Paradise Now (Vaat Edilen Cennet), Filistin’in Nablus şehrinde yaşayan iki çocukluk arkadaşının hikâyesini konu alan bir film olarak karşımıza çıkıyor.
Filmde Said ve Halid isimli iki arkadaş, İsrail işgali altındaki Nablus şehrinde son derece zorlu bir yaşam sürdürmeye çalışıyor. Bu iki arkadaş, birer intihar bombacısı olmak için hazırlık yaparken Said, şehre yeni gelen Suha’yla tanışınca kendisine verilen bu görevi sorgulamaya başlıyor. Paradise Now, bu noktada Said ve Halid yoluyla intihar saldırılarını yapanların buhranlarını izleyiciye doğrudan aktaran bir yapım olarak öne çıkıyor.
Said, geçmişte babasının İsrail işbirlikçisi olarak idam edilmesi sonrası onun bir hain olması ihtimalini, örgütün üzerinde hissettiği tüm baskılarını ve Suha’nın şiddeti reddeden tavrı arasında birçok gel-git yaşadığı anlar psikolojik anlamda insana kendisini zorladığı bir alan oluşturuyor.
Suha isimli karakter ise Filistin asıllı ancak Fas'ta yetişmiş bir kadınken, köklerinin bulunduğu topraklara giderek durumu başka bir açıdan ele alıyor. Abisi daha önce direnişte hayatını kaybeden bir kahraman olarak anılan Suha, bir ara kardeşinin kahraman olarak anılmasındansa yaşamasını tercih edeceğini söyleyerek hangi safta olursa olsun savaş ve şiddet karşıtı bir yerden izleyiciyi yakalıyor.
Bu bağlamda filmde işgal direnişçileri genel anlamda erkeklerken, kadınlar savaş ve şiddet karşıtı bir şekilde konumlandırılmış.
Filmde insanlara ezberledikleri değerler öyle farklı açılardan gösteriliyor ki, bugüne kadar size öğretilenleri sorgular hale gelerek 'Ben o an orada olsam ne yapar, ne düşünürdüm?' diye düşünmekten kendinizi alamıyorsunuz.
AYNI COĞRAFYA, FARKLI HAYATLAR
Savaşın ortasında kalmış Filistin halkının durumu nasıl normalmiş gibi algılamaya başladığı daha doğrusu yaşamak için normalleştirmek zorunda oldukları en dikkat çeken ayrıntılar arasında yer alırken, ölümün ortasında kalan insanların yaşam mücadelesi çok güzel anlatılıyor.
Filistin'in işgal altında resmedilişinin yanında İsrail’in metropolü Tel-Aviv’deki bahar-bahçe hali, aynı coğrafyada nasıl farklı hayatlar yaşandığını kanıtlar nitelikte görseller sunuyor. Kıyafetler, arabalar, evler, hatta ışık bile bambaşka görünüyor farklı kentlerde. Haberlerde gördüklerimizi doğrular nitelikteki filme dışarıdan değil de içeriden bakıyoruz bu kez.
ÖLÜM İÇİNDE YAŞAM, YAŞAM İÇİNDE ÖLÜM
Filmde bir ara Norveç halkının refah içinde yaşamasına rağmen intihar oranının yüksekliğinden bahsedilmesiyle de izleyici derin düşüncelere sevk ediliyor. Filistin'de savaşın, ölümün ortasında kalan insanlar yaşamak için mücadele verirken refah içinde mutlu bir hayat yaşayan başka bir ülkenin vatandaşları ölmek istiyor.
FİLME İSMİNİ VEREN VAAT
Paradise Now (Vaat Edilen Cennet) filmine ismini veren ve en can alıcı nokta ise, İsrail’in devlet mottosu olan 'Vaat edilen topraklar' söyleminin Filistinli eylemcilerin motivasyonu için 'Vaat edilen cennet' olarak benimsenmesi. İnsanların aynı cümlelere, kelimelere durdukları farklı noktalardan ne denli farklı baktığını kanıtlayan bu durum, bir halkın toprak edinmesiyle bir halkın topraklarını kaybettiği noktada verdiği mücadeleyi cennet inancıyla perçinlemesi oluyor.