Günışığı Kitaplığı'nın 2011'den beri düzenlediği konferansta çok sayıda edebiyatçı, yayıncı, editör, çevirmen, tasarımcı, illüstratör, telif ajansı, kitapçı, dağıtımcı ve akademisyenin yanı sıra, basından, resmi ve sivil toplum kuruluşlarından yetkililer katıldı. 20 Ekim’de düzenlenen etkinlik, 6, 7, 8. sınıf öğrencileri için yurt çapında düzenlenen Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2018 Ödül Töreni'ne de ev sahipliği yaptı.
‘BÜYÜK BİR MİRASTIR YAYINCI OLABİLMEK’
Konferansın açılış konuşmasını yapan şair, yayıncı ve çevirmen Turgay Fişekçi zor zamanlarda yayıncılara pek çok anlamda sorumluluk düştüğünden söz ederek, “Yaptığımız işin bence iki unsuru var; bir gönül unsuru, öbürü kültür unsuru. Yayıncılığı bu iki alandan soyutlarsak, pazarda domates satan bir satıcıdan farkımız kalmaz. Yayıncılığın daha yüce yanları var, büyük bir birikim ve mirastır yayıncı olabilmek” dedi. Kapanış konuşmasını yapan yazar Pınar Kür ise “Yayıncılık ve yazarlık, birbirine kesinkes mecbur, birbirini karşılama ve destekleme sorumluluğu olan iki meslektir” ifadelerini kullandı. Gazeteci ve yazar Mine Söğüt da şöyle dedi: “Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlara varmamız mümkün değil. Umutlarımızda da aynı şeyleri tekrarlıyoruz. Bu kabullenişin ikliminde, kendimizi devamlı kurcalamalıyız. Kendimize ait yeni bir dil aramalıyız.”
‘SADECE FİYATTAN SÖZ ETMİYORUZ’
‘Üretimden Okura Kitap Piyasası Sorunlarımız’ başlıklı panelde konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, sabit fiyat yasasını, “Sadece fiyattan söz etmiyoruz. Bir kültür endüstrisinin sürdürülebilirliğini sağlayan bir yasadan söz ediyoruz. Bunun ilk şartı da, kitabın, yayıncının belirlediği fiyat dışında satılmamasıdır” dedi.
Edebiyat Günü'nün sürprizlerinden biri de, usta yazar Adnan Binyazar'ın Okul Kütüphanecileri Derneği'nin (OKD) verdiği 2018 Kütüphane ve Okuma Kültürüne Katkı Ödülü'nü Gülten Dayıoğlu'nun elinden alması oldu.
Yıllık yayıncılık konferansının dokuzuncusu 2019 sonbaharında gerçekleşecek