Anne ve babalar dikkat. Çocuklarda bu hastalık görülmeye başlandı. Büllöz hastalığı nedir. Büllöz hastalığı tedavisi nasıldır? Büllöz Pemfigoid belirtileri nelerdir?

Anne ve babalar dikkat. Son dönemlerde çocuklarda görülüyor. Vücutta kabarcıklar ile görülen bu hasatlığın adı büllöz. Peki Büllöz nasıl bir hastalık ve belirtileri neler?

Google Haberlere Abone ol
Anne ve babalar dikkat. Çocuklarda bu hastalık görülmeye başlandı. Büllöz hastalığı nedir. Büllöz hastalığı tedavisi nasıldır? Büllöz Pemfigoid belirtileri nelerdir?

Son günlerde çocuklarda görülen bir hastalık endişe yarattı. Baza aileler çocuklarda görülen bir deri hastalığı yüzünden hastanenin yolunu tuttu.

Vücut yüzeyinde oluşan içi sıvı dolu kabarcıklar velileri tedirgin etti, hastaneye gittiklerinde ise bu hastalığın Bülloz hastalığından kaynaklı olduğu ve son dönemlerde artış gösteridği açıklandı.

Büllöz pemfigoid, vücut yüzeyinde oluşan içi sıvı dolu kabarcıkların, zamanla patlayıp açılması ile üzerleri kabuklanan, derin olmayan yaralara sebep olan önemli bir deri hastalığı.

Florence Nightingale sitesinde hastalıkla ilgili şu bilgiler yer alıyor. 

Hastalığın toplum arasında kullanılan farklı bir ismi yoktur. Büllöz hastalıklar otoimmün hastalık grubundadır.

Kaşıntının eşlik etmesi ile birlikte bölgesel veya yaygın büllöz (içi sıvı dolu kabarcık) lezyonlar görülür.

Etkilenen hastaların %20’sinde büller hiç görünmez. Özellikle büllerin eşlik ettiği büllöz pemfigoid hastalığı kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.

Büllöz pemfigoid hastalığı her yaş grubunda görülebilir ancak yaşlı nüfusu daha fazla etkiler.

Hastalık nadir olarak çocuklarda da görülür. Hastalığın görülme sıklığı cinsiyete göre farklılık göstermez, kadın ve erkeklerde eşit dağılır.

NEDEN OLUR?

Vücudun immün sistem mekanizmasının kendi cilt tabakasına verdiği şiddetli tepkiler sonucunda büllöz pemfigoid hastalığı oluşur. Bu anormal tepkiler sonucunda oluşan otoantikorların nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bazı etkenler hastalığı tetikler.

Hastalığa sebep olan etkenler şunlardır:

Ultraviyole X ışınları
Psoralen Ultraviolet A (PUVA) içeren ışın tedavisi
Radyasyon tedavisi
Travma
Yanık
Bazı ilaçlar

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Büllöz pemfigoid hastalığında en sık görülen belirtiler kaşıntı ve bül oluşumudur.

Büllerin içi genellikle şeffaf sıvı ile doludur ancak bazen hemorajik de (kanlı) olabilir.

Lezyonların büyüklükleri ve yoğunlukları değişkenlik gösterir. Lezyonlar haftalar, aylar gibi uzun süreler boyunca vücutta kalır.

En sık görüldüğü bölgeler koltuk altı, kasık, dirsek büklümü gibi yüzeylerdir.Büllöz pemfigoid hastalığının alt gruplarına göre fiziksel belirtiler çeşitlilik gösterir. Mukozal lezyonlar klasik büllöz pemfigoid hastalarının %10-30’unda oluşur. Mukozal tutulum çoğunlukla oral (ağız) mukozayı kapsar iken göz, burun, farenks (yutak), özofagus (yemek borusu) ve genital bölge mukozası nadiren etkilenir.Otoimmün hastalıkların bir çoğunda olduğu gibi büllöz pemfigoid patoloji değerlendirilmesi, hastalığın tanısında en önemli basamaktır.

Çocuklarda görülen büllöz pemfigoid bulguları bazı farklılıklar gösterir. Örneğin bebeklerde yüz, avuç içi, ayak tabanı sık tutulur. Bir yaştan daha büyük çocuklarda ise bu bölgelerde etkilenim daha az olur. Genital bölge tutulumu, yeni doğan bebeklerde nadir görülür iken daha büyük çocukların yaklaşık yarısında özellikle kız çocuklarında görülür. Kız çocuklarında tutulum bazen genital bölgeyle sınırlı olabilir.

TEDAVİSİ NASILDIR?

Büllöz pemfigoid doktorları alanında deneyimli dermatologlardır. Hastanın genel durumu, klinik tablosu ve eşlik eden diğer hastalıklar varlığında dermatologlar ile aile hekimi, nöroloji uzmanı, geriatri uzmanı, geriatri hemşiresi, psikolog ve fizyoterapist bir ekip halinde hasta tedavisinde rol alır.

Aynı zamanda aile fertleri de hastanın bakımında etkin rol alır. Hastalığın tekrarlayan özellikte olması ve kronikleşme durumu nedeniyle takip ve tedavide önemli basamaklar rol oynar.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin