Bir kahve aşığıysanız, mükemmel bir fincan kahveyi keşfetmenin katıksız zevkini bileceksiniz. Her zamanki kahve fincanınızın dışına bir adım atmak istiyorsanız, Türk kahvesi başlamak için harika bir tercihtir. Dumanlı, kadifemsi ve zengin lezzetle doludur. İçecekle birlikte gelen tüm bu özellikler, yapılma şekline bağlanabilir.
İnce bir toz haline getirilmiş kahve çekirdeklerinden başlayarak, bu çekirdekler cezve adı verilen süslü küçük bir bakır tencerede kaynatılır. Kahve hazır olduğunda yükselir ve köpürür. Başka hiçbir şeye benzemeyen baştan çıkarıcı bir aroma yayar.
TÜRK KAHVESİNİN TARİHİ
Türk kahvesinin kökleri, Suriyeli tüccarlar tarafından İstanbul'a getirildiği 1555 yılına kadar uzanır. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Kanuni Sultan Süleyman’a, Osmanlı valisi Yemen Özdemir Paşa’nın keşfetmesiyle sunulmuştur. Kanuni ise kahveyi çok sevmiş ve onay mührünü tereddütsüz basmıştır.
Kahvenin saraya ilk geldiği zamanlar pişirme yöntemi farklıydı Daha sonraları kahve çekirdekleri havanda dövülmeye başlanmış. Bundan sonra da dövülen kahvelerin içerisine su eklenerek cezvede pişirilmeye başlanmış. Böylece kahve tüm ülkeye yayılmış ve kahve popülerleşmiştir. Yalnızca saray içeceğiyken tüm halk tarafından bilinmeye başlanmış.
Ülkenin her yerinde kahvehaneler açılmaya başlanmıştır. İlk kahvehane ise 1554 yılında İstanbul’un Tahtakale semtinde açılmıştır. Ardından diğer kahvehanelerin açılması da hızla yaygınlaşmıştır. Daha sonraları Nurbanu Sultan’ın Venedikli arkadaşları, Türk kahvesini Venedik’e götürmüş. İşte dünyanın Türk kahvesiyle böyle tanıştığına rivayet ediliyor.
TÜRK KAHVESİ İKRAMI
Türk kahvesi, genellikle bakırdan yapılan Türk kahvesi fincanlarında servis edilir. Kahve tüketiminden sonra genellikle lokum, şekerleme veya çikolata gibi tatlılar yenir. Böylece güçlü ve yoğun tadı bastırılır. Geleneklere gelince, önce en yaşlı misafire hizmet etmek saygılıdır. Türk kahvesinin yoğunluğu nedeniyle misafirlerin bir fincandan fazla tüketmesi beklenmemektedir.
Türk kahvesi her zaman su ile servis edilir. Misafirler kahvelerini tatmadan önce damaklarını temizlemek için su içerler. Misafirler ayrıca tükettikten sonra kahve kalıntılarını ağızlarından durulamak için de su kullanır.
BOL KÖPÜKLÜ TÜRK KAHVESİ TARİFİ VE SIRRI
Bol köpüklü Türk kahvesinin sırrı sıcak suda gizli. Su ve kahveyi cezveye ekledikten sonra iyice karıştırın. Bu işlemi ocağa almadan önce yapın. Ardından cezveyi kısık ateşte kahve köpük köpük olana dek kaynatın. Kahve kaynamaya başlarken üst tabakada biriken kahve köpüğünü fincanlara paylaştırın. Aldıktan sonra kahveyi kaynatmaya devam edin.
TÜRK KAHVESİ FALI
Bardağın dibinde bulunan telvelerin sadece atılmak için orada olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Türk kahvesi içildikten sonra genellikle fal bakılır. Tasseografi olarak bilinen uygulama, kahve artıklarında semboller veya resimler bulmaktan kaynaklanır. Tıpkı yaprakları gibi telvesi de aslında fal baktırmak için kullanılır. Hatta bu Türkiye'de o kadar yaygın bir uygulamadır ki artık bardağın dibinin fotoğrafını çekip falcıya analize gönderebileceğiniz uygulamalar mevcuttur.
Twitter’da “Hastalık Nedir” sayfasının derlediği bilgilere göre, zevkle içtiğiniz Türk kahvesi bakın nelere sebebiyet veriyor:
TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI
· Ağrı kesicilerin etkisini %40 oranında arttırır.
· Meme kanseri riskini azaltır.
· Kahve girişkenliği arttırır.
· Siroz hastalığı riskini yarı yarıya düşürür.
· Kemikleri güçlendirir, ancak yaşlıların fazla tüketmesi sakıncalı.
· Tip2 diyabeti ve parkinson hastalığından korur.
· Selülit gibi cilt sorunlarına karşı etkilidir.
· Yüksek tansiyonu önler. Kolesterolü düşürür.
· Bağırsakları düzenler.
· Nefesi açar.