YAZAR DEMİRER HAKKINDAKİ DAVADA YARGILAMA DURDURULDU

Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 301. maddede yapılan değişiklik nedeniyle yazar Temel Demirer'in yargılanmasının durdurulmasına karar verdi.

Google Haberlere Abone ol
YAZAR DEMİRER HAKKINDAKİ DAVADA YARGILAMA DURDURULDU

Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi, yazar Temel Demirer’in, bir konuşmasında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 216. ve 301. maddelerine muhalefet ettiği iddiasıyla yargılandığı davada, 301. maddede geçen günlerde yapılan değişiklik dolayısıyla yargılamanın durdurulmasına karar verdi.

Davanın bugün görülen ikinci duruşmasına, Demirer ve avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan Cumhuriyet Savcısı Yücel İldeniz, TCK’nın değiştirilen 301. maddesine göre öngörülen suçla ilgili soruşturma yapılmasının Adalet Bakanlığının iznine bağlandığını hatırlatarak, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 223/8. maddesi gereğince durma kararı verilmesini ve dosyanın Adalet Bakanlığına gönderilmesini talep etti.

Demirer’in avukatları ise savcının durma kararı verilmesi yönündeki görüşüne katılmadıklarını, müvekkillerinin atılı suçlardan derhal beraat etmesini istediklerini bildirdi.

Demirer de "301. maddeyle ilgili değişen bir şey olmadığını" ileri sürdü. Bu suçtan yargılanmasını gerektirecek bir eylemi olmadığını savunan Demirer, şunları kaydetti:

"Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili iki astsubayın verdiği ifadeler ve 1 Mayıs’ta maruz kaldığım devlet terörü de birlikte ele alındığında, benim sözlerim eleştiri ve düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir. Adalet Bakanı’nın şefaatine de muhtaç değilim."

Öte yandan, Demirer, Sibel Özbudun ile yazdığı ve mahkemeye sunduğu "Söylenecek Yalan Kalmadı!-İnsan Hak(sızlık)ları" ve "Hayır, Evet’ten Önce Gelir-Hukuk(suzluk) Yazıları" adlı 2 kitabın da savunması kapsamında değerlendirilmesini istedi.

Yargıç Mehmet Nuri Öztürk, TCK’nın 301. maddesinde yapılan değişiklik doğrultusunda, CMK’nın 223/8. maddesi gereğince yargılamayı durdurdu.

Öztürk, 301. madde yönünden, son yapılan değişiklik doğrultusunda dosyanın Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilmesine ve bakanlığın vereceği görüş doğrultusunda dosyanın ele alınmasına karar verdi.

İddianamede, Demirer’in, Hrant Dink’in öldürülmesinden bir gün sonra Ankara Yüksel Caddesi’ndeki basın açıklamasında, "Hrant Dink’in sadece bir Ermeni olduğu için değil, bu ülkede soykırım olduğu gerçeğini ifade ettiği için katledildiği" sözlerine yer verilmişti.

Demirer’in, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve Türkiye Cumhuriyeti’ni alenen aşağılama" suçu işlediği savunulan iddianamede, Demirer’in, "halkı kin veya düşmanlığa tahrik veya aşağılama" ile "Türklüğü, Cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçlarına ilişkin TCK’nın 216/1. ve 301/1. maddeleri uyarınca 1 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapsi istenmişti. AA

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin