Benimki de iş yani, başlıkta sorduğum soruya bak!..
Her alanda çocuklarına, gençlerine hoyratça davranan bir ülkede okullarda özel öğrenciler için ne yapıldığını soruyorum.
Afyonkarahisar’daki Atatürk İlkokulu’nda Cumhuriyet kutlamalarında sınıf öğretmeni özel bir öğrenciyi arkadaşlarından ayırıp kenara aldığı için yerden yere vuruluyor…
Ohh ne güzel, buldunuz bir günah keçisi öğretmen biraz daha vurun, vicdanınızı rahatlatırsınız. Kendinizi temize çekip, günahlarınızdan arınırsınız!
Bu ülkede özel çocukların eğitimi için ne yapılıyor da, tek başına çabalayıp duran bir öğretmenin yaptığı hareketi eleştiriyorsunuz.
Fransa’da yaşayan bir tanıdığımın 8 yaşında otizmli bir oğlu var. Kendi de Türk, eşi de… Evli değiller, daha sonra babanın oturma izni sıkıntısı çıkıyor Türkiye’ye dönüyor. Kadın otizmli çocuğuyla birlikte halen Fransa’da yaşıyor.
Her sabah özel bir otomobil çocuğu gelip evinden alıyor, otizmli öğrencilerin eğitim aldığı okula götürüyor. 3-4 saat sonra o okuldan alıp bir devlet ilkokuluna götürüyor. Çocuk burada uyum sınıfında otizmli olmayan çocuklarla birlikte öğleden sonraya kadar eğitim alıyor.
Öğleden sonra sadece o çocuğa tahsis edilen aynı araç ve şoför çocuğu alıp evine bırakıyor.
Aile bunun için tek bir euro ödemiyor.
Üstelik Türk bir aile, üstelik babanın Fransa’da oturumu bile şu an yok. Ama Fransız devleti o özel çocuğun da yaşıtları gibi eğitim hakkı olduğuna inanıyor ve haftanın 5 günü ücretsiz özel şoför ve araç veriyor.
Gelelim Türkiye’ye…
Otizmli, down sendromlu, distekli rahatsızlığı bulunan ya da başka bir zorluğu olan özel çocuklar için hangi okulda ne yapılıyor?..
Özel eğitim veren kaç okul var bu çocuklara? Geçtim şoförle evinden alınıp bırakılmasını, hangi özel çocuğumuz için hangi okulda uyum sınıfı var bu ülkede?
Özel çocuklar için çaba gösteren kuruluşların, vakıfların yaşadığı zorluklar ortada.
Hadi bunlar devletin ayıbı… Ya “acaba bulaşır mı” diye kendi çocuğunun sınıfında özel öğrencileri istemeyen bencil ve ahmak velileri ne yapacağız?.
Ahlaksızlık ve ikiyüzlülük diz boyu bu ülkede.
O öğretmenin kendi çabalarıyla o özel öğrenciyle neler yaşadığını, diğer velilerin hangi baskılarıyla karşılaştığını soran var mı?
“Ayy disleksi rahatsızlığı olan çocuğa ayrımcılık yaptı, böyle öğretmen mi olur”
Hadi oradan be!
Önce bu ülkenin özel çocukları için ne yaptığınıza bakın da sonra konuşun!