Türkiye'de son haftalara damgasını vuran rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun yankılarının yeni yılda da sürmesi beklendiği belirtiliyor. Amerika'nın Sesi (VOA), Türkiye'nin bugünlerde iki soruya yanıt aradığına dikkat çekerek bu soruları "17 Aralık'ta başlayan ve Türk siyasetinde sarsıntı yaratan soruşturmanın ikinci ayağı olacak mı? Hükümet, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ağzından paralel devlet olarak ilan ettiği yapının 'inlerine girecek' mi?" şeklinde sıraladı.
Amerika'nın Sesi "İddialar, kulisler muhtelif. Ancak yaşanan olaylar ve yapılan açıklamalar hükümetin özellikle yargıdan ciddi şekilde rahatsız olduğunu ortaya koyuyor. Son olarak HSYK adına açıklama yapma hakkının bizzat Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a ait olduğu bildirildi" dedi.
"EFKAN ALA ANGLOSAKSON YARGI MODELİNİ GÜNDEME TAŞIDI"
Haberde yeni İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın meslek dışı hakimlik modelini gündeme getirdiğine dikkat çeken VOA, "Hükümetin yargıdan şikayetini bizzat Başbakan Erdoğan dile getiriyor. Ancak ne yapılabileceğine ilişkin ilk işaret İçişleri Bakanı Efkan Ala'dan geldi. Eski Başbakanlık müsteşarı, yeni İçişleri Bakanı, yargının siyasete müdahalesini eleştirdi ve Anglosakson yargı modelini gündeme taşıdı" dedi.
Amerika'nın Sesi, Ala'nın böylece 'meslek dışı hakimlik' kavramını da ortaya attığını belirterek Ala'nın "Halka doğrudan ve dolaylı olarak hesap vermeyen tüm yapılan demokratik düzende anti-demokratiktir. Jüri sistemi nedir gelişmiş ülkelerde? Meslek dışı hakimlik ya da halkın doğrudan seçmesi ve sürekli katılması. Bir kere seçti mi ne haliniz varsa görün demeyerek katılımcı demokrasi inşa ediliyor" sözlerine dikkat çekti.
EMİNAĞAOĞLU: "MEVCUT SAVCI VE HÂKİMLERİN YARISI AKP İKTİDARINDA ATANDI"
Ancak Amerika'nın Sesi'ne konuşan YARSAV eski başkanı Ömer Faruk
Eminağaoğlu, yürürlükte olan 1982 Anayasası'na göre bu değişikliğin
mümkün olmadığını söyledi.
Halen Yargıçlar Sendikası Başkanlığını yürüten Eminağaoğlu, "Biz
YARSAV olarak 2006'da 12 Eylül'ün dayatmış olduğu yargı ve savcı
alımlarını yargıya taşıdık. Alımlar Adalet Bakanlığı'ndan dört
genel müdür, bir de Teftiş Kurulu Başkanı'nın katıldığı mülakatla
yapılıyordu. Dolayısıyla siyasi iradenin seçtiği savcılar ve
hakimler HSYK tarafından atanıyordu" dedi. Eminaoğlu şöyle devam
etti:
"Biz keyfiyeti engellemek için mülakatlarda çekim yapılmasını talep ettik. Siyasi irade, mülakatların kamera altına alınmasın kanuni düzenleme yaparak engelledi. AKP iktidarı 2002'den bu yana en az 5000'den fazla savcı ve hakim alımı yaptı. Bu mevcut sayının en az yarısına tekabül ediyor."
Amerika'nın Sesi haberine son verirken de "17 Aralık'ta başlayan ve Türk siyasetinde sarsıntı yaratan soruşturmanın ikinci ayağının olup-olmayacağı ve hükümet, 'paralel devlet' olarak ilan edilen yapının 'inlerine girecek' mi?' Bu soruların yanıtları yeni yılın ilk günlerinde ortaya çıkacak gibi görünüyor" ifadelerini de kullandı. ANKA