Türkiye dizileri Balkanlar'ı fethetti

İstanbul Medeniyet Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, ihracatı giderek artan dizilerin, Türkiye'nin imajının yanı sıra turizmini de olumlu etkilediğini ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye dizileri Balkanlar'ı fethetti

İstanbul Medeniyet Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, ihracatı giderek artan dizilerin, Türkiye'nin imajının yanı sıra turizmini de olumlu etkilediğini ortaya koydu.



Üniversitenin yazılı açıklamasına göre, araştırma kapsamında Makedonya, Hırvatistan, Bulgaristan ve Sırbistan'da iki binden fazla kişiyle anket yapıldı.



İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, Yrd. Doç. Dr. Ender Demir ile Zagreb Üniversitesi'nden Dr. Davor Labas'ın yaptığı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında desteklenen "Türk TV Dizilerinin Türkiye İmajı ve Turizme Etkileri: Doğu Avrupa Örneği" başlıklı araştırma, Türkiye dizilerinin turizmi olumlu etkilediğini ortaya koydu.



Balkan ülkelerini kapsayan araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye dizileri Ortadoğu ülkelerinde olduğu gibi Balkan ülkelerinde de büyük ilgi görüyor. Türkiye dizilerine olan ilgi, turizm sektörünü de olumlu etkiliyor. Araştırmanın sonuçları, son yıllarda Balkan ve Ortadoğu ülkelerinden gelen turist sayısındaki artışın önemli bir nedeninin diziler olduğunu gösteriyor.



En büyük ilgi Makedonlardan



Araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye dizilerinin izlenme oranında Makedonya ilk sırada yer alıyor. Dört ülke içinde en düşük izleme oranına ise Hırvatistan sahip. Bir Türkiye dizisi bilme oranı Makedonya'da yüzde 90'a yakınken, diğer üç ülkede yüzde 80'ler civarında.



Dizileri daha çok kadınlar izlerken, düzenli olarak Türkiye dizisi izleyen kadınların oranı Makedonya ve Bulgaristan'da yüzde 47, Sırbistan'da yüzde 33 ve Hırvatistan'da ise yüzde 17 olarak gerçekleşti. 



Düzenli olarak Türkiye dizisi izleyenlerin izlemeyenlere kıyasla Türkiye hakkında daha olumlu düşüncelere sahip olduğunun vurgulandığı araştırmaya göre, henüz Türkiye'yi ziyaret etmemiş ve düzenli olarak Türkiye dizisi takip edenlerin yüzde 80'den fazlası Türkiye'yi ziyaret etmek istiyor. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin