Gazete, "Son günlerde İslamcı militanların Irak ve Suriye çapındaki hızlı ilerleyişi, NATO üyesi Türkiye'nin, güney komşularını yutan şiddete nasıl açık olduğunu gözler önüne seriyor" yorumunu yaparken yaşananların cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Türkiye'nin iç politikasını etkileyebileceğini düşünüyor.
Wall Street Journal, bölgede güvenlik tablosunun değişmekte olduğunu, Ankara'nın da, Suriye'de genişleyen İslamcı isyanın yanısıra en büyük ihracat piyasalarından biri olan Irak'ta tırmanan şiddetle karşı karşıya bulunduğunu belirtti. WSJ haberinde Royal United Services Enstitüsü'nden Aron Stein'ın "Türkiye, Iran ile birlikte Irak ve Suriye'deki yeni dinamiklere en çok açık komşu" sözlerini aktarıyor.
Aron Stein "Türkiye şimdi sınırlarında çökmüş iki devlet olasılığı ile karşı karşıya. Hem güvenlik perspektifinden hem de ekonomik perspektiften bu çok tehlikeli ve öngörülemez bir durum" uyarısını da yapıyor.
ABD gazetesi, Ankara'nın, Türkiye sınırından Suriye'ye giren
"yabancı cihatçıları görmezlikten geldi" diye eleştirildiğini
anımsattığı haberinde Lehigh Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.
Heri Barkey'in Türkiye'nin kontrolleri sıkılaştırması gerekeceği
değerlendirmesine yer veriyor.
Prof. Barkey de, Türkiye'nin "Batı'nın krize askeri olarak müdahale
etme yönündeki herhangi bir çabada merkezi bir rol
oynayabileceğini" belirtirken Türkiye'deki hava üslerinin ABD veya
diğer NATO müttefiklerinin olası hava baskınları için stratejik bir
konumda olduklarına işaret ediyor.
Bu arada, Irak'ın parçalanması durumda Türkiye'nin Kürt Bölgesinin
"güçlü" olmasına ihtiyaç duyacağı görüşü dile getirilen haberde
bölgesel gerilimlerin Türk ekonomisi üzerindeki olası etkilerine
dikkat çekildi, Irak'taki şiddetin Türkiye'nin ihracatının yanı
sıra petrol fiyatlarındaki yükselişin cari açığını büyütebileceği
vurgulandı.
WSJ ayrıca "Rehin krizi, cumhurbaşkanlığına aday olup kolayca kazanması beklenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için ek bir meydan okuma yaratıyor. Başbakan sözleri nedeniyle muhaliflerinin artan otoriterliğe kaydığı eleştirileriyle karşı karşıya, yatırımcılar Merkez Bankası'nın bağımsızlığını sorguluyor ve Ankara'nı Suriye, Mısır ve diğer meselelere ilişkin tutumu, zaman zaman Batılı müttefiklerine ters düşmesine neden oluyor" yorumunu yapıyor.
"Buna karşın, iktisatçılar ve siyasi analistlerin, Türkiye'nin Başbakanı, IŞİD'in Musul'da 80 Türkü rehin alması olayını kendi avantajına çevirebileceğini" söylediklerine de dikkat çekiliyor. (ANKA)