Wall Street Journal: Rehine olayı Türkiye'nin şiddete açık olduğunu gösterdi

Wall Street Journal, IŞİD'in 80 Türk'ü rehin almasını, Türkiye'nin "şiddete ne kadar açık olduğunun göstergesi" olarak gördü.

Google Haberlere Abone ol
Wall Street Journal: Rehine olayı Türkiye'nin şiddete açık olduğunu gösterdi

Gazete, "Son günlerde İslamcı militanların Irak ve Suriye çapındaki hızlı ilerleyişi, NATO üyesi Türkiye'nin, güney komşularını yutan şiddete nasıl açık olduğunu gözler önüne seriyor" yorumunu yaparken yaşananların cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Türkiye'nin iç politikasını etkileyebileceğini düşünüyor.



Wall Street Journal, bölgede güvenlik tablosunun değişmekte olduğunu, Ankara'nın da, Suriye'de genişleyen İslamcı isyanın yanısıra en büyük ihracat piyasalarından biri olan Irak'ta tırmanan şiddetle karşı karşıya bulunduğunu belirtti. WSJ haberinde Royal United Services Enstitüsü'nden Aron Stein'ın "Türkiye, Iran ile birlikte Irak ve Suriye'deki yeni dinamiklere en çok açık komşu" sözlerini aktarıyor.



Aron Stein "Türkiye şimdi sınırlarında çökmüş iki devlet olasılığı ile karşı karşıya. Hem güvenlik perspektifinden hem de ekonomik perspektiften bu çok tehlikeli ve öngörülemez bir durum" uyarısını da yapıyor.



ABD gazetesi, Ankara'nın, Türkiye sınırından Suriye'ye giren "yabancı cihatçıları görmezlikten geldi" diye eleştirildiğini anımsattığı haberinde Lehigh Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Heri Barkey'in Türkiye'nin kontrolleri sıkılaştırması gerekeceği değerlendirmesine yer veriyor.

Prof. Barkey de, Türkiye'nin "Batı'nın krize askeri olarak müdahale etme yönündeki herhangi bir çabada merkezi bir rol oynayabileceğini" belirtirken Türkiye'deki hava üslerinin ABD veya diğer NATO müttefiklerinin olası hava baskınları için stratejik bir konumda olduklarına işaret ediyor.

Bu arada, Irak'ın parçalanması durumda Türkiye'nin Kürt Bölgesinin "güçlü" olmasına ihtiyaç duyacağı görüşü dile getirilen haberde bölgesel gerilimlerin Türk ekonomisi üzerindeki olası etkilerine dikkat çekildi, Irak'taki şiddetin Türkiye'nin ihracatının yanı sıra petrol fiyatlarındaki yükselişin cari açığını büyütebileceği vurgulandı.



WSJ ayrıca "Rehin krizi, cumhurbaşkanlığına aday olup kolayca kazanması beklenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için ek bir meydan okuma yaratıyor. Başbakan sözleri nedeniyle muhaliflerinin artan otoriterliğe kaydığı eleştirileriyle karşı karşıya, yatırımcılar Merkez Bankası'nın bağımsızlığını sorguluyor ve Ankara'nı Suriye, Mısır ve diğer meselelere ilişkin tutumu, zaman zaman Batılı müttefiklerine ters düşmesine neden oluyor" yorumunu yapıyor. 



"Buna karşın, iktisatçılar ve siyasi analistlerin, Türkiye'nin Başbakanı, IŞİD'in Musul'da 80 Türkü rehin alması olayını kendi avantajına çevirebileceğini" söylediklerine de dikkat çekiliyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin