Yargıtay'dan emsal karar: Madencilerin ölümünde kasıt var!

Bükköy Maden ocağındaki yargılamayla ilgili Yargıtay ilginç bir karar verdi.

Google Haberlere Abone ol
Yargıtay'dan emsal karar: Madencilerin ölümünde kasıt var!

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 kişinin hayatını kaybetmesiyle yeniden gündeme gelen Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi Bükköy Maden ocağındaki yargılamayla ilgili Yargıtay ilginç bir karar verdi. Yargıtay, 10 Aralık 2009'da meydana gelen ve 19 kişinin hayatını kaybettiği faciada yerel mahkemenin 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak’ suçundan verdiği kararı, ‘Olayda taksir değil olası kast vardır’ diyerek bozdu. Türk Ceza Kanunu’nun 21. maddesinde tanımlanan 'olası kast' durumunda sanıklara en az 20 yıl ceza verilmesi öngörülüyor.



Bursa Bükköy Madencilik’teki kaza sonrası hayatını kaybeden 19 madencinin yakını olan 110 kişi, kazada ihmali bulunanlar hakkında şikayetçi olunca Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek ve yaralamak' suçundan dava açıldı. Aileler, maddi ve manevi tazminat talepleri için de Mustafakemalpaşa Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Olayın ardından kazada ihmali bulunduğu iddiasıyla 3 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan, şirketin diğer yönetim kurulu üyeleri Orhan Latif Ercan ve Kasım Karataş'a da yurt dışı yasağı konuldu. Sorumlular 14 ay cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakıldı. 



2011 yılı sonunda Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi, maden ocağı işletmecisi Fahrettin Şolpan, İşletme Müdürü Hayrettin Çelik ile Maden Ocağı Şefi Bayram Erdoğan'a önce 8 yıl, ardından duruşmalardaki iyi halleri sebebiyle 6 yıl 8'er ay ceza verdi. Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan ile yönetim kurulu üyeleri Orhan Latif Ercan ve Kasım Karataş ise 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Oy çokluğu ile verilen kararda sanıkların duruşmalardaki iyi halleri sebebiyle ceza 5 yıla indirildi. 22 Aralık 2011'de açıklanan karar, 110 madencinin avukatları tarafından temyiz edildi. Yargıtay, geçtiğimiz günlerde verdiği hükümle, yerel mahkemenin kararını ‘olayda taksir değil, olası kast vardır’ diyerek bozdu.



Olası kastla ilgili TCK’nın 21. maddesinde şu ifadeler yer alıyor: "Suçun oluşması kastın varlığına bağlıdır. Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde olası kast vardır. Bu halde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda müebbet hapis cezasına, müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi yıldan yirmi beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur; diğer suçlarda ise temel ceza üçte birden yarısına kadar indirilir."



YAKINLARINI KAYBEDEN AİLELER ŞİKAYETLERİNİ GERİ ÇEKMİŞ



Bükköy’de hayatını kaybeden maden işçilerinin yakınlarının avukatlığını yapan Ercan Sümer, Yargıtay kararının yerel mahkemeye ulaşmasıyla Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin suçun nevini ‘olası kast’ olarak yeniden değerlendireceğini belirtti. Avukat Ercan Sümer şunları kaydetti: "Yargıtay, kararı bozdu, ancak yerel mahkeme önceki kararında direnebilir veya yeni deliller ışığında dava farklı bir boyuta ulaşabilir. Bozma kararıyla kamuoyunda sanıkların en az 20 yıl ceza alması beklentisi oluştu. Yargılama sürecinde madende hayatını kaybeden işçilerin yakınları şikayetlerini geri çekmişti. Şimdi ise Yargıtay; ‘Sanıklar olası kast ile birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak’ suçundan yargılanmalı’ diyor."



Avukat Sümer, olayın tarafı olmasına rağmen Yargıtay’ın ‘olası kast’ kararına katılmadığını kaydederek, "Çünkü hiçbir kimse kasıtlı olarak işyerinin yok edilmesini, patlatılmasını istemez. Burada bizim de ifade ettiğimiz gibi ‘bilinçli taksir’ olabilir." görüşünü savundu. (CİHAN)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin