'WikiLeaks gibi organizasyonlara bugün her zamankinden daha fazla ihtiyaç var'

WikiLeaks kurucusu Assange'ın 11 Nisan tarihinde 7 yıldır yaşadığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nden İngiliz polisince gözaltına alınıp tutuklanmasının üzerinden yaklaşık iki ay geçti.

Google Haberlere Abone ol
'WikiLeaks gibi organizasyonlara bugün her zamankinden daha fazla ihtiyaç var'

O günden bu zamana kadar geçen süreçte, 2006 yılından yılından bu yana faaliyet yürüten ve içlerinde ABD'nin savaş suçları başta olmak üzere çok sayıda ifşa faliyetinde bulunan WikiLeaks'le ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. 



'İNGİLTERE'NİN GUANTANAMO'SUNDA' TUTULUYOR



Wikileaks kurucusu Assange, 'İngiltere'nin Guantanamo'su olarak bilinen Belmarsh yüksek güvenlikli cezaevinde tutulurken, akıbetinin ne olacağıyla ilgili tartışmalar gündemdeki yerini koruyor. 



İngiltere tarafından kefalet şartlarını ihlal etmek suçlamasıyla 50 hafta hapis cezası alan Assange'ı aynı zamanda İsveç'te kendisi aleyhinde kurgulanmış ve kapatıldığı halde yeniden açılan 'tecavüz' komplosu ve sürecin sonucunda ABD'ye iade edilme tehlikesi bekliyor. 



Assange'ın iadesi için 'kolları sıvayan' ABD hükümeti, WikiLeaks kurucusuna yönelik 'ABD tarihindeki en büyük gizli bilgi sızdırmalarından birinde rol almak' suçlaması başta olmak üzere çok sayıda suçlama yöneltiyor. Son olarak ABD, 'Casusluk Kanunu' kapsamında milli savunma bilgilerini yasa dışı yollardan edindiği gerekçesiyle 17 yeni suçlama yöneltildi.



'YA HAPSE GİRECEĞİM YA DA İLKELERİME İHANET EDECEĞİM'



Assange'a 'yardım etmekle' suçlanan eski ABD istihbarat analisti Chelsea Manning ise ABD'de hapiste. Manning, Assange aleyhinde ifade vermeyi reddediyor. Manning, ABD'nin Virginia eyaletinin Alexandria şehrinde devam eden soruşturmasındada, Bölge Savcısı Claude Hilton, anayasada yer alan sessiz kalma hakkına dayanarak ifade vermeyen Manning'in mahkemenin kararına uymadığına dolayısıyla cezaevine gönderilmesine hükmetmişti. 



Manning ise daha önce yaptığı açıklamalarından birinde, "Hücremin anahtarlarının bende olduğu düşüncesi, bu gereksiz ve cezalandırıcı mahkeme çağrısı nedeniyle her halükarda acı çekme olasılığı ile karşı karşıya olduğum için, saçma bir düşüncedir: Ya hapse gireceğim ya da ilkelerime ihanet edeceğim. İlkelerime ihanet etmek, hükümetin yapabileceklerinden çok daha kötü bir hapishanedir" demişti.



Assange'ın ve WikiLeaks'in geleceğiyle ilgili olarak gazeteci/yazar Andre Vltchek ve WikiLeaks aktivistlerinden, Avustralya'da WikiLeaks partisi kurucularından, Assange'ın yakın çalışma arkadaşı ve aile dostu Gail Malone ile konuştuk. 



Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...



 



 


Etiketler WikiLeaks assange
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin