Twitter hesaplarını spam savaşları eritiyor

Medya Derneği Genel Sekreteri Deniz Ergürel, twitter hesapları hakkında konuştu.

Google Haberlere Abone ol
Twitter hesaplarını spam savaşları eritiyor

Medya Derneği Genel Sekreteri ve teknoloji yazarı Deniz Ergürel, Twitter'daki kullanıcıların takipçi sayılarının azalmasına ilişkin olarak, "Twitter hem sahte hesapları kapatıyor hem de yoğun şikayet almış bazı hesapların kullanımını süresiz olarak askıya alıyor. Askıya alınmaların en önemli nedeni kullanıcıların politik görüşünden hoşlanmadığı kullanıcıyı spam (istenmeyen içerik) olarak bildirebilmesi" dedi.



Ergürel,  henüz Twitter'dan yapılan resmi bir açıklama bulunmadığını belirterek, Twitter'ın "fake" yani sahte hesapları temizleme yoluna gittiğini, Twitter kullanıcı sözleşmesine uymayan hesapların ayıklandığını kaydetti.  Twitter'ın hem sahte hesapları kapattığını hem de yoğun şikayet almış bazı hesapların kullanımını süresiz olarak askıya aldığını anlatan Ergürel, şunları kaydeti:



"Hesabın kapatılması veya askıya alınması durumu söz konusu. Askıya alınmaların en önemli nedeni kullanıcıların politik görüşünden hoşlanmadığı kullanıcıyı spam (istenmeyen içerik) olarak bildirebilmesi. Görüşünden hoşlanmadığınız kişiyi spam olarak bildiriyorsunuz ayrıca takipçilerinize de spam olarak bildirmelerini öğütleyebiliyorsunuz. Birçok kişi tarafından spam olarak bildirilen bir hesap Twitter tarafından askıya alınabiliyor."



Ergürel, "Takipçi sayılarındaki düşüşün nedenlerine baktığımızda görüyoruz ki 6 aydan uzun bir süre atıl durumda kalmış hesaplarla 'fake' diye adlandırılan asılsız hesaplar kapatılıyor. Kapanan hesaplar da takipçi sayılarında düşüşlere yol açıyor.



Bunun yanında bir de takipçi artırma programı satın alan hesapların elenmesinin de büyük etkisi bulunuyor. Bu programlar belli bir ücreti karşılığında günde 300 tane 500 tane takipçi veriyor kullanıcıya. İnsanların çoğu farkında değil ama takipçi artırıcı programlar yasak. Bu yüzden programı kullanan hesaplar kapatılıyor bugünlerde" diye konuştu.



Son dönemde artan politik tartışmalar nedeniyle insanların Twitter üzerinden yoğun tartışmalara girdiğini belirten Ergürel, şöyle devam etti:

"Son zamanlarda insanlar Twitter üzerinden çok yoğun tartışmalara girdiler. Sevmedikleri insanları 'spam'lamaya başladılar. Block'lama, engelleme yoluna gittiler. Twitter'da diyelim ki siz, düşüncenize aykırı bulduğunuz için bir kurumun hesabına karşı bir tavır almak istiyorsunuz. Takipçilerinize 'bu hesabı spamlayın' diyorsunuz. İnsanlar topluca bir hesabı engellediği zaman Twitter matematiksel algoritma olarak baktığı için burada bir terslik olduğunu düşünüyor. Hesabı askıya alınanların büyük bölümünün spam savaşları nedeniyle bu muameleye maruz kaldığını düşünüyorum."



"Sansür iddialarına katılmıyorum"



Politik mesajlar yazan ve 30-40 bin kadar takipçisi bulunan bazı hesapların kapatılmasının bazı çevrelerde politik sansür iddialarına neden olduğunu dile getiren Ergürel, "Politik sansür iddialarına katılmıyorum. Çünkü farklı düşüncedeki insanların Twitter hesapları askıya alındı. Ayrıca birçok Twitter kullanıcısı kullanıcı sözleşmesine aykırı olduğunu bilmeden otomatik takipçi artırıcı programları kullanıyorlar. Belli bir ücret karşılığında takipçi sayınızı artıran aslında yasak uygulamalar. Twitter da bunları kullanan hesapları temizleme yoluna gitti" ifadelerini kullandı.



"Yapımcı Erol Köse'nin takipçi sayısı 900 binlere geriledi"



Twitter'da bazı popüler isimlerin son bir haftada ciddi takipçi kaybı yaşadığını belirten Ergürel, " Twitter istatistiklerine baktığımızda Cem Yılmaz, Murat Boz, Demet Akalın, Gülben Ergen, Hülya Avşar gibi ünlülerinTwitter hesaplarında binlerce kişinin eksildiğini görüyoruz, en ciddi eksilme ise Yapımcı Erol Köse’ye ait" dedi.



Erol Köse’nin hesabının 24 Temmuz tarihinde yaklaşık 1 milyon 200 bin kişi tarafından takip edilirken, bugün bu sayının 900 binlere gerilediğini aktaran Ergürel, "Demek ki Twitter sahte hesapları kapatınca, bu kişilerin takipçi sayısında gözle görülür şekilde azalma olmuş" diye konuştu.



Twitter'ın Türkiye'de bir ofis açmasının zorunlu hale geldiğine dikkati çeken Ergürel, sözlerini şöyle tamamladı:



"Türkiye internetin dünyada en yoğun kullanıldığı ülkelerden biri. Avrupa’da kişi başına aylık internet kullanımı ortalama 27 saatken, Türkiye’de bu 31 saatten fazladır. Ayrıca sosyal ağlarda da çok aktif bir ülkeyiz. Twitter’daki Türk kullanıcı sayısının 10 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor. Bu nedenle Twitter’ın Türkiye’de bir temsilcisinin olmasının bir zorunluluk olduğunu düşünüyorum. Hem böylece bu tip durumlarda daha sağlıklı bilgi alabiliriz. Twitter’ın burada bir resmi yetkilisi olmadığı için olan biten hakkında sağlıklı bilgi almamız maalesef mümkün değil."



Musab Turan / AA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin