Bir süre önce Star, FOX, Cine 5, TRT 1 gibi televizyon kanalları ile Mars Entertainment Group gibi şirketlerin reklam departmanlarında yöneticilik yapan Mert Ergin, 2017 yılında kendi ajansını kurdu. Ergin'in Visioncorp adıyla kurduğu reklam ajansı, bünyesindeki nitelikli işlerle son dönemde adından sıkça söz ettirmeye başladı.
Visioncorp Ajans Başkanı Mert Ergin'le hem Visioncorp'u, hem de reklam sektörünün geleceğini konuştuk...
Kendi işinizi yapma fikri neden ve nasıl oluştu?
Aslında şu an ajansımızda var olan bazı müşterilerimizin desteklemesiyle bu fikir oluştu. 2015 yılında Mars Media’dan ayrılıp yurtdışına eğitime gittim. 2017’nin ocak ayında döndüğümde bazı eski müşterilerime danışmanlık vermeye başladım ve onların talebi ve desteği ile Mart 2017’de Visioncorp iş hayatına hızlı bir giriş yaptı.
Visioncorp'la ilgili bilgi alabilir miyiz? Bünyesinde ne tarz işler var?
Visioncorp çatısı altındaki hızmetler arasında amiral gemi medya planlama... Ancak ajans olarak tek çatı altında müşterinin reklam adına yaptırmak istediği bir çok işi tek banttan çıkartmasını sağlıyoruz. Bu hizmetleri şöyle sıralayabiliriz; Creative, prodüksiyon, stateji, medya planlama & satın alma...
Türkiye'deki reklam piyasasıyla ilgili düşünceleriniz neler? En çok hangi mecralar gelecek vaat ediyor?
Türkiye reklam pazarı cirosal olarak 2010 yılından bu güne düzenli olarak artış göstermektedir. 2018 yılı ve sonrası için ise beklenen cirosal artış oranı için (TL) %8-10 seviyelerinde artış beklenmektedir. Tüm digital yatırımlarda ciddi oranda artış gözlemliyoruz. Dolayısıyla digital medya yatırımlarında bulunan her mecra gelecek vaat etmektedir. Mevcut digital ortamlar ve bunlara dahil olacak her digitalleşmiş mecranın büyüyeceğini söyeleyebiliriz.
Dijital reklamcılığın son dönemde parlayan bir yıldız olduğunu gözlemliyoruz. Klasik reklamcılığı tehdit ediyor mu sizce?
Digital relamcılığın klasik reklamcılık üzerinde etkileri olduğu doğrudur ve günden güne artmaktadır. Bu etkileri hissetmemize rağmen yatırım paylarına baktığımızda klasik reklamcılığın payı hala piyasaya hakim durumdadır. Büyüme rakamlarına baktığımızda ise yaklaşık 5 yıl sonra geleneksel TV yatırımları ile aynı seviyelere gelmesi öngörülmektedir. Bu değişimde TV ve diğer mecralarında digitalleşmesi önemli rol oynayacaktır. Digital TV, digital açıkhava, digital radyo gibi oluşumlar...
Televizyonların eski dönemlere nazaran zarar ettiği görüşüne katılıyor musunuz?
TV pazarında karlılıkların azaldığını ve ve cirosal artışları yeterli seviyede yakalayamadıklarını söyleyebiliriz. Bu durumda mecra tüketim alışkanlıklarındaki değişim, prodüksiyon maliyetlerindeki artış, fragmantasyon (kanal sayısı, platform sayısı) gibi etkenler bulunmaktadır.
Müşterileriniz en çok hangi mecraları tercih ediyor? Siz neler öneriyorsunuz?
Marklarımız TV, Digital ve Sinema Perdesi ağırlıklı yatırım taleplerinde bulunmaktadır. Bizim önerilerimiz ise markanın ihtiyaçları ve bu ihtiyaçlara cevap verecek etkili mecralar üzerindedir. Her markanın hedefleri doğrultusunda doğru mecra miksi oluşturmak gerekmektedir.
Müşterilerinizin reklam planlamasını yaparken nasıl bir strateji izliyorsunuz?
Bu sorunun çok denklemli cevapları var. Hacmi olmak ve durmak istediği nokta hedefi vs. tek cümleyle özetleyecek olursak; Müşteriye göre özel çözüm...
İleriye dönük hedefleriniz neler?
Ben ve ekibimin bireysel olarak geçmişte yapmış olduğu pek çok ödüllü ve ilklere imza atılmış işleri var. Aramızdaki sinerjiyi müşterimize yansıtarak elimizden gelenin en iyisini yapıp, herkesin ve her şirketin hedeflediği zirveye çıkabilmek.