Vodafone Türkiye tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Dijital Dönüşüm Zirvesi, 15 Mart Salı günü Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek.
Dijitalleşmenin lider isimlerini Türkiye'de bir araya getirecek olan zirve, “Dijital Dönüşümün parçası ol” teması altında tüm gün sürecek.
Geleceğin dijital dünyasını bugünden sunmaya devam eden Vodafone Türkiye'nin İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, zirve öncesi Medyatava'nın sorularını yanıtladı...
Geçen yıl ilki düzenlenen Dijital Dönüşüm Zirvesi hangi ihtiyaçtan dolayı organize edilmeye başlandı?
İnanılmaz değişimlerin inanılmaz biçimlerde yaşandığı bir dönemden geçiyoruz; her şey hızla dijitalleşiyor, her şey hızla dönüşüyor. Sanattan spora, her alanda tüm ezberlerin bozulduğu bir geleceğe doğru koşar adımlarla ilerliyoruz. Bu dönüşümü, hiç de uzak olmayan bir gelecekte başka alanlarda da yaşayacağız. Örneğin, trafikte sürücüsüz araçlar göreceğiz. Evinizdeki buzdolabı fırınla konuşacak. Yüzümüzü tanıyan, bizimle beraber müzik yapan ve müzikten keyif alan robotlarımız olacak. Görme engelli bir insan, cep telefonunu kullanarak dünyanın her tarafına seyahat edebilecek. Mobil cihazlarımız, sözlü komutlarımıza cevap verecek. Modada yeni akım, giyilebilir teknolojiler olacak; akıllı giysi ve aksesuarlarımız olacak. Bütün bunlar, gücünü dijitalleşmeden alan ezberbozan teknolojilerle mümkün olacak. Yaşama ve çalışma biçimlerimiz değişecek. Değer yargılarımız ve alışkanlıklarımızı yeniden tanımlayacağız. Yepyeni ürün ve hizmetler ortaya çıkacak. Yaşamlarımızda köklü ve kalıcı değişiklikler olacak. Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi’ni ikinci kez düzenlememizin nedeni tam da bu aslında. Geçen yıl başlattığımız dijitalleşme diyaloğunu bu yıl daha da güçlendirerek devam ettiriyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu heyecanımız daha da artacak. Dünyayı sarıp sarmalayan Dijital Dönüşüm’e seyirci kalmayın, siz de katılın diyoruz.
Geçen yıldan sonra, bir yıllık zamanda planlananlar ve gerçekleşenler hakkında neler söylemek istersiniz?
Geçtiğimiz yıl “Yarına hoş geldiniz” temasıyla ilkini gerçekleştirdiğimiz Dijital Dönüşüm Zirvesi’nde dijitalleşme diyaloğunu başlattık. Bu yıl dijitalleşme diyaloğunu güçlendirerek herkesi Dijital Dönüşüm’ün lideri olmaya davet ediyoruz. Bir sonraki değişimi siz yazın, bir sonraki ezberbozan teknolojiyi siz yaratın istiyoruz. Bu sebeple bu yıl zirvemizin temasını “Dijital Dönüşüm’ün parçası ol” olarak belirledik.
Bu yıl ikincisi düzenlenecek organizasyon hakkında neler söylersiniz, organizasyon, katılımcılar, geçen yıla göre bu yılki organizasyonun farklılıkları?
4 bini aşkın davetlimizin yanı sıra yaklaşık 50 bin online izleyicimizin de zirvemizi takip etmesini bekliyoruz. Zirvede söylemek istediğimiz tek bir şey var aslında: Dijital Dönüşüm’ü gerçekleştirecek olanlar, bireyler ve kurumlar olacak. Bu süreçte de bizi her anında etkileşimin olduğu, dijital deneyimlerle dolu bir gelecek bekliyor.
Geçen yıl zirvemizde hem Türkiye’nin hem de Arzu Hanım’ın ilk dijital defilesine ev sahipliği yapmıştık. Ayrıca, Arzu Hanım’ın Vodafone mobil iletişim teknolojilerini de kullanarak hazırladığı, “işlevsel akıllı giyim” teknolojisinin Türkiye’deki ilk örneği olan, dört mevsim giyilebilir özel tasarım ceketi sergilemiştik. Hem defilede hem de zirvemizin sonunda Mercan Dede’nin geleneksel ve dijital sesleri harmanladığı etkileyici bestelerini dinlemiştik. Bu yıl da zirvemiz dijital bir şölen havasında geçecek; Arzu Hanım ve Mercan Dede bizler için muhteşem bir şov hazırladı. Şebnem Ferah ve Borusan Quartet’in de katılımıyla zirvenin açılışında Türkiye’nin ilk interaktif mobil dijital senfonisine imza atacağız. Misafirlerimizi senfoniye katılmaya ve hayallerini harekete geçirmeye davet edeceğiz.
Bu yıl zirvemizde “Gelecek Burada”, “Keşfedin”, “Yarını Tasarlayın” ve “Fark Yaratın” ana başlıkları altında yerli ve yabancı 11 farklı oturumda 16 uzman konuşmacıyı ağırlayacağız. Kendilerinden, iş dünyası, reklam, pazarlama, gazetecilik, müzik, finans, sağlık, şehircilik, otomotiv, eğitim ve spor gibi alanlarda dijitalleşmenin hayatımızı nasıl değiştirdiğini dinleyeceğiz. WPP Kurucu ve CEO’su Sir Martin Sorrell ile Udacity CEO’su, Google Eski Başkan Yardımcısı ve Google X Kurucusu Sebastian Thrun öne çıkan isimler arasında yer alıyor. Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi’ne katılacak konuşmacılar arasında, 30’dan fazla dilde 1,5 milyon kopya satan Undercover Economist kitabının yazarı Tim Harford; kredi skorunu Büyük Veri ile analiz eden ZestFinance’in kurucusu Douglas Merrill; dijital tıp uzmanı, Singularity Üniversitesi Kürsü Başkanı Daniel Kraft; dijital şehirler üzerine kitap çalışmaları bulunan, The Creative City Index Kurucusu Charles Landry; 62 ülkede 7-17 arası gençlere kod yazmayı öğreten CoderDojo Vakfı’nın global CEO’su Mary Moloney; dijital pazarlama alanındaki başarılarıyla tanınan, Enplug CEO’su Nanxi Liu ve sporda dijital uygulamalar konusunda uzman olan INSEAD Teknoloji Profesörü Nils Rudi gibi dünyaca ünlü isimler bulunuyor.
Markalar için bu zirve “Yarını tasarlamak” ve “fark yaratmak” konusunda ne gibi açılımlar sunuyor markalara?
Geleceğin dijital dünyasında müşteriyle etkileşim, pazarlama ve satış başarısında belirleyici olacak. Günümüzde etkileşim, dijitalleşmeyle birlikte daha da güçlenerek hemen her sektörde ezber bozuyor. Müşterilerin pazarlama ya da satış aktivitesine dahil edilmesiyle birlikte marka metriklerinde de önemli ölçüde pozitif değişim gözlemleniyor. Sıradan izleyiciyi aktif bir katılımcıya dönüştürerek iletişim sürecini bir adım ileriye götürmek mümkün. Pazarlama dünyasındaki yeni tanımıyla “algılanan etkileşim”, müşteri bağlılığını sağlayan en önemli unsur haline geliyor. Çünkü, müşterilerin reklamlara, tıklanmayı bekleyen link’lere ya da satın almaya yönelik tutum ve eğilimini pozitif yönde etkiliyor. Perakende örneğinden gidecek olursak; giyim mağazaları, dijitalleşmenin olanaklarını kullanarak müşteri deneyimini yüksek etkileşimli bir düzeye taşıyor. Burada Vodafone teknolojileriyle müşteriler daha mağazanın önünden geçerken tespit edilerek onlarla kampanya iletişimi yapılıyor. Mağaza için de internet bağlantılı ayna sayesinde kişi kolayca kıyafetini deneyebiliyor, bunun örneğini zirvemizde de göreceksiniz. Kıyafetini satın almak istediğinde ise mobil ödeme teknolojileriyle sıra beklemiyor. Müşteri deneyimi tamamen değiştiriliyor. Giyilebilir teknoloji de perakendenin geleceğini oluşturuyor. Perakendenin geleceğini temsil eden akıllı kıyafetler hem kullanıcılar hem de üreticiler için daha etkileşimli bir gelecek vaat ediyor.
Etkili etkileşim, bireylere çok özel ve eşsiz deneyimler yaşatırken kurumlara da daha fazla gelir ve kârlılık olarak geri dönecek. Bu noktada, hem bireylerin hem de kurumların daha fazla ilhama ihtiyaç duyduğu bir gerçek. İşte biz Vodafone olarak, birey ve kurumlara bu ilhamı vermek için Dijital Dönüşüm Zirvesi’ni düzenliyoruz. Dünyanın dört bir yanından dijitalleşmenin ve dijital etkileşimin uzman isimlerini bir araya getirerek ilham veren öykülerini misafirlerimizle paylaşmak istiyoruz.
Teknolojide dijitalleşme konusunda Dünya ile Türkiye’nin eş zamanlı gittiği ya da gitmediği konusunda neler söylemek istersiniz?
Dijitalleşmede bizi bekleyen en büyük ve önemli gelişme ise, Nisan ayı itibariyle 4.5G teknolojisinin hayatımıza girecek olması. 4.5G teknolojisiyle mobil iletişimde yeni bir dönem başlayacak. Bu teknolojiyle 3G'nin en az 10 katı hızlara ulaşacağız. Bu teknoloji, daha hızlı, daha etkin ve daha rekabetçi iş süreçlerinin mimarı olacak. Bu da önemli ölçüde verimlilik artışını, rekabetçiliği ve maliyet avantajını beraberinde getirecek. 4.5G özellikle makinelerarası iletişim (M2M) alanında büyüme sağlayacak. İş dünyası 4.5G ile beraber bulut tabanlı uygulamalara yönelerek önemli zaman ve maliyet avantajı sağlayacak.
Türkiye’yi 2023 ve ötesine taşıyacak ana unsur, 4.5G’nin hayata geçmesiyle ivme kazanacak ezberbozan teknolojiler olacak. Daha yaşanabilir bir dünya, daha iyi bir gelecek için değişime yön vermek, dönüşümün lideri olmak gerekiyor. Bu ne kadar hızlı olursa, Türkiye’nin dünya dijitalleşme liginde üst sıralara yerleşmesi de o kadar hızlı olacak. Ve biz, Vodafone olarak, yenilikçi fikirlerimiz ve ezberbozan teknolojilerimiz ile her zaman yanınızda olacağız.
Organizasyona katılacak markalara ve iş dünyası çevrelerine birlikteliğiniz boyunca neler tavsiye edersiniz?
Dünyayı sarıp sarmalayan Dijital Dönüşüm’e seyirci kalmayın, siz de katılın diyoruz. Bir sonraki değişimi siz yazın, bir sonraki ezberbozan teknolojiyi siz yaratın istiyoruz. Bunun için tek bir şeye ihtiyacınız var; o da ilham. İşte bu nedenle, dünyanın dört bir yanından Dijital Dönüşümün Liderlerini bir araya getirdiğimiz Dijital Dönüşüm Zirvesi’ni düzenliyoruz. Bu yıl, kendi alanlarında dönüşümün lideri olan konuşmacılar dijitalleşmede gelinen son noktayı paylaşacak. Reklam, pazarlama, gazetecilik, müzik, finans, sağlık, şehircilik, otomotiv, eğitim ve spor gibi alanlarda dijitalleşmenin hayatımızı nasıl değiştirdiğini anlatacaklar. Bu konuşmaların hepimiz için eşsiz bir ilham kaynağı olacağına inanıyorum.
Bu yıl ikincisini düzenleyeceğiniz organizasyondan beklentileriniz neler olacak?
Bu zirvede tanışacağımız yenilikçi fikirler, yarın Türkiye’yi dijital geleceğe taşımamızı sağlayacak. Türkiye’yi 2023 ve ötesine taşıyacak ana unsur, ezberbozan teknolojiler olacak. Daha yaşanabilir bir dünya, daha iyi bir gelecek için değişime yön vermek, dönüşümün lideri olmak gerekiyor. Bu ne kadar hızlı olursa, Türkiye’nin dünya dijitalleşme liginde üst sıralara yerleşmesi de o kadar hızlı olacak. Ve biz, Vodafone olarak, yenilikçi fikirlerimiz ve ezberbozan teknolojilerimizle her zaman yanınızda olacağız.