Türkiye'nin ilk 'zaman' temalı müzesi!

2014 yılında "Zaman Müzesi" haline getirilen Sille Şapeli'ni ziyaret edenler adeta zamanda yolculuk yapıyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin ilk 'zaman' temalı müzesi!

Selçuklu Belediyesi'nce, 2014 yılında "Zaman Müzesi" haline getirilen Sille Şapeli'ni ziyaret edenler adeta zamanda yolculuk yapıyor. 



Konya'nın Selçuklu ilçesinde, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı antik dönem yerleşim birimi Sille Mahallesi'ndeki tarihi yapılar, belli dönemlerde belediye tarafından yaptırılan restorasyon çalışmalarının ardından turizme kazandırılıyor.



"Tarihe Vefa" projesi kapsamında 2012 yılında restorasyonu tamamlanan, Anadolu'nun en eski kiliselerinden biri olarak bilinen Sille Şapeli, "Zaman Müzesi"ne dönüştürülerek turizme kazandırıldı. İçerisinde Roma dönemine ait güneş saati, Osmanlı dönemi termometreli masa saati ve takvimlerin bulunduğu müze, Türkiye'nin zaman temalı ilk müzesi olma özelliğini taşıyor.



Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Sille'de çok önemli restorasyon çalışmaları yürüttüklerini söyledi.



Aya Elena Kilisesi ve camilerin restorasyonunun yapıldığını belirten Altay, 2012 yılında da küçük kilise olan şapelin restorasyonunu tamamladıklarını ifade etti.



Restorasyonun ardından "Acaba burada ne gibi bir çalışma yapabiliriz?" diye düşündüklerini aktaran Altay, şunları söyledi:



"Şapel, Sille'deki bir mezarlığın içerisinde, daha doğrusu 'zamanın bittiği yerde' bulunuyor. Bu nedenle Sille Şapeli'ni Zaman Müzesi yapmaya karar verdik. İyi bir restorasyon oldu. Sille'ye gelenlerin ziyaret ettiği önemli bir mekan haline geldi. Zaman, insanlığın yaradılışından beri üzerinde çalıştıkları ve dini duygulardan dolayı bazı vakitleri belirlemek için gayret sarf ettikleri çok önemli bir kavram. Bununla ilgili bir müze de Türkiye'de ilk kez Konya'da açılmış oldu. Belediye olarak öncelikle ecdattan aldığımız bir sorumluluk var. Selçuklular, Cacabey Medresesi/Rasathanesi gibi Anadolu'daki en önemli rasathaneyi kurmuş bir medeniyet. Buradan yola çıkarak zamanla ilgili materyalleri toplamaya başladık."



Altay, müzenin kurulum aşamasında, takvimler, usturlaplar, güneş, masa ve duvar saatleri gibi geçmişten bugüne çok önemli malzemeler bulduklarına işaret etti. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin