Dünyada ilk kez görüldü! Tüm organlar yer değiştiriyor...Giresun sendromu nedir, belirtileri neler?

Giresun'da hastaneye giden bir vatandaşta, tüm organlarının yer değiştirmesine bağlı olarak siroz hastalığı gelişmesiyle karakterize bir vaka tespit edildi. Doktorlar, hem Türkiye hem de Dünya'da ilk kez görülen bu vakaya, 'Giresun Sendromu' adını verdi. Tıp literatürüne aynı isimle geçen sendrom, vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Peki, Giresun sendromu nedir, belirtileri neler? İşte detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Dünyada ilk kez görüldü! Tüm organlar yer değiştiriyor...Giresun sendromu nedir, belirtileri neler?

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, yeni bir hastalık keşfedildi. Dünyada ilk kez görülen yeni hastalık, Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen bir hastada ortaya çıktı. Doktorlar, hastanın tüm organlarının yer değiştirdiğini fark etti ve buna bağlı olarak siroz gelişmesiyle karakterize bir vaka tanımladılar. Buna, 'Giresun Sendromu' adını verdiler. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger'in aktardığına göre, bu vaka dünyada daha önce hiç tanımlanmadı. Peki, Giresun sendromu nedir, belirtileri neler?

GİRESUN SENDROMU NEDİR?

Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger'in İHA'ya aktardığına göre; dünyada ilk defa tüm organları ayna görüntüsünde ters dönmüş bir hastada kalp yetmezliğine bağlı siroz tespit edildi. Doktorlar, bu vakayı ulusal ve uluslararası kongrelerde hakemlerin onayıyla tıp literatürüne kazandırdı ve Giresun Sendromu adını verdi. Dülger, organların ters yerleşiminin nadiren görüldüğünü fakat bu vakada tüm organların yer değiştirdiğini ve bunun yanı sıra sirozun geliştiğini belirtti.

Dünyada ilk kez görüldü! Tüm organlar yer değiştiriyor...Giresun sendromu nedir, belirtileri neler?

GİRESUN SENDROMU BELİRTİLERİ NELER?

Dülger, Giresun Sendromu'nun belirtilerini şöyle aktardı:

"Bu hastalar normal kapasitelerinde çalışamıyor, yürüyemiyor ve ömürleri kısalıyor. Karaciğer fonksiyonlarındaki bozulmalar zamanla daha belirgin hale geliyor ve uygun tedavi yapılmazsa hastalık hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabiliyor."

Siroz olduktan 10 ila 12 sene sonra hastaların karaciğer nakline ihtiyaç duyduklarını söyleyen Dülger, "Bir kısmı nakil yaptırıyor, bir kısmı yaptıramıyor yaşam beklentileri daha kısa oluyor. Uygun tedavi edilmezlerse hayati tehlikeli olan bir hastalık grubu. Uzun yıllar farkına varmadan yaşıyorlar ama bir zaman geliyor. Karaciğer fonksiyonlarında bozukluk çıkıyor. Bu durumda müdahale lazım geliyor. Biz hem kalp açısından hem de karaciğer açısından gereken tedavilerine başladık. Şu an hastamızın durumu iyi." diye konuştu.

Başhekim Dr. Fazlı Kulaklı da bu başarının önemine değinerek "Bir sendrom tanımlamak kolay değil ama Giresun’dan çıkan bu başarıyı çok önemsiyoruz. Bu sendrom, Giresun’un adını tüm dünyaya duyuracak ve tıp literatüründe önemli bir yer edinecek." dedi.

Uzmanlar, en önemli bulguların nefes darlığı, karında sıvı, toplanması ve halsizlik şikayeti olduğunu da dile getirdi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin