Trump, Türkiye’ye yaptırım uygulayacağını açıkladı!

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Trump, Türkiye’ye yaptırım uygulayacağını açıkladı!

ABD Başkanı Donald Trump, kişisel Twitter hesabından "Türkiye'nin Kuzeydoğu Suriye'deki Eylemlerine Dair Açıklama" adlı bir metin paylaşarak, Türkiye’ye yaptırım uygulanması emrini imzalayacağını bildirdi. ABD Başkanı, yaptırım emrinde çelik için gümrük vergisinin arttırılması, ticaret anlaşmasının müzakerelerinin durdurulması ve bazı Türk yetkililere Amerikan vizesi verilmemesi ile mal varlıklarının dondurulması gibi önlemlerin yer alacağını vurguladı.



Sözcü'den Zeynep Gürcalı'nın haberine göre; Trump, açıklamada “Yakında Türkiye hükümetinin mevcut ve eski yetkilileriyle Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’deki istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerine destek veren kişilere dair bir başkanlık kararnamesi imzalayacağım” ifadesini kullandı.



Kongrenin adımına karşı ön mü alıyor?



"Yakında" demesine rağmen, yaptırım kararnamesini tam olarak ne zaman imzalayacağını açıklamayan Trump'ın bu tavrı, Türkiye'ye yaptırım için harekete geçen ABD Kongresi'nin baskısını dindirme manevrası olarak yorumlandı. ABD'de Temsilçiler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı New York Demokrat vekili Engel ile aynı komitedeki Cumhuriyetçi grubun başkanı Teksas vekili Michael McCaul, ortak imzayla Kongre'ye çok ağır yaptırımlar isteyen bir kanun tasarısı sunmuşlardı. Engel ve McCaul'un kanun tasarısında, Trump'ın Türkiye'ye yönelik yaptırımları “zamana yaymasını engelleyen” maddeler de yer alıyordu.



Trump da bir açıklama yaparak, Kongre'nin atacağı adımın önünü alarak, kararname ile kendi istediği yaptırımları, kendi istediği zamanda koymanın yolunu açmış oldu.



Açıklamada hangi yaptırımlar olacağı da yer aldı



Trump'ın paylaştığı açıklamada, Türkiye'ye karşı hangi yaptırımların yer alacağına da yer verildi. Bunlar şöyle sıralandı;



-Çelik için gümrük vergisi Mayıs ayından önceki gibi yüzde 50’ye çıkarılacak.



-ABD Ticaret Bakanlığı, Türkiye ile yürüttüğü 100 milyar dolarlık ticaret anlaşması müzakerelerini derhal durduruacak.



-Ciddi insan hakları ihlalleri yapan, ateşkesleri engelleyen, yerinden edilen insanların evine dönmesine izin vermeyen, mültecileri zorla evine gönderen veya Suriye’de huzur, güvenlik ve istikrarı tehdit eden herkese çok güçlü ek yaptırımlar getirilecek.



Barış Pınarı Harekatı için 'işgal' dedi, 'savaş suçuna zemin hazırlıyor' ifadesini kullandı!



Trump açıklamasında, ABD'nin IŞİD terör örgütünü “yüzde 100 yendiğini” de söyleyerek, şimdi ve gelecekte tutuklu IŞİD teröristlerinin sorumluluğunun Türkiye'de olduğunu ifade etti.



Trump, şöyle dedi;



"Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çok net ilettim: Türkiye’nin harekatı insani krize ve olası savaş suçlarına zemin hazırlıyor. Türkiye etnik ve dini azınlıklar dahil olmak üzere, sivillerin güvenliğini güvence altına almalı. Şu an ve belki gelecekte de bölgedeki IŞİD teröristlerinin devam eden tutukluluklarından sorumlu olmalı. Ne yazık ki Türkiye işgalinin insani etkilerini azaltıyormuş gibi görünmüyor.



Suriye'de sadece Al Tanf üssünde Amerikan askeri kalacağını, bunun da az sayıda olacağını vurgulayan Trump, “”Daha önce de söylediğim gibi, Suriye’nin kuzeydoğusunda kalan tüm ABD askerlerini çekiyorum. ABD IŞİD’in fiziki halifeliğini yenilgiye uğrattı. Suriye’den ayrılacak olan ABD askerleri durumu takip etmek üzere ve 2014’te yaşananların ve göz ardı edilen IŞİD tehdidinin Irak ve Suriye’yi kırıp geçirdiği dönemin tekrarlanmaması için bölgede yeniden konuşlandırılacak. Az sayıda ABD askeri, IŞİD’in kalıntılarını dağıtmaya devam etmek üzere, güney Suriye’deki At Tanf üssünde kalacak.”



'Türk ekonomisini yıkarım...'



Trump, daha önce twitlerinde gündeme getirdiği tehdidi, bu kez açıklamasında da yineleyerek, “Türk ekonomisini yıkabileceğini” öne sürdü. ABD Başkanı, “ABD, Suriye’deki korkunç eylemleri kolaylaştıran ve finanse edenlere yönelik olarak ekonomik yaptırımları agresif bir şekilde kullanmaya devam edecek. Türk liderler bu tehlikeli ve yıkıcı yola devam ederse, Türkiye’nin ekonomisini hızlıca yok etmeye tamamen hazırım” ifadesini kullandı.




Statement from President Donald J. Trump Regarding Turkey’s Actions in Northeast Syria pic.twitter.com/ZCQC7nzmME


— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 14, 2019
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin