Global antivirüs yazılım şirketi ESET, Londra şehir taksilerinde her yıl 190 bin cep telefonunun unutulduğunu ortaya çıkaran bir anket yaptı. Bu çalışma, telefonların kaybolması, unutulması veya çalınması durumunda verilerin korunabilmesi için şifre kullanılmasının önemini bir kez daha ortaya koydu.
İngiltere’nin başkenti Londra’da yaklaşık 24 bin taksi bulunuyor. ESET, London King’s Cross istasyonundaki taksiler ve yaklaşık 300 taksi sürücüsü ile bir anket çalışması gerçekleştirdi. Anket verilerine göre, her taksici aracında yılda 8 unutulmuş telefon buluyor. Yani bir başka deyişle her gün 520, yılda ise 190 bin telefon taksilerde unutuluyor.
Anket sonuçlarının gösterdiği diğer şaşırtıcı ve endişe uyandıran sonuç ise; bu telefonların yaklaşık yarısı korunmasız olarak bulunuyor. Bu demektir ki, telefonu bulan kişi içerisindeki bütün bilgilere kolaylıkla erişebilme imkanına sahip.
Kullanıcılar kendilerini ne yazık ki hedef olarak görmüyor
Anketi değerlendiren ESET Güvenlik Uzmanı Graham Cluley, “Günümüzde pek çoğumuz cep telefonlarımızı bankacılık ya da kurumsal e-posta yazışmaları gibi işlerimiz için kullanmaktayız. Bu nedenle telefonlarımızın yanlış ellere düşmesini asla istemeyiz. Çalışmamız gösteriyor ki, siber suçlara karşı medyada da pek çok bilgilendirme yapılmasına rağmen tüketiciler hala kendilerini gerçek bir hedef olarak görmemektedir. Siber suçlular, mobil cihazlarımızda hassas verilerin olduğunun oldukça farkındadırlar ve bunu avantaj olarak kullanırlar. Tüketiciler, herhangi bir kayıp durumunda en azından cihazlarındaki verileri koruyabilmek için parola kullanmalıdırlar” uyarısında bulundu.
Taksilerde başka neler unutuldu?
Ankette sürücülere taksilerinde buldukları diğer ilginç şeyler de soruldu. Bazıları şöyle sıralanıyor:
§ Bir NATO Şefi’nin evrak çantası
§ Köpek
§ 400 paket jelibon
§ 100,000 Sterlin değerinde hisse senetleri
§ Takma dişler
Buna ek olarak, taksi sürücülerine buldukları telefonları ne yaptıkları sorulduğunda, %61’i kayıp telefonların sahiplerinin aramasını beklediğini, %25’i telefonları polise teslim ettiklerini ve ’ü sahibi ile iletişime geçtiğini söyledi.
Mobil cihazların güvenliği öncelik olmalı
Graham Cluley, anket değerlendirmesini şu sözlerle tamamlıyor: “Kullanıcıların kendine sorması gereken ilk soru, eğer mobil cihazım kötü niyetli birinin eline geçerse, içinde bulunan hem kişisel hem de profesyonel anlamdaki veriler beni zor durumda bırakır mı? Eğer cevap evet ise, ki öyle olacağını varsayıyorum, mobil cihazların güvenliği birincil öncelik olmalıdır.”