Hakan Peker İYİ Parti'nin adayı oldu. AK Parti Fulya Öztürk'ü istiyor. Yerel seçimlerde ünlü isim stratejisi tutar mı?

Yerel seçimlere yaklaşık 5 ay kaldı. Bu seçimler bir önceki seçimden daha zor geçecek gibi görünüyor. Çünkü Cumhur İttifakı birliği sürerken Millet İttifakı parça parça oldu. Ha tabi siyaset bu her an işler değişebilir. Ama bugün durduğumuz yerden baktığımızda görüyoruz ki tüm partiler tüm il ve ilçelerde kendi adaylarını çıkarmanın peşinde. Siyasette kazanmak için her yol mubah felsefesini güden bir ülkeyiz. Machiavelli bizi görse gurur duyardı.

Neyse konuyu dağıtmayayım. Her yol mubah kısmının en masum yerinde şu an partiler. Ünlü isimleri aday göstermek istiyorlar. İYİ Parti Safranbolu belediye başkan adayı olarak şarkıcı Hakan Peker’i açıkladı bile. Beşiktaş için de Mustafa Sandal’a teklif götürdükleri konuşuluyor. Öte yandan AK Parti de boş durmuyor. Gazeteci Fulya Öztürk’ü Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olarak gösterebilir. Bunun için anketler yaptırıyor.

GEÇMİŞTE BU STRATEJİ İŞE YARAMIŞ MIYDI?

Ünlü isimlerin siyasete girmesi yeni değil. Bu kapıyı ilk açan Hülya Koçyiğit oldu. Şimdilerde Koçyiğit, iktidar partisi AK Parti’ye destek oluyor diye çok eleştiri alıyor ama baktığımızda zaten sağa çok meyilli bir isimmiş. Turgut Özal kendisine ANAP’tan milletvekilliği önerdiğinde Türkiye’de kızılca kıyamet kopmasa milletvekili olacakmış. Bir oyuncu neden siyasete girenlerin sesi o kadar baskın çıkmış ki Hülya Koçyiğit kariyerine ekranlardan devam demiş.

Hakan Peker İYİ Parti'nin adayı oldu. AK Parti Fulya Öztürk'ü istiyor. Yerel seçimlerde ünlü isim stratejisi tutar mı?

BELEDİYE BAŞKANI FATMA GİRİK

Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden Fatma Girik, ünlü olup da siyaseti başarabilen ender isimlerden sanırım. 1989 yılında SHP’den Şişli Belediye Başkanı seçildi. Hayal meyal onun televizyondaki görüntülerini hatırlıyorum. 5 yıl boyunca bu görevi sürdürdü. Belediye emekçilerinin toplu sözleşme hakkını uygulayan ilk belediye başkanı oldu. Bu nedenle belediye işçileri onu hep minnetle andı.

Hakan Peker İYİ Parti'nin adayı oldu. AK Parti Fulya Öztürk'ü istiyor. Yerel seçimlerde ünlü isim stratejisi tutar mı? - Resim : 2

ERDOĞAN’IN RAKİBİ ZÜLFÜ LİVANELİ!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yendiği ilk isim Zülfü Livaneli olabilir. Ünlü şarkıcı Livaneli, 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde SHP'den İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı oldu. Dönemin konjoktörüne göre seçim Livaneli ile ANAP’ın adayı İlhan Kesici arasında geçecekti. -Buraya bir parantez açıp ANAP’lı Kesici’nin uzun yıllardır Kılıçdaroğlu’na en yakın isim olduğunu eklemek isterim- Fakat işler beklenen gibi bitmedi. Zülfü Livaneli ve Recep Tayyip Erdoğan'ın kıran kırana yarıştığı 1994 İstanbul Belediye Başkanlık seçimini, 300 bin oy farkla Erdoğan kazandı.

Hakan Peker İYİ Parti'nin adayı oldu. AK Parti Fulya Öztürk'ü istiyor. Yerel seçimlerde ünlü isim stratejisi tutar mı? - Resim : 3

KAYBEDENLERİN KISA LİSTESİ

Tek kaybeden Zülfü Livaneli olmadı. Kısaca özetlemek gerekirse;

Çok sevilen Barış Manço, 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde DYP'den Kadıköy Belediyesi başkan adayı oldu. O seçimde SHP adayı Selami Öztürk başkan seçildi.

Hakan Peker İYİ Parti'nin adayı oldu. AK Parti Fulya Öztürk'ü istiyor. Yerel seçimlerde ünlü isim stratejisi tutar mı? - Resim : 4

Unutulmaz komedyen Levent Kırca 2009 yılında girdiği Üsküdar Belediye Başkanlık seçimlerinde 100 bin oy fark yiyerek koltuğu AK Parti adayı Mustafa Kara’ya kaptırdı.

Hakan Peker İYİ Parti'nin adayı oldu. AK Parti Fulya Öztürk'ü istiyor. Yerel seçimlerde ünlü isim stratejisi tutar mı? - Resim : 5

Arif Sağ, İstanbul’un yeni bölgesi Sancaktepe’ye 2009 belediye yerel seçimleri için, CHP genel merkezi tarafından başkan adayı olarak gösterildi. Kazanan isim ise AK Parti adayı İsmail Erdem oldu.

Emre Kınay 2019 yılında İYİ Parti’nin Kadıköy Belediye Başkan adayı oldu kazanamadı. Oyların sadece yüzde 12’sini alabildi.

Yılların oyuncusu Güven Hokna da benzer şekilde 2019 yılında DSP’nin Üsküdar belediye başkan adayı oldu ve oyların yüzde 1,1’ini alabildi.

DEMEK Kİ BU STRATEJİ TUTMUYOR…

Geçmişe bakıldığında bu stratejinin tutmadığı anlaşılıyor. Ne kadar sevilirlerse sevilsinler demek ki halk ünlülere o kadar güvenmiyor. Sanırım partiler de zaten kazanılsın diye değil; dikkat çeksin diye bu isimleri ön plana atıyor. Bakalım seçimlere yaklaşılırken daha kimlerin isimleri geçecek göreceğiz.