'TV8 ne kadar telif ödüyor?'

Yemekteyiz ve Sofrada programlarının mahkemelik olmasının ardından bilirkişi raporu ortaya çıkmıştı. Rapor sonrası Acun Ilıcalı, programının formatını çaldı iddiasıyla FOX'a ateş püskürdü.

Google Haberlere Abone ol
'TV8 ne kadar telif ödüyor?'

Acun Ilıcalı'nın bilirkişi raporu sonrası "Çatır çatır telif ödediğimiz programın aynısını karşımıza koydular" çıkışı, başka bir tartışmanın fitilini yakmış oldu. Detayları, Ali Eyüboğlu yazdı.

Ali EYÜBOĞLU / MİLLİYET

TV8, NE KADAR TELİF ÖDÜYOR?

Acun Ilıcalı’nın, ‘Zuhal Topal’la Sofrada’ nedeniyle, Topal ve FOX’a dava açacağını kamuoyuna ilk duyurduğumda, takvim yaprakları 16 Ekim 2018’i gösteriyordu.

Aradan 14 ay geçti. Mahkemenin atadığı bilirkişi “Çatır çatır telif ödediğimiz programın aynısını karşımıza koydular” diyen Ilıcalı’yı haklı buldu.

Dava henüz sonuçlanmadı ama TV8’le telif yüzünden mahkemelik olan ünlüler, sosyal medyadan karşı atağa geçti. Zeynep Talu ve Hakan Eren, “FOX’un yaptığı hırsızlıksa, eserlerimizi telif ödemeden kullandığı için mahkemelik olan Acun’un yaptığı ne?”
tweet’leri attı.

RTÜK’ten lisanslı televizyonların telif ödememe gibi bir lüksü yok. Hepsi, meslek birlikleriyle lisans sözleşmesi yapıp, ödemelerini yapmakla yükümlü.

Kanal D ve TV8 gibi çok izlenen ulusal kanalların her biri yılda ortalama 15-20 milyon TL telif parası ödüyor MSG, MÜYORBİR ve MESAM’a...

Peki buna rağmen eser sahipleriyle kanalların mahkemelik olmasının sebebi ne?

Ilıcalı, TV8 Genel Müdürü Aslı Çini, Televizyon Yayıncıları Derneği Başkan Yardımcısı ve Kanal D Genel Müdürü Murat Saygı’yla konuştum bunu. Söylediklerinin özeti şu:  “Eser sahipleri, Telif Yasası’ndaki boşluklardan yararlanıp, ‘O Ses Türkiye’ gibi yarışmalarda şarkılarının çalınıp, söylenmesinin özel kullanıma girdiği gerekçesiyle, ayrıca para istiyor. Kanallar, makul para isteyenlerle anlaşıyor ama bir şarkı için 20 bin TL isteyenlere, “O zaman hukuk versin bu kararı” deniliyor. Bu kronik sorun, yeni Telif Yasası çıkınca, ortadan kalkacak. Taraflar uzlaşamazsa, konu kanunla kurulacak ‘Hakem Heyeti’ne gidecek. Oradan da sonuç çıkmazsa, iş yargıya intikal edecek.”

Yazının devamını okumak için TIKLAYIN

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin