FLİRT varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Covid-19 FLİRT varyantı (KP.2) Türkiye'de görüldü mü?

Covid-19 pandemisi etkilerini yeni varyantlarıyla göstermeye devam ediyor. FLİRT isimli yeni bir varyantın hızla yayılmaya başladığı ortaya çıktı. Uzmanlar, Covid virüsü vakalarında artış olabileceği konusunda uyarıyor. FLİRT varyantının bu yaza damgasını vurması bekleniyor. Peki, FLİRT varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Covid-19 FLİRT varyantı (KP.2) Türkiye'de görüldü mü? İşte detaylar...

Google Haberlere Abone ol
FLİRT varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Covid-19 FLİRT varyantı (KP.2) Türkiye'de görüldü mü?

Covid-19 virüsünün KP.2 olarak da adlandırılan FLİRT isminde yeni bir varyantının ortaya çıktığı öğrenildi. Koronavirüsün omicron varyantının bir alt değişkeni olan FLİRT'ün aşılamaya ya da önceki enfeksiyon bağışıklığına rağmen bulaşıcı etkiye sahip olduğu belirlendi. Bu yeni varyantın Amerika'dan Avrupa'ya doğru yayıldığı bildirildi. Peki, FLİRT varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Covid-19 FLİRT varyantı (KP.2) Türkiye'de görüldü mü?

FLİRT VARYANTI NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Koronavirüsün FLiRT varyantı (KP.2), omicron ailesinin bir alt değişkeni olarak ortaya çıktı. Covid-19'un daha yüksek bulaşı riskini barındırdığı düşünülen FLİRT varyantının en yaygın belirtileri arasında burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve yorgunluk yer alıyor.
Üst solunum yolunu etkileyebileceği düşünülen FLiRT varyantında görülen bu belirtilerin yanında baş ağrısı, kas ağrıları ve nefes darlığı da görülebilir.

FLİRT varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Covid-19 FLİRT varyantı (KP.2) Türkiye'de görüldü mü?

COVİD-19 FLİRT (KP.2) VARYANTI TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?

FLİRT varyantının Amerika'daki atık sularda, belirtiler gözlemlenmese de bir toplulukta dolaşan Kovid-19 izlerini tespit etmek için kanalizasyonun test edilmesiyle belirlendi. Bu varyantın ABD'den Avrupa'ya yayıldığı söyleniyor. Henüz Türkiye'de bir vaka tespit edilmedi. Şimdiye kadar ABD, Kanada ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkede görüldüğü biliniyor. Söz konusu varyantın nasıl ortaya çıktığı ise tam oalrak bilinmiyor.

Uzmanlar, ülkemize bu varyantın geleceğini söylüyor. FLİRT varyantının insanlarda uzamış şikayetlere neden olduğu, dalgalanmalarla seyrettiğini belirtiyor. Özellikle kanser hastalarının risk altında olduğu belirtiliyor.

FLİRT VARYANTINDAN NASIL KORUNULUR?

Uzmanlar özellikle yurt dışından dönen kişilerin yaşlılarla ve vücut direnci düşük kişilerle bir araya gelmemesini öneriyor. Bu kişilerin toplu etkinliklerden kaçınması ve dikkatli olması gerekiyor.

FLİRT varyantı aşıya dayanıklı olsa da aşılamanın hala önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Aşılanmış kişilerin hastalığı daha hafif geçirme olasılığı yüksek.

Kişisel hijyen ve sosyal mesafe kurallarına da uyulması gerekiyor.

 

COVID-19 VARYANTLARI

  • Alfa Varyantı (B.1.1.7): İlk olarak Birleşik Krallık'ta tespit edildi.
  • Beta Varyantı (B.1.351): İlk olarak Güney Afrika'da tespit edildi.
  • Gamma Varyantı (P.1): İlk olarak Brezilya'da tespit edildi.
  • Delta Varyantı (B.1.617.2): İlk olarak Hindistan'da tespit edildi.
  • Omicron Varyantı (B.1.1.529): İlk olarak Güney Afrika'da tespit edildi.
  • FLİRT varyantı (KP.2): İlk olarak ABD'de ortaya çıktı.
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin