Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, "Anayasa'ya makyaj yapmaya asla alet olmayacağız. Eğer gerçekten iktidarıyla, muhalefetiyle, iyi bir tartışma süreciyle demokratik bir anayasa yapılması için adımlar atılacaksa, o zaman bu çalışmaların ciddiye alınma ihtimali ortaya çıkar." dedi.
Madımak davasında zaman aşımı tehlikesi
Oluç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılmak için Sivas'a giden 33 aydın ve sanatçının yaşamını yitirdiği Madımak Katliamı davasının yarınki duruşmasında "zaman aşımı" tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını, böyle bir durumu asla kabul etmediklerini söyledi.
Eski Madımak Oteli'nde yaşananların, insanlığa karşı bir suç olduğunu belirten Oluç, "İktidar bu suçları örtbas etmek için elinden geleni yapmaktadır. Bunun farkındayız ama ne yapılırsa yapılsın, bunu yapanlar insanlığa karşı işlenmiş olan bu suçun sorumluluğundan kurtulamayacak ve bu kara leke hiçbir zaman silinmeyecek." diye konuştu.
"Asgari ücret son iki ayda 2 bin 210 lira eridi"
Oluç, akaryakıt fiyatlarının artmaya devam ettiğini dile getirerek, 14 Mayıs'taki seçimlerin ardından motorine yüzde 105, benzine de yüzde 95 zam geldiğini anımsattı. Enflasyonla birlikte zamların devam ettiği anlatan Oluç, "Bu zamlar en çok memuru, emekliyi, işçiyi, emekçiyi vuruyor. Son iki ayın enflasyon oranı asgari ücretin 2 bin 210 lirasını eritti. Temmuzda 11 bin 402 lira olan asgari ücret şimdi 9 bin 585 liraya gerilemiş oldu. Zam fırtınası hız kesmeden devam ediyor ve bunun devam edeceği de görünüyor." değerlendirmesinde bulundu.
Zamlardan en çok etkilenen kesimin başında emeklilerin geldiğinin altını çizen Oluç, şunları kaydetti:
"Milyonlarca emekli, asgari ücretin 11 bin 402 lira olduğu ve hiçbir şeye yetmediği bir ülkede 7 bin 500 lira maaş alıyor. Hala emeklilere 'yılbaşına kadar sabredin, bazı şeyleri yapacağız' diyorlar. Emeklinin değil yıl sonuna, sabahtan akşama bile sabredecek gücü kalmamış vaziyette. Meclis açılır açılmaz emekli maaşlarının arttırılması gerekiyor. Okul masrafları cep yakıyor. 'Ücretsiz eğitim yapılıyor' diyorlar ama alakası yok. Çünkü velilerin hepsi biliyor ki servis paraları, okul kıyafetleri, kırtasiye masrafları, okullara verilen bağışlar, bağış adı altındaki haraçlar, aslında çocukların eğitim masraflarının son derece yüksek olduğunu hepimize gösteriyor."
Oluç, 12 Eylül 1980 darbesinin 43'üncü yılının geride bırakıldığını hatırlatarak, Türkiye'nin halen darbenin ardından hazırlanan bir anayasa ile yönetildiğine dikkati çekti.
"Eğer sivil, demokratik, özgürlükçü bir anayasaya sahip olmak için bir çaba olacaksa..."
Bugüne kadar AK Parti'nin 12 kez anayasada değişiklik yaptığını dile getiren Oluç, toplumun, demokratik olmayan darbe anayasasından kurtulma imkanını bir türlü bulamadığını belirtti. Hakkı Saruhan Oluç, şöyle devam etti:
"Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni bir anayasa çağrısında bulundu. Şunu net olarak söyleyelim: Anayasa'ya makyaj yapmaya asla alet olmayacağız. Çünkü daha fazla makyaj yapılmasına tahammülümüz yok. Ama eğer gerçekten iktidarıyla, muhalefetiyle, iyi bir tartışma süreciyle, demokratik bir anayasa yapılması için adımlar atılacaksa o zaman bu çalışmaların ciddiye alınma ihtimali ortaya çıkar. Sivil, demokratik, özgürlükçü; evrensel hak ve özgürlüklere, insan haklarına, hukuk ilkelerine dayalı bir anayasaya sahip olmak için bir çaba olacaksa bizler bu tartışmanın değerlendirilmesi gerektiğini elbette ki düşünürüz."
Oluç, seçimlerin ardından parti içinde bir muhasebe süreci başlattıklarını ve sonuçlarını ekim ayında yapacakları kongrede ele alacaklarını dile getirdi. Ciddi bir muhasebe yaptıklarını anlatan Oluç, kongrede partinin ismiyle birlikte parti tüzüğünü ve yönetimini değiştirerek yeni bir başlangıç yapacaklarını aktardı.