'Türk Telekom'un özelleştirilmesi sürecinde Türkiye milyarlarca lira zarara uğratıldı'

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Türk Telekom'un özelleştirmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
'Türk Telekom'un özelleştirilmesi sürecinde Türkiye milyarlarca lira zarara uğratıldı'

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, CHP İstanbul İl Başkanlığı'da basın toplantısı düzenleyerek Türk Telekom'un özelleştirilme sürecinde Türkiye'nin 97.8 milyar lira zarara uğratıldığını iddia etti.  Toplantıya “Siyasetten önceki kamu denetim elemanlığımın da siyasi hayatımın da en yürek yakan yolsuzluğundan bahsedeceğim. Bence bu yolsuzluk Türkiye Cumhuriyeti açısından yüzyılın vurgunudur, yüzyılın soygunudur. Bu, Telekom özelleştirilmesi ve sonrasında yaşanan gelişmelerden oluşmaktadır" diye başlayan Erdoğdu, ihale süreci ve sonrasında yapıldığını iddia ettiği yolsuzlukları madde madde anlattı.



11.5 MİLYAR DOLARA İHALE EDİLEN ŞİRKETİN DEĞERİ 40 MİLYAR DOLARDI



Erdoğdu, Türk Telekom'un Suriye kökenli Hariri Ailesine 2005 yılında ihale edildiğini ve ihale sürecinde  yolsuzluklar yapıldığını belirterek, 11,5 milyar dolara ihale edilen şirketin minimum değerinin en iyimser hesaplamalarla 40 milyar dolar olması gerektiğini söyledi. Bu süreçte üst düzey bir siyasetçiye Birleşik Arap Emirlikleri'nde 2.5 milyar dolar rüşvet verildiğini iddia eden Erdoğdu, “Bu iddia Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmiş ve soruşturma başlatılmış. Ancak rüşvetin verildiği ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri ile adli yardımlaşma konusunda bir anlaşma olmadığı için bu iddia ne yazık ki delillendirilememiş, yeterince araştırılamamıştır ve takipsizlikle sonuçlandırılamamıştır" dedi.



KURUMLAR VERGİSİ 10 PUAN İNDİRİLEREK 2 MİLYAR TL KAMU ZARARINA NEDEN OLUNMUŞTUR



Kurumlar vergisinin özelleştirmeden 7 ay sonra yüzde 30'dan yüzde 10'a indirildiğini ve devletin zarara uğratıldığını belirten Eroğlu, “Türk Telekom'un mali tablolarını incelediğimizde, bu değişiklik nedeniyle özelleştirilmiş olan Telekom'un kasasına 2005 ile 2015 yılları arasında haksız şekilde 2 milyar Türk Lirası girdiğini tespit ettik. Bu rakamın 20 yılda 4 milyarı bulacağını tespit ettikö dedi.



TELEKOMA AİT GAYRİMENKULLERİN SATIŞI



Eroğlu, özelleştirme sürecinde Telekom hisse satış işlemine Danıştay tarafından şerh düşüldüğünü belirterek şöyle devam etti:“Telekom'un alt yapısı ve teçhizatları, özelleştirme süreci sonrasında yani 21 yıl sonra devlete geri dönmesi gerekmektedir. Bu şu demektir; bu şirket alt yapısı ve teçhizatları itibariyle satılmamış kiralanmıştır. Bu yüzden bu şirketin devlete ait olan arsalarını satması hukuksuzdur ve yolsuzdur. Ama Türk Telekom'un çok değerli gayrimenkulleri haraç-mezat fiyatlarla Ak Parti yandaşlarına satılmıştır. CHP'nin bu konuda ısrarlarına rağmen satışlar konusunda doğru dürüst bilgi verilmemiştir"



ABONELER SOYULMUŞTUR



Özelleştirmeden sonra Türk Telekom'un abonelerden fahiş sabit ücret alınmasına ve piyasa gereklerinin üzerinde fiyat yükselmesine göz yumulduğunu iddia eden Eroğlu, “Abonelerden haksız olarak alınan sabit ücretler sonucunda Hariri ailesine 2015 yılına kadar en iyi hesaplamalarla 11 Milyar Türk Lirası haksız kaynak aktarılmıştır. 2005-2015 mali tablo verileri ve pazar gelişmeleri dikkate alınarak yaptığımız tahminlerde bu tutarın 2026 yılına kadar 20 milyar Türk Lirasına ulaşması beklenmektedir" diye konuştu.



TÜRK TELEKOM ŞU AN İTİBARİYLE BATMIŞTIR



Telekom'un kamuya ait Türksat frekanslarını ücretsiz kullanımına Sayıştay'ın ısrarlı uyarılarına rağmen göz yumulduğunu anlatan Erdoğdu, şirketin şu anda borç batağında olduğunu ileri sürdü. Erdoğdu sözlerini şöyle sürdürdü:“2005 yılında hemen hemen hiç borcu olmayan, 12 milyar varlığı olan şirketin 2015 yılı son mali tablosuna göre varlıkları sadece 6 milyar lira artmasına rağmen borcu 11 milyar lira artmış, öz kaynakları da 3.1 milyara erimiştir. Borç batağına sokulan Telekom 5 milyar lira faiz borcu ödemek zorunda bırakılmıştır. Şu gün itibariyle 15 milyar 224 milyon lira borcu vardır. Bunun üstüne yaklaşık 20 milyar Türk Lirası da şirketin ana hissedarı olan OGER Telekom, Telekom hisselerini rehin ederek borç yapmıştır. Bu yaklaşık 35 milyar borç demektir. Ve borç karşısında devlete ait olan 2026 yılında devredilecek olan teçhizat ve alt yapı rehin olarak verilmiştir. Telekom şu an itibarıyla batmıştır"



21 YILLIK ZARAR 97.8 MİLYAR LİRA OLARAK HESAPLANMIŞTIR



Özelleştirme sonrası çalışanların da çok büyük mağduriyetler yaşadığını dile getiren Erdoğdu, sözlerini “Telekom özelleştirmesi ve sonrası yapılan yolsuzluklar ve kötü yönetimin Türkiye ekonomisine 21 yıllık zararı 97.8 milyar Türk Lirası olarak hesaplanmış, Bu rakamın bir kısmı devlete ödenmesi gereken paraların ödenmemesinden, bir kısmı halktan alınmaması gereken faizler, sabit ücretlerden bir kısmı da Telekom şirketinin rakipleri olan diğer şirketleri ezmesi sonucu elde edilen gelirlerdir" diyerek tamamladı. (DHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin