İBB, UKOME toplantısı bugün Bakırköy'deki 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşti. İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar'ın başkanlık ettiği toplantıda, toplu ulaşım esnafı ile İBB'nin birlikte UKOME gündemine taşıdığı maliyet artışlarından kaynaklanan ücret artışı teklifi görüşüldü. Toplantıda, taksi, dolmuş, metro, metrobüs, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarına yüzde 50, servise ise yüzde 40 zam teklifi oy çokluğuyla reddedildi.
Toplantıda, indirimli öğrenci kartı kullanımının 25 yaş ile sınırlandırılması da teklif edildi. 25 yaş altı olanlar standart tarife 78 lira, 25 -30 yaş sınırı 267 lira, 30 yaş üstü 390 lira olması teklifi de oy çokluğuyla reddedildi.
Toplantı bitiminde, gerginlik de yaşandı.
'TOPLU ULAŞIMDA KULLANILAN MAZOTTAN ÖTV VE KDV ALINMASIN'
İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, "Sadece akaryakıta gelen zammın kurumumuz bütçesine ek yükü 2,5 milyar lira düzeyindedir. Toplam akaryakıt giderlerimize baktığımız zaman bunun yaklaşık 1 milyar lirasını ÖTV ve KDV'den oluştuğunu görüyoruz. Devletimizden toplu ulaşımda kullanılan mazottan ÖTV ve KDV alınmaması yönünde de bir talebimiz var" dedi.
'BİZ AKARYAKIT FARKI VERİLSİN İSTİYORUZ'
İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, tüm dünyada yakıt fiyatlarının arttığını ve Türkiye'nin de bu gelişmelerden çok etkilendiğine dikkat çekerek, "Bizim bu zam talebi istememiz zaruret ve mecburiyet haline geldi. Esnafımız ekonomik anlamda mağdur, araçların bir kısmı çalışmıyor ve şoförlerin bir kısmı araçları bırakmaya başladılar. Yakıttan kaynaklı sıkıntılar var. Esnafımız kazandığı paranın yüzde 60-70'ini akaryakıta verir hale geldi. Akaryakıt yükselirse, dolar fiyatları yükselirse peynir de yükseliyor, ev eşyası da yükseliyor. Biz de bundan bir esnaf olarak etkileniyoruz. Biz de sürdürülebilirlik şart. Hükümetimizden ÖTV ve KDV muafiyeti istedik, o konuda da ümidimiz var. Akaryakıt farkı verilsin, biz de mağdur olmayalım istiyoruz" diye konuştu.
TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can ise "Bunlar 2004 yılından bu yana giderlerimizi karşılayacak düzeyde olmamıştır. Biz de hasar büyük burada tadilat niteliğinde olan zam oranı çok küçük. Ulaşımda süreklilik, sürdürülebilirlik isteniyor. Bunu sürdürülebilir hale getirme görevi bu ülkede öncelikli olarak Ulaştırma Bakanlığı'nındır. Toplumun ulaşılabileceği biçimde vermesi gibi görevi vardır. Bir yolcu taşıma bedelinin 12 liraya geldiği artışı yüzde 50 ile karşılamak mümkün değildir" ifadelerini kullandı.
İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan da şu anki bilet fiyatlarının akaryakıt fiyatlarını karşılayamaz durumda olduğunu dile getirerek, "Bu düşünce yapısını biz daha önce de görmüştük. Dava konusu da oradan ortaya çıktı. İBB'ye ücret düzenlemesi, zam daha az yapalım ya da yapmayalım ama esnafa yapalım görüşü o zaman da vardı. Bunun çok samimi olduğunu düşünmüyoruz. Aynı şekilde İBB'deki işletmeler de bundan etkileniyorlar. Dolayısıyla aynı oranda zam yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun farklı bir yöntemle yapılmasını kabul etmeyeceğimizi şimdiden söylüyoruz" diye konuştu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel, "Toplu ulaşım insanların işine, aşına, okuluna ulaşması için temel bir araç. Dolayısıyla yerel yönetimlerin bunları sübvanse etmesi gerekir. Bir kısmını da ediyordur" dedi.
OCAK AYINDA YÜZDE 36 ZAM GELMİŞTİ
UKOME'nin 2021 Aralık ayı toplantısında, toplu taşıma ücretlerine yüzde 36, servis ücretlerine de yüzde 27 oranında zam yapılmış, yeni ücretler 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girmişti. 1 Ocak 2022'de yürürlüğe giren zamlı tarifeye göre; tam bilet 5,48, öğrenci bileti 2,66, öğretmen ve 60 yaş ücreti 3,91 lira. Tam aylık kart 430, aylık öğrenci kartı 78, öğretmen ve 60 yaş aylık kartı ise 266 lira olarak uygulanıyor. Metrobüste tam uzun mesafe 8,13 lira, öğrenci 2,66, öğretmen ve 60 yaş ise 4,46 lira.