Dünyanın başına bela olan koronavirüsten tam kurtulduk derken yeni bir varyant daha çıktı.
Bilimsel adı EG.5.1 olarak adlandırılan Eris Varyantı nedeniyle birçok ülkede alarm verildi. Omicron benzeri belirtiler gösteren ve daha da bulaşıcı olan Covid-19'un mutasyona uğramış yeni versiyonu yüzünden ABD tekrar aşılama yöntemine geçmeyi planladığı açıklandı ve hatta yeniden bazı bölgelerin kapatılacağı iddia edildi.
Başta ABD olmak üzere birçok ülkede her gün yüzlerce Eris Varyantı vakaları görülüyor, Dünya Sağlık Örgütü de alarm durumuna geçti.
Eris Varyantı belirtileri ne diye merak edip araştırdığınızda en yaygın 10 semptom şunlar:
Boğaz ağrısı, burun akıntısı, tıkalı burun, hapşırma, balgamsız öksürük, baş ağrısı, balgamlı öksürük, boğuk bir ses, kas ağrıları, koku almada değişiklik.
Durun; siz hemen paniklemeyin. Çünkü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın birkaç gün önceki son açıklamasına göre Eris Varyantı Türkiye'de yok.
Tabii canım hiç yok, olması imkansız. Nereden mi biliyorum? Anlatayım.
Geçtiğimiz hafta pazartesi gününden beri biraz önce bahsettiğim semptomların tamamı bende vardı. 1 hafta iyileşemeyince hastaneye gittim.
Adını da vereyim; Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Daha önce koronavirüse yakalanmamış biri olarak hasta kayıta gittim, bir koronatesti yaptırırım derken önümdeki bir hanımefendi adeta canhıraş bir şekilde kızı için koronavirüs testi istiyordu.
Aldığı cevap ondan çok beni şoke etti. Oradaki görevli ve hemşire olduğunu tahmin ettiğim sağlık görevlisi şunları söyledi:
"Koronavirüs testi yapmıyoruz. Sağlık Bakanlığı yasakladı. Şehir hastanesine gidin, oradaki doktor uygun görürse belki yaparlar..."
Dünya yeni varyant için alarma geçmişken, bizde koronavirüs testi yapmak meğerse yasakmış. Pazartesi günü yaşandı bu olay. Yani Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Türkiye'de Eris Varyantı görülmedi" şeklindeki açıklamasından birkaç gün sonra.
Peki koronavirüs testi yasaklanmışken Eris Varyantı nasıl tespit edilecek? Şaka gibi değil mi?
Ben şaşırmadım; zira koronavirüs dönemindeki vaka sayıları ve ölüm rakamları hakkındaki soru işaretleri hala hafızalarda duruyor.