Müzik Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) avukatlarının polis eşliğinde geçen hafta ikinci kez yaptığı denetimlerde bir kez daha telif ücreti ödemeden müzik çaldıkları belirlenen bazı esnaf hapis cezasıyla karşı karşıya kaldı.
Müzik Yapımcıları Meslek Birliği avukatlarının, Manisa'da polis eşliğinde yaptığı denetimlerde, işyerlerinde telif ücreti ödemeden müzik çalınan esnaf, cezalarla karşı karşıya kaldı. Yarhasanlar Mahallesi 8 Eylül Caddesi'nde iç giyim ve çorap satışı yaptığı işyeri bulunan İsmail Dikmen, bu nedenle cezaevine girme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtip, tepki gösterdi.
Dikmen, "İki sivil polis ve iki avukat dükkanımıza giriyor. Müzik yayını yapılan yerde ellerindeki cep telefonuyla görüntü çekiyorlar. İşyerimde televizyondaki bir müzik kanalından şarkı dinlediğim için hakkımda tutanak tutuldu. Emniyete çağrıldım, ifade verdim. Ardından mahkemeye çıktım. Mahkeme 6 ay hapis cezası verip, hükümün açıklanmasını 5 yıl süreyle erteledi. Dava aleyhime sonuçlandığı için de 2 bin lira avukatlık ücreti ödemek zorunda kaldım.
Ancak, geçen haftaki denetimde bir kez daha aynı şekilde hakkımda tutanak tutuldu. Aynı suçu bir kez daha işlediğim için ertelenen cezam nedeniyle cezaevine girme tehlikesiyle karşı karşıyayım. Esnaf derneklerine sosyal medya üzerinden çağrıda bulundum. Manisa milletvekillerine bu konuyu aktardık. Sorunun çözülmesini istedim. Esnaf bu konudan çok mağdur. Radyo dinlemenin, televizyonda müzik kanalı açmanın neresi suç" diye konuştu. Dikmen, 6 ay önceki denetimde kendisi gibi 150 esnaf hakkında tutanak tutulduğuna da dikkati çekti.
Kuyumcular Caddesi'nde giyim mağazası işleten mağdurlardan Kezban Görgül de dükkanında televizyonda müzik dinlediği için yargılandığını belirtip, "Böyle bir uygulamadan haberimiz yoktu. Müzik dinlediğim için kazanç sağlamıyorum. Satışlarımı da hiç etkilemiyor. Şu an müzik yok ama satışlarım devam ediyor. Müziği de sadece kendimiz için açıyorduk. Cadde boyunca tüm esnaf mahkemelik oldu. Bunun suç olduğunu dahi bilmiyorduk. Hayatımda ilk defa bu nedenle mahkemeye çıktım. Niye müzik dinlemişim? Şu an dükkanımdaki televizyonu da kabinleri de kaldırmış durumdayım" diye konuştu.
ESNAF SANATKARLAR BİRLİĞİ KONUYU TESK'E TAŞIDI
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Hasan Geriter de telif hakkı yüzünden esnafın büyük mağduriyet yaşadığını belirtip, konuyu Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'na (TESK) taşıdıklarını söyledi. Bu sorunun sadece Manisa'daki değil Türkiye genelindeki 2 milyonun üzerideki esnaf ve sanatkarı ilgilendiren bir durum olduğuna dikkati çeken Geriter, "Müzikle ilgili telif haklarına sahip olan kişiler hak ve menfaatlerini koruyabilir ona bir sözümüz yok. Ama bizim işyerlerimizde çalmış olduğumuz müzikler ticari bir amaçla değil. Ufak esnaf ve sanatkarın işyerinde müzik çalması artı bir kazanç sağlamıyor. Kesilen cezalar 100-200 lira bir para değil. Zor durumda olan esnaf ve sanatkarın bu cezalarla karşı karşıya kalmasını tepkiyle karşılıyoruz. Türkiye genelinde TESK olarak çalışmaları başlattık. Yetkili mercilerle görüşüyoruz. Önümüzdeki günlerde yeni bir tasarıyla bu sorun çözülecektir. Küçük esnafın, yani bu işten kazanç sağlamayan kişilerin bu yasadan muaf tutulması için çalışılıyor" diye konuştu. (DHA)