Grip, nezle, sinüzit, zatürre gibi hastalıklarla ortaya çıkan yüksek ateş, bağışıklık sistemi düştüğünde yani genellikle bir hastalığın belirtisi olarak görülür. Bebeklerde ve çocuklarda görülen yüksek ateş, oldukça ciddi sonuçlar doğurabileceğinden hemen bir sağlık kuruluşuna gitmekte fayda vardır. Yetişkinlerin de dikkat etmesi gereken bir durum olan ateş, bireyin kendi imkanları ile yenebileceği bir durumdur. Ateşli insan bol sol sıvı tüketmeli, soğuk duş almalı ve ince şeyler giymelidir. Ateşli insanın üzerini örtmemesi gerektiği ise artık herkesçe bilinen bir gerçektir. Peki, Hasta olunca neden ateş çıkar? İnsanın ateşini ne çıkarır? Sebepsiz, ani, gece başlayan ateş yükselmesinin nedenleri...
HASTA OLUNCA NEDEN ATEŞ ÇIKAR?
Ateş, vücudun hastalıklara veya enfeksiyonlara karşı verilen doğal bir tepkidir. Hastalık yapıcı etkenlere karşı vücudun savunmasına yardımcı olur. Yani ateş, vücudun enfeksiyonlara karşı koruma ve onlarla savaşma yöntemidir.
Ateş, genellikle enfeksiyonla ilişkili olan sistemik, tüm vücutta sıcaklık artışıdır. Ateş, endojen veya ekzojen pirojenler vücudun termoregülasyon ayar noktasında bir yükselmeye neden olduğunda ortaya çıkar. Hipertermide, ayar noktası değişmez ve vücut sıcaklığı, ekzojen ısı maruziyeti veya endojen ısı üretimi nedeniyle kontrolsüz bir şekilde yükselir.
İNSANIN ATEŞİNİ NE ÇIKARIR?
Ateş, vücut sıcaklığında geçici bir artıştır. Vücudun bağışıklık sisteminin genel tepkisinin bir parçasıdır. Ateş genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanır.
Çoğu çocuk ve yetişkin için ateş rahatsız edici olabilir. Ancak genellikle endişe edilecek bir durum değildir. Ancak bebekler için düşük ateş bile ciddi bir enfeksiyon anlamına gelebilir.
Ateşler genellikle birkaç gün içinde geçer. Bir dizi reçetesiz ilaç ateşi düşürür. Ancak rahatsızlık yaratmıyorsa ateşi tedavi etmeniz gerekmez.
Ateşe bağlı olarak görülen belirtiler şunlardır:
- Terleme
- Üşüme ve titreme
- Baş ağrısı
- Kas ağrıları
- İştahsızlık
- Sinirlilik
- Susuz kalma
- Genel zayıflık
SEBEPSİZ, ANİ, GECE BAŞLAYAN ATEŞ YÜKSELMESİNİN NEDENLERİ
Sebepsiz, ani, gece başlayan ateşin birçok nedeni olabilir. Bunlar; üst solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonu, zatürre, tüberküloz, HIV enfeksiyonu, romatizmal hastalıklar, enflamatuar bağırsak hastalıkları, ateş yapan ilaçlar veya alerjik reaksiyonlar, stres ve anksiyete, matabolik hastalıklar, kanser olarak sıralanabilir.
ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?
Yüksek ateşi düşürmek için en bilinen ve uygulanan yöntemler; ateş düşürücü kullanmak, soğuk veya soğuya yakın duş almak, alına soğuk kompres uygulamak, ince kıyafetler giymek (üstü kalın şeylerle örtmemek gerek), C vitamini tüketmek, bol su tüketmektir. Ateşiniz bunları yaptığınızda düşmüyorsa hastaneye gitmeniz tavsiye edilir.