Yükseköğretim Kurulu (YÖK), dün yayımladığı basın açıklamasında elektronik belge yönetim sistemine RedHack tarafından düzenlenen siber saldırı sonrası ele geçirilen belgeleri yayınlayan basın kuruluşlarına Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerini hatırlatarak, hukuki süreç başlattığını duyurdu.
"YÖK'ün internet sitesine yapılan saldırı sonucu kamuoyuna açıklanan ve tamamlanmamış soruşturma kapsamında yer alan bu belgeler TCK'nın 285. maddesinde yer alan 'gizliliğin ihlali' suçunu oluşturmaktadır. Basın yoluyla yapılacak yayınlarda artırılmış cezalar uygulanacağı TCK'nın 285. madde hükmü gereğidir.
"Ayrıca TCK'nın 243. maddesi uyarınca 'bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis ve adlî para cezası verilir' hükmü; 244. maddesinin 2. fıkrasında ise 'bir bilişim sistemindeki var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' hükmü yer almaktadır.
"5657 sayılı 'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 9. maddesi gereğince içeriğin yayınlanması nedeniyle kişisel hakları ihlal edilenlerin, bu ihlallere karşı cezai takibat başlatma hakları olduğundan bu tür yayınlar neticesinde doğabilecek cezai sorumlulukların da dikkate alınması gerekmektedir.
"Yükseköğretim Kurulu söz konusu hükümler uyarınca ilgili makamlara suç duyurusunda bulunarak hukuki süreci başlatmıştır."
"Kişi ve kurum isimleri verilerek hak ihlali yapıldı"
YÖK basın açıklamasında "GİZLİ" ibaresi bulunan söz konusu belgelerle kamuoyunda yanlış ve yanlı bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirtti.
"Bazı basın yayın organlarında YÖK'ün sırlarının ifşa edildiğine dair ifadelere yer verilmiştir. Henüz soruşturmaların tamamlanmamış olması göz önüne alındığında kişi ve kurum isimleri de verilerek hak ihlali yapıldığı açıktır.
"2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda yer aldığı üzere YÖK'ün en önemli görevlerinden biri 'denetleme'dir ve yükseköğretim kurumlarına ilişkin soruşturmaları 'Yükseköğretim Denetleme Kurulu' yürütür.
"Bu kapsamda yükseköğretim kurumlarından soruşturulması amacıyla YÖK'e bilgi ve belgelerin 'gizli' ibaresi ile gönderilmesi Kurulun 'denetleme' görevini yerine getirebilmesi için bir gerekliliktir.
"Belgelerdeki gizlilik uygulamasının amacı, kesin olarak sonuçlandırılmamış soruşturmalarda ilgililerin ve üçüncü şahısların haksız yere suçlanmasını önlemektir. Soruşturmalar neticelendiğinde sorumlular hakkında gerekli ceza ve disiplin işlemleri 'Yüksek Disiplin Kurulu' tarafından yapılmaktadır."
Bianet