bakacak şekilde çevirin ve göğüs kemiğinin alt kısmına iki parmağınızla beş kez hızlıca bastırın.

 

HEİMLİCH MANEVRASINI KİŞİ KENDİNE YAPABİLİR Mİ?

Heimlich manevrasını kendinizde boğulma yaşadığınızda da uygulayabilirsiniz.
Bu durumda; bir sandalyenin arkasına ya da sert bir yüzeye göbek kısmınızla baskı uygulayarak benzer bir kuvvet yaratabilirsiniz.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin