YENİ AKİT, KAOS GL'YE TAZMİNAT ÖDEYECEK

Yargıtay, Yeni Akit (Vakit) gazetesini Kaos GL'ye tazminat ödemeye mahkum etti. İşte Yeni Akit'in tazminat ödeyeceği o haber...

Google Haberlere Abone ol
YENİ AKİT, KAOS GL'YE TAZMİNAT ÖDEYECEK

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, eski TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül'ün, Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma'ya katılmasını "Üskül'ün tercihi sapıklardan yana" başlığıyla gören Yeni Akit/ Vakit gazetesini, Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği'ne (KAOS GL)  tazminat ödemeye mahkum etti.


Kaos GL, Vakit gazetesine ve "Dönmelere teminat veren bir AK Partili" başlıklı köşe yazısı nedeniyle gazetenin yazarlarından Serdar Arseven hakkında açmıştı. Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi "Üskül'ün tercihi sapıklardan yana" başlıklı haberi, Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi de Arseven'in yazısını 'eleştiri sınırları içinde' görerek açılan davayı reddetti.


Ancak kararların temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, basın özgürlüğünün kişilik haklarının ihlal özgürlüğü anlamına gelmediğine vurgu yaparak iki mahkemenin kararını da bozdu.


Farklı cinsel yönelimleri olan bireylerle ilgili eleştiri sınırını aşan ve hakaret içeren ifadeler nedeniyle Yeni Akit 4 bin lira, Arseven ise 2 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi.


Ne olmuştu?


Kaos GL, 13-19 Mayıs 2008 tarihlerinde "3. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma"yı düzenlemiş, ilk kez bir hükümet üyesi LGBT bireylerin maruz kaldığı homofobik ve transfobik uygulamalara karşı tartışmaların yapıldığı bir konferansa katılmıştı.


Buluşmada Üskül,  "insanların cinsel yönelimlerinden dolayı ayrımcılığa uğramamaları gerektiğini, Türkiye toplumun muhafazakâr olduğunu ve insanların geleneksel önyargılarının kolay değişmediğini" belirten Üskül, "polis ve idarenin kapatabildiği bir dernekler kanunundan bugün yargı gerekçesinin arandığı bir düzenlemeye gelindiğini, eşcinsellerin de dernekleşme hakkının olması gerektiğini" söylemişti.


Vakit gazetesi 21 Mayıs 2008'de haberi "Üskül'ün tercihi sapıklardan yana" başlığıyla gördü. Kaos GL'nin "sapkın dernek" olarak nitelendirildiği haberde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) Üskül'e tepki yağdığı söylenirken, tepkileri iletmek için telefon ve faks numaraları da verilmişti.


Ayrıca gazetenin yazarlarından Serdar Arseven de "Dönmelere teminat veren bir Ak Partili" başlıklı bir yazu yazmıştı.


Kaos GL, Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan suç duyurusunda"dava konusu haberin içeriği, cinsel yönelimi farklı olan ve bu nedenle toplumsal ayrımcılığa uğrayan bir grubu sapık olarak göstererek kişilik haklarını ihlal etmekte, aşağılayarak topluma hedef olarak göstermektedir. Yazıda geçen dönme, cinsel sapık, şey ne (i.ne anlamında) son derece rahatsız edici, bir grubu hedef alan, aşağılayıcı hakaretamiz sözlerdir. Haber, basın hukukunun öngördüğü özle biçim arasındaki denge, kamu yararı ve gerçeklik unsurları açısından hukuka aykırıdır" denmişti. (ÇT)


* Vakit gazetesi Ekim 2010'da kapanarak Yeni Akit oldu.


Bianet

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin