Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında anlaşma sağlandı

NATO öncesinde gerçekleştirilen dörtlü zirvenin ardından, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleriyle ilgili Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü memorandum imzalandı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto'dan çarpıcı bir son dakika açıklaması geldi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında anlaşma sağlandı

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto, "Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliklerini desteklemeyi kabul etti." açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in katıldığı dörtlü zirve sona erdi. Görüşme sonrası liderler ortak bildiri imza törenine katıldı.

İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'i ile görüştü. 4 saat süren görüşme sonrası Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik süreçleri hakkında üçlü memorandum imzalandı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö'nün açıklamasına göre, Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini desteklemeyi kabul etti.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında anlaşma sağlandı

TÜRKİYE İSTEDİĞİNİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdelena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in katılımıyla gerçekleşen dörtlü zirveden elde edilen somut kazanımlar:

· PKK ve uzantılarıyla mücadelede Türkiye’yle tam işbirliği.

· Terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede Türkiye’yle dayanışma sergilenmesi.

· PYD/YPG ve FETÖ'ye destek sağlamama taahhüdü.

· Savunma sanayii alanında ambargo kısıtlamalara gidilmemesi, işbirliğinin artırılması.

· İsveç ve Finlandiya’nın terörizmle mücadele ve savunma sanayii konularındaki ulusal mevzuatlarını ve uygulamalarını tadil etme taahhüdü.

· Terörizm ve örgütlü suçlarla mücadele alanında istihbarat paylaşımına ilişkin yapılandırılmış işbirliği mekanizması tesisi.

· Terör suçlularının iadesi konusunda somut adımlar atılması ve ikili düzeyde ahdi düzenlemeler yapılması.

· PKK ve uzantılarının ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerinin yasaklanması ve bunların soruşturulması.

· Türkiye’ye yönelik terör propagandasının engellenmesi.

· Finlandiya ve İsveç’in PESKO (AB Daimi Yapılandırılmış İşbirliği Süreci) dahil AB güvenlik mekanizmalarına en geniş şekilde katılımının desteklenmesi.

· Bu adımların uygulanmasını denetlemek üzere Adalet, İstihbarat ve Güvenlik kurumlarının katılımıyla Daimi Ortak Mekanizma kurulması.

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu perspektif ve kararlı duruş sayesinde terör örgütleriyle mücadele hususunda ciddi kazanımlar elde etmiştir.

PKK/YPG/PYD ile birlikte “FETÖ’nün bir terör örgütü olduğunun” uluslararası bir anlaşmada bu kadar net ortaya konması, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde verdiği mücadelede uluslararası boyutta da çok önemli bir adım olmuştur.

TÜRKİYE, İSVEÇ VE FİNLANDİYA ARASINDAKİ ÜÇLÜ ANLAŞMANIN DETAYLARI BELLİ OLDU

1. Bugün, NATO Genel Sekreterinin kolaylaştırıcılığında bir araya gelen Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in temsilcileri müteakip hususlarda mutabık kalmışlardır.

2. NATO, müşterek savunma ve güvenliğin bölünmezliği ilkeleriyle ortak değerlere dayalı bir İttifaktır. Türkiye, Finlandiya ve İsveç Washington Antlaşması’nda belirtilen ilkelere ve değerlere bağlılıklarını ifade ederler.

3. İttifakın en temel unsurlarından biri üye devletlerin milli güvenliğinin yanısıra uluslararası barış ve istikrara doğrudan tehdit teşkil eden terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede tam dayanışma ve işbirliğidir.

4. Müstakbel NATO Müttefikleri olarak Finlandiya ve İsveç, milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye’ye tam destek verirler. Bu çerçevede, Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacaklardır. Türkiye de milli güvenliklerine yönelik tüm tehditlere karşı Finlandiya ve İsveç’e tam destek verir. Finlandiya ve İsveç terörizmi tüm biçim ve tezahürleriyle en kuvvetli şekilde reddeder ve kınar. Finlandiya ve İsveç, tüm terör örgütlerinin Türkiye’ye karşı gerçekleştirdikleri saldırıları açık ve net biçimde kınar, Türkiye’yle ve mağdurların aileleriyle en derin dayanışma duygularını ifade eder.

5. Finlandiya ve İsveç, PKK’nın yasaklanmış bir terör örgütü olduğunu teyit eder. Finlandiya ve İsveç, PKK ve diğer tüm terörist örgütlerin, bunların uzantılarının faaliyetleri ile iltisaklı kuruluşlar ve paravan örgütler içerisinde yeralan veya bu terör örgütleriyle bağlantısı bulunan şahısların faaliyetlerini engelleyeceklerini taahhüt eder. Türkiye, Finlandiya ve İsveç bu terör örgütlerinin faaliyetlerini engellemek amacıyla aralarındaki işbirliğini artırmaya karar vermişlerdir. Finlandiya ve İsveç, bu terör örgütlerinin emellerini reddeder.

6. Buna ilaveten, Finlandiya 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren Ceza Yasası’nda yaptığı bir dizi değişiklikle cezalandırılabilir terör suçları kapsamına yeni faaliyetler eklemiştir. 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren bu son değişikliklerle terörist grupların faaliyetlerine katılım suçunun kapsamı genişletilmiştir. Aynı zamanda, kamusal alanda terörizmi tahrik eylemleri ayrı bir suç olarak cezalandırılmıştır. İsveç, yeni ve daha etkin bir Terör Suçları Kanunu’nun 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe gireceğini ve hükümetin terörle mücadele mevzuatını daha da tahkim edeceğini teyit eder.

7. Türkiye, Finlandiya ve İsveç aralarında artık hiçbir milli silah ambargosu bulunmadığını teyit ederler. İsveç, NATO Müttefiklerine yönelik olarak silah ihracatına ilişkin milli mevzuatını tadil etmektedir. Gelecekte, Finlandiya ve İsveç’ten yapılacak savunma sanayii ihracatı Müttefik dayanışmasına ve Washington Anlaşması’nın 3. Maddesi’nin ruhuna ve lafzına uygun biçimde yürütülecektir.

8. Türkiye, Finlandiya ve İsveç bugünkü görüşmelerden sonra müteakip somut adımları atacaklarını taahhüt ederler:

Terörizmle, örgütlü suçlar ve diğer ortak sınamalarla mücadelede mutabakat temelinde işbirliğini geliştirmek için kolluk kuvvetlerini ve istihbarat kuruluşlarını da içeren her düzeyde hükümetlerarası yapılandırılmış bir diyalog ve işbirliği mekanizması tesis edeceklerdir.

Finlandiya ve İsveç, ilgili NATO belgelerinin ve politikalarının hükümleriyle uyumlu biçimde terörizmle mücadeleyi kararlılık ve azim içinde yürütecek ve yerel mevzuatlarını bu doğrultuda güçlendirmeye yönelik gerekli tüm adımları atacaklardır.

Finlandiya ve İsveç, Avrupa İade Sözleşmesi’yle uyumlu biçimde, Türkiye tarafından sağlanan bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak Türkiye’nin terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini ivedilikle ve bütün boyutlarıyla işleme koyacak ve Türkiye’yle iade ve güvenlik işbirliğini geliştirmek için gerekli ikili ahdî düzenlemeler yapacaklardır.

Finlandiya ve İsveç, 5. paragrafta kayıt altına alındığı çerçevede, PKK terör örgütünün ve bütün uzantıları ile iltisaklı kuruluşlarının ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerine yönelik soruşturma başlatacak ve bunları yasaklayacaklardır.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç dezenformasyonla mücadele edeceklerini taahhüt edecek ve yasalarının, Türkiye’ye yönelik şiddeti kışkırtan faaliyetler dahil olmak üzere, terör örgütlerinin propagandası amacıyla istismar edilmesini engelleyeceklerdir.

Finlandiya ve İsveç, silah ihracatına dair mevzuatlarının Müttefiklere yönelik yeni taahhütleri mümkün kılmasını ve NATO’daki üyelik statüleriyle mütenasip olmasını temin edeceklerdir.

Finlandiya ve İsveç, Türkiye’nin askeri mobilite konusundaki PESCO projesine katılımı dahil olmak üzere, Türkiye ve diğer AB üyesi olmayan Müttefiklerin Avrupa Birliği’nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası’nın mevcut ve müstakbel girişimlerine mümkün olan en geniş şekilde dahil edilmesine destek vereceklerdir.

9. Bu adımların hayata geçirilmesi için, Türkiye, Finlandiya ve İsveç Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları, İstihbarat Servisleri ve Güvenlik Kurumlarından uzmanların katılımıyla bir Daimi Ortak Mekanizma tesis edeceklerdir. Daimi Ortak Mekanizma diğer ülkelerin katılımına açık olacaktır.

10. Türkiye, NATO’nun Açık Kapı politikasına uzun zamandır devam eden desteğini teyit eder ve Madrid Zirvesi’nde Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi olmak üzere davet edilmelerine desteğini ifade eder.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında anlaşma sağlandı - Resim : 2

NATO GENEL SEKRETERİ'NDEN FLAŞ AÇIKLAMALAR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 4'lü zirve sonrası şu açıklamaları yaptı:

- Biz her zaman farklılıklarımız ne olursa olsun ortak bir çözüm getirebileceğimizi gösterdik. İsveç ve Finlandiya'yı ittifaka dahil ederek NATO'yu daha güçlü hale getireceğiz.

- Yarın müttefikler bir karar varacaklar, NATO üyeleri olmaları yönünde bir karar varılmasını bekliyoruz. Daha sonra bir onay süreci olacak. Başkan Erdoğan ve diğer iki başkan bir mutabakata vardı. Sözleşmeyi imzaladık. Kapı açık. Finlandiya ve İsveç'in birliğimize katılması hızla gerçekleşecek.

- Bugün bir araya gelip görüştük ve iyi bir çözüme ulaştık. Bizim uzlaşıya varmamız gerekiyor ve iyi bir süreç geçirdik. Başkan Erdoğan ile de telefonda görüşmeler gerçekleştirdim, onunla ve üç başkanla son haftalarda görüşmelerimiz vardı. Türkiye'nin endişelerini gidermeye çalıştık. Türkiye açıkça Finlandiya ve İsveç'in üyeliklerini kabul ettiğini belirtti.

- Ortak mutabakat yakın dönemde yayınlanacak ve ana sayfamızda görebileceksiniz. Suçluların iadesi dahil olmak üzere her şey yayınlanacak. İsveç ve Finlandiya Türkiye v-ile terör suçlularının iadesi konusunda birlikte çalışmaya hazır. Bu iadeler Avrupa yasalarına göre gerçekleşecek. Detaylar açıklanacak. Suçluların iadesi normal bir şey. Kanıtlanmış konular olduğunda ya da cezai faaliyetler söz konusu olduğunda... Yasal çerçeveler ve hukukun üstünlüğüne saygı duyarak Finlandiya ve İsveç gerekeni yapacak. Farklılıklarımıza rağmen 30 üye olarak bir araya gelebiliyoruz ve birbirimizi savunabiliyoruz. Bu tarihi bir karar. Başka tarihi kararlar da alacağız. Soğuk savaştan bu yana aldığımız en önemli kararlar olacak. Ukrayna'ya desteğimiz sürecek. Müttefiklerin başarısı da tam da burada yatıyor, farklıklarımıza rağmen önemli kararlar alabiliyoruz.

- Bence ortak bir çıkarımız olduğunda mutabakata varabiliriz. Türkiye kadar terör konusunda sıkıntı yaşayan başka bir üyemiz yok. NATO üyeleri PKK'yı terör örgütü olarak görüyor. Terör bizim tüm tezahürleriyle mücadele etmemiz gereken bir olgu. Bu mutabakat da bu gerçeği yansıtıyor. Liderler nihai bir mutabakat anlaşmasına vardı. Ben kesinlikle bu üç ülkeni bu anlaşmaya uyacağına ve kararlılığı sergileyeceklerine inanıyorum.

- Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması önem taşıyor, haritaya bakarsanız Baltık ülkelerinde tüm güvenlik durumunun değişeceğini göreceksiniz. Bu NATO'yu daha güçlü hale getirecek ve bu iki ülke için de yararlı olacak. Tüm ittifak için önemli. Yarın zaten bu konuda mutabakata varılacak.

- Bugün üyelik konusunda şimdiye kadarki en hızlı süreci gördük. Aynı zamanda Başkan Putin'e net bir mesaj gönderiyor bu durum. Daha küçük bir NATO istiyorum demişti, şimdi daha büyük ve güçlü bir NATO görüyor. Burada en önemli mesaj her ulusun kendi yolunu seçme özgürlüğü olduğudur. İsveç ve Finlandiya geçmişte nötr olmayı tercih etmişti. NATO'ya katılmak istediler ve biz de destekledik, Türkiye ile aralarında anlaşma sağlandı. Bu Putin'in ulaşmak istediklerinin tam tersine bir durum. Ukrayna'yı işgal etmeden önce "NATO'nun genişlemesini istemiyorum" demişti.

- Biz bugün Türkiye ve iki üye ülke arasında mutabakat anlaşması yaptık. İfadeler son derece net. Herhangi bir silah türüne de gönderme yok. Ancak iki ülke Türkiye'ye karşı silah ambargosu getirmeyecek bu son derece net.

- Son derece olumlu bir ortam söz konusuydu. Biz yetkililerle bir araya geldik. Haftalardır bu konu üzerinde çalışılıyordu. Ardından bir mutabakata vardık. Tabii ki Türkiye kararını yansıtacaktır, üyelikleri memnuniyetle karşıladığını ortaya koyacaktır. 2 ülke teröre yönelik mücadeleyi artırma taahhüdü verdi.

-Bu üçlü mutabakat metninde tüm detaylar var. 2 ülke terörle mücadele konusunda Türkiye ile birlikte çalışacak. İki ülke Türkiye'yi uluslararası güvenliğe yönelik tehdit konusunda, FETÖ ve PKK terörüne yönelik destekleyecek.

İsim isim sıralı tam liste

Adalet Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre; istenen teröristlerin isimleri şöyle;

- Finlandiya'dan, PKK ile bağlantılı Sultan Aktepe, Sezgin Çırık, Burcu Ser, Osman Yağmur ve Tekin İstekli; FETÖ ile iltisaklı Mehmet Demir, Adil Erol, Abdulkadir Yılmaz ve Zeynel Abidin Karadiş isteniyor.

- İsveç'ten ise PKK ile ilişkili Derdiye Kül, Nuray Şen, Cahide Adsay, Aysen Alhan, Mehmet Sıraç Bilgin, Mehmet Filiz, İsmet Kayhan, Halef Tak, Aziz Turan ve Ragıp Zarakolu hakkında iade talepleri var.

- FETÖ ile bağlantılı isimler; Alperen Melikhan Doğan, Orhan Er, Ramazan Faruk Güzel, Bülent Keneş, Levent Kenez, Murat Çetiner, Harun Tokak, Yılmaz Aytan, Sami Yavuz ve Sinan Saraç.

- TKP-ML/TİKKO ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle Nermin Candan, Mustafa Candan ve Musa Doğan İsveç'ten geri isteniyor.

- DHKP-C'li Serkan Meriç ile THKP-C'li Hamza Yalçın da Türkiye'nin talep ettiği isimler arasında yer alıyor.

- Dolandırıcılık, uyuşturucu, cinayet ve silah kaçakçılığı gibi suçlardan iadesi talep edilen isimler; Okan Kale, Dede Taş, Arslan Şenol, Abdurrahman Akuş, İdris Akuş, İbrahim Akuş ve Mehmet Turgay.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında anlaşma sağlandı - Resim : 3

"BİZ KURU LAF İSTEMİYORUZ, NETİCE İSTİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'NATO Devlet ve Hükumet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere İspanya'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Finlandiya Cumhurbaşkanı öbür taraftan İsveç Başbakanı birlikte bu dörtlü görüşmeyi yapıp hangi noktaya geldiklerini göreceğiz. Biz tabii kuru laf istemiyoruz, biz netice istiyoruz. Artık biz orta sahada top çevirmekten bıktık. Şu an itibarıyla da bunlar laf üretiyorlar, konuşuyorlar, aynı günün akşamı İsveç devlet televizyonunda bakıyorsunuz bu terörist başlarından bir tanesi çıkmış orada söyleşi yapıyor. Bu söyleşide de bize veriyor veriştiriyor. Öbür tarafta ne diyor İsveç yöneticileri; biz şu anda bunları terörist olarak bir taraftan kabul etmiyoruz diyorlar, öbür taraftan Stockholm caddelerinde yürüyüş yapıyorlar, yürüyüşü yaparken İsveç polisinin kontrolü, denetimi bunların üzerinde ve bu şekilde bu yürüyüşler yaptırılıyor."

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin