TRT'DEKİ 'MUHALİF' İSİMLER

Nagehan Alçı: Evet, TRT kadrolarına hükümete ters düşmeyen isimler getirildi. Evet, yayın çizgisi iktidar paralelinde. Ama hangi iktidar zamanında değildi ki? Buna rağmen bugün devletin kanalında AK Parti'ye 'yandaş' olmayan isimler var. Kimler mi?

Google Haberlere Abone ol
TRT'DEKİ 'MUHALİF' İSİMLER

Nagehan Alçı/AKŞAM


TRT'deki muhalifleri


Bu hükümeti bazı özgürlükleri yok saymakla, belli kesimlere diğerlerinden daha fazla sahip çıkmakla, muhafazakar kimliğini topluma empoze etmeye çalışmakla suçlayabilirsiniz. Ama topyekun bir 'tek tipleştirme ve kadrolaşma' ile suçlayamazsınız.

***
TRT'yi ele alalım örneğin. Bu örnek tek başına, iktidarın bir 'Leviathan' olmadığını kanıtlıyor.
Evet, TRT kadrolarına hükümete ters düşmeyen isimler getirildi.
Evet, yayın çizgisi iktidar paralelinde. Ama hangi iktidar zamanında değildi ki?
Buna rağmen bugün devletin kanalında AK Parti'ye 'yandaş' olmayan isimler var. Kimler mi?

***
Başta Banu Avar. 'Ulusalcılar'ın en 'şahin' isimlerinden Avar, 2008 Ocak'ına kadar TRT'de program yaptı. Programında Türkiye'nin iktidar tarafından satıldığından, ABD'nin 'hain' planlarına kadar düzinelerce komplo teorileri anlattı. Topluma korku empoze etti. Buna rağmen ona büyük bütçeler ayrıldı. 'Peki programı neden bitti?' derseniz... Her programın bir miadı var sonuçta. Aynı dönemde iktidara yakın görünen Tamer Korkmaz'ın da programı bitti örneğin. Kısacası Avar'ın çizgisiyle bir ilgisi yok programın sonlanmasının.

***
Diğer bir isim Cüneyt Özdemir. Özdemir yeri geldiğinde hükümeti gayet sert biçimde eleştiren bir gazeteci. Hiç de 'yandaş' değil. Ve TRT'de iki program birden yapıyor.

***
Üçüncü isim Metehan Demir. 27 Nisan e-muhtırası döneminde askerin yanında yer alan, hükümeti en sert eleştirenlerden biri olan Demir, TRT-Türk'te hem danışmanlık hem de program yapıyor.

***
Öte yandan iktidara yakın göründüğü halde TRT'ye iş yapmak isteyip de yapamayanlar var. Bunların başında Star gazetesinin Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar geliyor. Tayyar'a muhalefet edenler kanalın içindeki ulusalcı kanat. Bu kanat hala hayli etkin.

***
TRT içindeki ulusalcı cephenin muhafelet ettiği diğer bir isim Yasemin Çongar. Çongar, İhsan Dağı ve Bülent Aras ile birlikte bir program yapacaktı. Ancak Taraf'ın çizgisi ve Çongar'ın imajı nedeniyle büyük bir muhalefet ile karşılaştı ve proje geri çekildi. Dağı ve Aras'ın iktidara yakınlığını biliyorsunuz. Demek ki böyle isimleri bile veto edebilen bir kanat var kanalda.

***
Kim ne derse desin, kendi görüşüne ters olana da yer açılabiliyor bu iktidar döneminde. O nedenle son günlerde gittikçe 'siyah-beyaz'laşan tablo doğruyu anlatmıyor. 'Türkiye baskıcı bir tek parti rejimine gidiyor' demek beyazdan siyaha geçmek olur. Oysa yaşam grilerden ibaret.

***
Haksızlık yapmayalım. Evet, bu hükümet bizlere ters gelen politikalara imza attı, atıyor ama bu nedenle her şeyi aynı cadı kazanında yakmak hepimize zarar verir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin