Başakşehir Belediyesi’nin ana sponsor olarak desteklediği fuar, Türkiye Dergi Editörleri ve Yayın Yönetmenleri Birliği (TÜRDEB) tarafından düzenleniyor. Etkinlikte; trende söyleşiler, Sirkeci Garı'nın tarihi ve bekleme salonunda konferans, panel, müzik dinletileri ve Dergiciliğin En'leri töreni yapılacak.
Bu sene 5. kez düzenlenen fuarın Sirkeci Tren Garı’nda yapılan açılış törenine; Gençlik ve Spor Bakanlığı Müşaviri Ömer Faruk Terzi, Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, Türkiye Dergi Editörleri ve Yayın Yönetmenleri Birliği Başkanı Muharrem Baykul, Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, Yeşilay Eski Başkanı Av. Muharrem Balcı, Hilal Tv Genel Yayın Yönetmeni Adnan İnanç, dergi temsilcileri ve yazarlar katıldı.
Bu sene yurt dışından da 20’den fazla derginin katılımıyla uluslararası bir boyutta da kazanan fuarın onur konuğu ‘Umran Dergisi’ olarak belirlendi.
'Uluslararası Türkiye Dergi Günleri Fuarı'nın destekçisi ve ana sponsoru olan Başakşehir Belediyesi’de yer aldığı standında etkinlik süresince belediye bünyesinde yapılan çalışmalarını anlatacak.
BU YIL Kİ TEMA 'GENÇLİK'
Bu seneki ana teması ‘Gençlik’ olarak belirlenen fuarın açılış konuşmasını TÜRDEB Başkanı Muharrem Baykul yaptı. Başakşehir Belediyesi'ne teşekkür eden Baykul, fuarın katılımcılar için hayırlı olmasını diledi.
Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün ise yaptığı konuşmada dergiliğin önemine değindi, “Yayıncılığın ilk adımı dergiciliktir. Hepimiz okul sıralarında dergilerle başladık bu işe. Bu kadar fazla dergiyi burada görmek ve ulaşımı kolay olan merkezi bir yerde fuarın düzenleniyor olması çok güzel.” Biz hep dergilerle büyüdük diyen, Yeşilay Eski Başkanı Av. Muharrem Balcı: “Bu sektörde inatçı değil, çok inatçı olmak lazım. Biz hep genel fuarlarda dergileri kenarda köşede görürdük. Şimdi hepsini bir arada görüyoruz. Ben birikimin büyük çoğunluğunu çocukluğumdan itibaren takip ettiğim dergilere borçluyum. Dergicilik emek isteyen, yürek isteyen bir iş, o nedenle onlara destek olmamız gerekiyor. Gençlerimizi dergiciliğe yönlendirmemiz gerekiyor.”dedi.
Okumanın basamaklarında dergilerin önemli bir yere sahip olduğunu belirten dunyabizim.com, Kuzey Haber Ajansı Sahibi Erhan Erken konuşmasını şöyle sürdürdü, “İnsan kitaba geçse de dergilerden kaçmaması gerekiyor. Fikirlerin ve seslerin güçlü çıkabilmesi için dergilerimizin daha güçlü olması gerekiyor. Bizler bunu başaramadık ama genç dergicilerimizin tüm dergilerimizin birleşerek, dağıtım ağı kurması gerekiyor.”
"DERGİLERİMİZİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Fuarın en büyük destekçisi ve ana sponsoru olan Başakşehir Belediyesi adına söz alan Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş ise yaptığı konuşmada, “Dergiler okumada olduğu kadar yazmada da bir basamaktır. Geleceğinin kalemlerin bu dergilerde yayımlanan yazılarıyla yetiştiğini düşünüyorum. Geçmişe eleştiri getirmek, bugünü fotoğraflayıp kağıt üstüne aktarmak, yarının planlarını yazı üzerinde anlamlı hale getirmek dergicilikten geçiyor. Bu anlamda kültürümüze, değerlerimize sahip çıkmak adına bu tür çalışmalara her zaman sahip çıkacağız. Çok eski bir dergici olan Belediye Başkanımız bu projeyi getirdiğimizde duraksamadan kabul etti. Fuarımız hayırlı olsun.”dedi.
Son olarak söz alan Yazar Abdurrahman Dilipak, dergiciliğin medyanın ruhu ve kozmik odası olduğunu vurguladı. Dilipak: “Dergiler olmasaydı medya ruhunu kaybetmiş olurdu. Dergilerin okurla buluşmasını sağlamak gerçekten doğru yönde ileriye doğru atılmış bir adımdır. İnşallah İslam Dünyası’ndan da katılımlarımız olur. Dergiler kişiliğimizi, hayat algımızı şekillendirmede temel taşlardandır.”dedi.
100’ü aşkın dergiyi, edebiyatçıyı ve yayınevini her yaştan okuyucusuyla buluşturan “Uluslararası Türkiye Dergi Günleri Fuarı” açılış töreni kurdela kesim töreni ile tamamlandı.
FUAR ÜCRETSİZ OLARAK ZİYARET EDİLEBİLECEK
Tren vagonlarında; söyleşiler, konferans, panel, müzik dinletileri ve Dergiciliğin Enleri ödül töreninin yapılacağı fuar 7’den 70’e herkesi kucaklıyor.
Yurt içinden ve dışından 100’den fazla siyaset, mizah, gençlik, edebiyat, çocuk vb dergisinin katıldığı fuar, 11 Mayıs Pazar günü saat 21’e kadar devam edecek. Fuar, 10.00-21.00 saatleri arası ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.
Fuara katılan dergi, temsilcileri düşüncelerini dile getirdi;
Kültür Dergisi'nden Kudret Apuhan fuar ile ilgili, “5. Dergi günlerinin bu sene baharda olması daha da güzel oldu. Daha önce de katıldık ve verimli olacağını düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.
Dil ve Edebiyat Dergisi'nden Hüseyin Altundaş ise, Böyle güzel etkinliklerin, hakikaten zayıf ve cılız olan Türkiye Dergiciliğinin gelişmesinde önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Kardeş dergileri bir arada görmek insanı motive ediyor. Bu fuar, bu konuda yapılacak araştırmalarda fazla katkı sağlar" şeklinde konuştu.
İlim İrfan Dergisi'nden Hakan Oran fuar için, “Tabi ki Türkiye’de genellikle kitap fuarı yapılıyor. Yani dergicilik yok olmaya meyilli olmuş bir sektör. Fuarı faydalı buluyorum yani. Her ay yenilenen güncel konular, insanlara ulaştırmayı hedefleyen bir sektör. Dolayısıyla her sene yapılmasın da fayda var diye düşünüyorum” dedi.