Yıldız Sarayı ziyarete açıldı mı 2024, giriş ücreti ne kadar? Yıldız Sarayı nerede, nasıl gidilir, kim inşa etti?

İstanbul'un en gözde saraylarından biri olan Yıldız Sarayı, uzun bir tadilatın ardından tekrar ziyarete açıldı. Milli Saraylar Başkanlığı'nın yürüttüğü tadilat işlemi, 19 Temmuz'da sona erdi. Hem Türkiye'den hem de yurt dışından milyonlarca ziyaretçi ağırlayan saraya ilişkin araştırmalar başladı. Peki, Yıldız Sarayı ziyarete açıldı mı 2024, giriş ücreti ne kadar? Yıldız Sarayı nerede, nasıl gidilir, kim inşa etti?

Google Haberlere Abone ol
Yıldız Sarayı ziyarete açıldı mı 2024, giriş ücreti ne kadar? Yıldız Sarayı nerede, nasıl gidilir, kim inşa etti?

Yıldız Sarayı 6 yıllık restorasyon sonunda 19 Temmuz 2024 tarihinde yeniden ziyarete açıldı. İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan sarayın yalnızca park kısmı ziyaret edilebiliyordu. Milyonlarca yerli ve yabancı turistin uğrak yeri olan saray, ilk defa Osmanlı Padişahı III. Selim'in annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmıştı. II. Abdülhamit döneminde Osmanlı Devleti'nin ana sarayı olarak kullanılmaya başlanan yapı, Ağustos ayının sonuna kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Peki, Yıldız Sarayı ziyarete açıldı mı 2024, giriş ücreti ne kadar? Yıldız Sarayı nerede, nasıl gidilir, kim inşa etti?

Yıldız Sarayı ziyarete açıldı mı 2024, giriş ücreti ne kadar? Yıldız Sarayı nerede, nasıl gidilir, kim inşa etti?

YILDIZ SARAYI ZİYARETE AÇILDI MI, GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR?

Yıldız Sarayı ziyarete açıldı. Restorasyonu tamamlanan Yıldız Sarayı'nın açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milli Saraylar Başkanlığımızca yürütülen 6 yıllık titiz bir restorasyon ve tefriş çalışmalarının neticesinde ecdat yadigârı Yıldız Sarayı'nı ihya ettik. Şehrimizin simgelerinden olan Yıldız Sarayı, bugünden itibaren kapılarını halkımıza ve dünyanın dört bir yanından gelecek ziyaretçilerine açıyor." dedi.

Erdoğan, "Milli Saraylar Başkanlığımızca yürütülen 6 yıllık titiz bir restorasyon ve tefriş çalışmalarının neticesinde ecdat yadigârı Yıldız Sarayı'nı ihya ettik. Şehrimizin simgelerinden olan Yıldız Sarayı, bugünden itibaren kapılarını halkımıza ve dünyanın dört bir yanından gelecek ziyaretçilerine açıyor." açıklamasında da bulundu.

Erdoğan'ın açıklamasına göre; Yıldız Sarayı Ağustos ayının sonuna kadar ücretsiz olacak.

YILDIZ SARAYI NEREDE, NASIL GİDİLİR?

Yıldız Sarayı'nın adresi şöyle:

Yıldız, Yıldız Sarayı Müzesi, 34349 Beşiktaş/İstanbul

Söz konusu Saray'a Beşiktaş ve Ortaköy yönüne giden otobüslere binerek Yıldız Sarayı yakında inip saraya doğru yürüyebilir ya da M7 Mahmutbey Yıldız metrosundan inerek yürüyebilirsiniz. Sarayın yakından belirli minibüs ve dolmuşlar da geçmektedir.

YILDIZ SARAYI'NI KİM İNŞA ETTİ?

Yıldız Sarayı; Balyan ailesi mimarları ile İtalyan mimar Raimondo D’Aranco tarafından çeşitli üsluplarda (Barok, Art Nouveau, Neo-Klasik vb.) inşa edilen yapıları ve bahçe tasarımı ile Avrupa ile etkileşim içindeki geç dönem Osmanlı mimari ve peyzaj tasarımının gelişimine tanıklık etmektedir.

Yıldız Sarayı ziyarete açıldı mı 2024, giriş ücreti ne kadar? Yıldız Sarayı nerede, nasıl gidilir, kim inşa etti? - Resim : 2

YILDIZ SARAYI MÜZEKART GEÇERLİ Mİ?

Milli Saraylar Başkanlığı'na bağlı olan Yıldız Sarayı'nda müzekart geçmektedir.

YILDIZ SARAYI HALKA AÇIK MI?

6 yıl önce restorasyona giren Yıldız Sarayı, 19 Temmuz'da yeniden ziyarete açıldı. Yani Yıldız Sarayı halka açıktır.

YILDIZ SARAYI'NDA KAÇ ODA VAR?

Yıldız Sarayı yaklaşık 500 bin metrekarelik bir alana kuruludur. Karmaşık bir yapıya sahip olan Saray'ın yönetim yapıları; Büyük Mabeyn, Şale Köşkü, Malta Köşkü, Çadır Köşkü, Yıldız Tiyatro ve Opera Evi, Yıldız Saray Müzesi ve İmparatorluk Porselen Üretimevi'ni kapsıyordu. Yıldız saray bahçesi ayrıca İstanbul'da herkesçe tanınan bir dinlenme yeriydi. Bir köprü Yıldız Sarayı ile Çırağan Sarayı'nı Boğaz üzerinde bu bahçeye bağlıyordu.

 

YILDIZ SARAYI ZİYARET GÜNLERİ VE SAATLERİ

Pazartesi günleri kapalı olup, diğer günler saat 09:00:00- 17:00:00 arasında ziyaretçiye açıktır. Resmi tatil ve dini bayramlarda da ziyarete kapalıdır.

YILDIZ SARAYI TARİHÇESİ

Yıldız Sarayı'nın tarihi, III. Selim dönemine kadar uzanır. III. Selim, 1798 yılında burada bir köşk yaptırmış ve annesi Mihrişah Valide Sultan için kullanıma sunmuştur. Ancak, sarayın bugünkü görünümüne kavuşması II. Abdülhamid döneminde olmuştur.

II. Abdülhamid, Dolmabahçe Sarayı'nın güvenli olmadığını düşündüğü için Yıldız Sarayı'na taşınmış ve burayı genişleterek imparatorluğun idare merkezi haline getirmiştir. Abdülhamid, burada yaklaşık 33 yıl boyunca ikamet etmiş ve yönetimi buradan sürdürmüştür.

Yıldız Sarayı, birbirinden bağımsız pek çok yapıdan oluşur. Sarayın içinde köşkler, pavyonlar, tiyatro, hamam, kütüphane ve cami gibi çeşitli yapılar bulunmaktadır.

Şale Köşkü, Yıldız Sarayı'nın en önemli yapılarından biridir. II. Abdülhamid döneminde yabancı misafirleri ağırlamak için inşa edilmiştir.

Yıldız Tiyatrosu, Abdülhamid'in sanata olan ilgisi nedeniyle saray kompleksine dahil edilen bir diğer önemli yapıdır.

Yıldız Camii, 1885-1886 yıllarında inşa edilen cami, saray kompleksinin dini ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra saray, çeşitli dönemlerde farklı amaçlarla kullanılmıştır. Bir dönem askeri okul ve kumandanlık olarak hizmet vermiştir.

Günümüzde Yıldız Sarayı, müze olarak ziyaretçilere açıktır ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin