Türkiye Yeşilay Cemiyeti, uyuşturucuyla mücadele kapsamında toplumu bilinçlendirmek amacıyla dizi çekmek için çalışma başlattı.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Seylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele konusunda medyaya büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.
Özellikle televizyon kanallarının bütün bağımlılıklarla mücadele konusunda önemli role sahip olduğunu dile getiren Seylan, uyuşturucuyla mücadele konusunda çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Bu kapsamda uyuşturucuyla mücadeleyi konu alan bir dizinin hazırlığını yaptıklarını ifade eden Seylan, "Senaryosu hazırlanan diziyle ilgili TRT ile görüşmeler yapıyoruz. Aynı zamanda çeşitli rol model kişilerle görüşerek, onların üzerinden farklı zamanlarda topluma ve gençliğimize bütün bağımlılıklardan uzak durulması yönünde mesajlar iletiyoruz" dedi.
Film ve dizilerdeki rol model kişilerin gençlerin karakter yapısı üzerinde etkili izler bıraktığına dikkati çeken Seylan, son düzenlemelerle gerek alkol, gerekse sigaranın gösterilmesinin yasaklandığı ekranları kullanarak gençlere olumlu mesajlar vermek zorunda olduklarını kaydetti.
Son günlerde 'bonzai' adlı sentetik uyuşturucunun kullanımında ve buna bağlı ölümlerde artış yaşandığını vurgulayan Seylan, sentetik uyuşturucuyu yeni bir salgın olarak niteleyerek, "Bağımlılık ve uyuşturucu kullanımıyla mücadelede en önemli çalışmalar, önleyici çalışmalardır" diye konuştu.
Hedef 20 milyon öğrenciye ulaşmak
Seylan, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttükleri "Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı" kapsamında 483 formatör öğretmene uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele konusunda eğitim verdiklerini ifade etti.
Eğitim alan öğretmenlerin illerine döndüklerinde yaklaşık 20 bin rehber öğretmene öğrendiklerini aktaracağını dile getiren Seylan, şöyle devam etti:
"Hedefimiz yıl sonunda 20 milyon öğrenciye ulaşmak. Tabi bu tek başına yeterli değil. Çocuklar ve gençlerle iletişim konusunda ailelerin de eğitilmesi gerekiyor. Bir gencin bağımlı olmaya giden yolda yürümeye başladığında ilk adımların fark edilmesi çok önemli. Dolasıyla ailelerin de eğitilmesi gerekiyor. Bu konuda ailelere yönelik çalışmalarımız sürüyor. Bu çalışmalar da tek başına yeterli olmaz. Yürütmenin yanı hükümetin de bu konuda bir takım tedbirler alması lazım. Bu konuda hükümetimizin kararlı adımlar attığını sevinerek görüyoruz"
Araştırma sonuçları tedirgin edici
Uyuşturucu ve madde bağımlılığı konusunda İstanbul'da 10. sınıfta eğitim gören öğrenciler arasında bir araştırma yapıldığını belirten Seylan, sonuçların tedirgin edici düzeyde olduğunu dile getirdi.
Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin yüzde 9'unun uyuşturucuyla tanıştığının görüldüğüne işaret eden Seylan, "Ne yazık ki aynı çalışmada gençlerin üçte birinin alkolle, yarısının da sigarayla tanıştığını biliyoruz. Tedaviye başvuran gençlere bakıldığında ise son iki yıl içerisinde sentetik madde kullanımının hızla artığını görüyoruz" dedi.