Kiracılarla ev sahipleri arasında çıkan tartışmalar her gün gazetelere ve televizyonlara haber oluyor. 11 Haziran 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yasaya göre Türkiye genelinde kiralara yüzde 25'ten fazla zam yapılamayacaktı. Ancak başta İstanbul olmak üzere ev sahiplerinin birçoğu neredeyse yüzde 100'ü aşan oranlarda kiracılarından zam talep ediyor. Bu durumla karşı karşıya kalan kiracılar ise ya haklarını bilmediklerinden ya da ev sahiplerinin "Evi boşalt" tehdidi nedeniyle bu oranlara boyun eğiyor.
Yasal sınırın üzerinde zam talep eden ev sahiplerine karşı kiracıların hakları ne, kiracılar bu durumla karşı karşıya kalınca ne yapmalı?
TRT Haber'de yer alan habere göre Tüketici Hakları Kom. Bşk. Dinçer İşisağlam konuşla ilgili net açıklamalarda bulundu. İşsağlam , "Kira kontratlarında belirledikleri bir oran varsa önce o oran dikkate alınır. Devletin getirdiği yüzde 25'lik düzenlemede bu oranın üzerinde farklı bir oran belirlenmişse maksimum verilebilecek miktar olarak zam oranı olarak yüzde 25 belirlenmiştir" dedi.
KİRAYI DÜZENLİ ÖDEYEN KİRACI TAHLİYE EDİLEMİYOR
İşisağlam kurallara uyan kiracıların evden çıkarılmasının kolay olmadığını belirterek şunları söyledi: "Yüzde 25'lik kira artışını sağlayıp bunu banka kanallarıyla kiraya verenin hesabına yatırılması ve kiranın da düzenli olarak ödenmiş olması gerekiyor. Bir de verdiği taahhütnamelerin geçerliliği konusunda iyi bir inceleme yapmaları gerekiyor. Kurallara uydukları zaman kiracıların normalde evden çıkarılması çok da kolay değil."