TRT World'den genç mültecilere gazetecilik eğitimi

'Gençler için Gazetecilik' programı 6 Nisan Cuma günü Kilis Öncüpınar Kampı’nda başlattı.

Google Haberlere Abone ol
TRT World'den genç mültecilere gazetecilik eğitimi

TRT World’ün değişime ilham olmak sloganıyla hayata geçirdiği ve küresel vicdan çağrısı yapan sivil girişimi ‘World Citizen’, "Gençler için Gazetecilik - Journalism for Juniors-J4J" yeni programını 6 Nisan Cuma günü Kilis Öncüpınar Kampı’nda başlattı.



TRT World, sosyal sorumluluk projesi “World Citizen” faaliyetleri kapsamında sığınmacı çocuklar arasında gazetecilik mesleğine olan ilgiyi arttırmayı, böylece geleceğin gazetecilerini yetiştirmeyi amaçlayan ‘Gençler için Gazetecilik’ adlı eğitim programı bünyesinde geçen yıl Gaziantep’te, bu yıl ise Harran’da olmak üzere iki farklı etkinlik düzenlendi. Geçtiğimiz Cuma günü ise programın üçüncü ayağını Kilis Öncüpınar Kampı’nda gerçekleştirdi.



TRT World'den genç mültecilere gazetecilik eğitimi



Dünyada ilk kez global bir medya ağı tarafından başlatılan, çalışanlarının sahada sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdiği bu girişim kapsamında gençlere bilgi, beceri ve daha iyi bir gelecek için umut vermeyi amaçlayan projeler gerçekleştiriliyor.



TRT World’ün deneyimli gazeteci kadrosu tarafından tasarlanan ve 3 gün sürecek olan eğitim kapsamında mobil gazetecilik, hikâye anlatımı ve gazeteciliğin temelleri konu başlıkları ele alınıyor. Gençler, üretken hikâye anlatımı, dijital haber oluşturma, sosyal medya kullanımı ve haber güvenilirliğini doğrulama derslerinden sonra kamptaki orijinal hikâyeleri yazmaya başlayacaklar. Bunun yanı sıra, mülteci gençlerin film yapımı derslerine devam etmelerini sağlayarak kendi hikâyelerini anlatma ve seslerini dünya ile paylaşma noktasında özgüven duygusunu kazandırmak hedefleniyor.



Eğitimin ilk günü düzenlenen tanışma toplantısında çocuklar, Filistinli bir mülteci olarak büyüyen ve şimdi Araştırmacı Gazeteci olarak görev yapan Ahmed Al-Burai’nin habercilik tecrübelerini dinlediler. TRT World Haber Merkezi’nde saha muhabiri olarak görev yapan Özgür Tomakin çocuklara `Saha Yapımcılığı” dersi kapsamında çekim yapma sürecinde bir saha muhabirinin nelere ihtiyacı olduğu konusunda bilgi vermenin yanı sıra savaş alanlarındaki tecrübelerini de paylaştı. Toplamda üç gün süren eğitim kapsamında mülteci çocuklar, aslen tıpçı olup daha sonra gazetecilik alanına yönelen ve TRT Arapça’nın Dijital departmanında çalışan Filistin asıllı Ahmed Mouneir Saeed Eid’ten de hikaye anlatımı alanında eğitim aldılar. TRT World Haber Merkezinde görev alan Saleh Sadi’nin “Gazeteciliğe Giriş” dersini verdiği eğitim kapsamında, Dijital Departmanından Sabah Mohamed Hassan Aly Hamamou ise mobil gazetecilik alanında eğitim verdi.



Eğitim programına katılan öğrencilerden 12. sınıf öğrencisi Meryem duygularını şu sözlerle ifade etti. “18 yaşındayım ve 3 yıl önce bu kampa geldim. Savaşta babamı kaybettim ve annem beni ve kardeşlerimi terk etti. Üç küçük kardeşimle beraber bir konteynırda yaşıyorum. Hayatımda ve bu kampta karşılaştığım bütün zorluklara rağmen yeni bir başlangıç yapmaya ve yükselmeye kararlıyım. Her ne kadar zor olsa da içimden bir ses beni sıkı sıkıya çalışmaya çağırıyor ve hayatın bana göstereceği birçok yeniliğin olduğunu söylüyor. Geçmişte yaşadığım zorlukların geleceğimi etkilemesine izin vermeyeceğim. İleride anaokulu öğretmeni olmak istiyorum. Gelecek neslin hayallerini gerçekleştirmesinde yardımcı olmak istiyorum. “Gençler için Gazetecilik” programından oldukça yararlandım. Programdan öğrendiğim medya becerilerini anaokulundaki çocukları eğitmek için ne şekilde kullanabileceğimi planlıyorum. Şevkle dolu olduğum için parlak bir geleceğim olduğuna ve hedeflerime ulaşacağıma inanıyorum.” Meryem, Shakespeare’in deyimi “Dünya benim istiridyem” tabirini kullanarak, dünyanın sayısız nimetlerle dolu olduğunu her fırsatta vurguluyor.



TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, bu ve benzeri çalışmalarla geleceğin gazetecilerini yetiştirmeye devam edeceklerini açıkladı. Eren, konuyla ilgili görüşlerini aktardı: “Bugün artık yedinci yılını dolduran Suriye Savaşı, yaklaşık yedi milyon insanın ülkesinden göç etmesine neden oldu. En fazla sığınmacı üç buçuk milyon kişiyle Türkiye’de yaşıyor ve ülkemizin Suriyeli sığınmacılar için harcadığı meblağ 30 milyar dolara ulaşmış durumda. Üç buçuk milyon sığınmacının yarıya yakınının çocuk olduğunu ve bu çocukların yalnızca yüzde otuzunun örgün eğitime ulaştığını göz önünde bulunduracak olursak, bu hususta bütün kamu kurum ve kuruluşlarına büyük bir sorumluluk düştüğünü görüyoruz. Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu bünyesinde görev alan çalışanlarımız, bu sosyal sorumluluk bilincinin ışığında hayata geçirdikleri “World Citizen, Gençler için Gazetecilik” projesi sayesinde Suriyeli mülteci çocuklara bilgi ve deneyimlerini aktarmaktadırlar. Kilis Öncüpınar’da 16-19 yaş arası 75 gencimiz ile devam ettiğimiz World Citizen projemizle küresel vicdana ilham olmaya devam edeceğiz.”



TRT World'den genç mültecilere gazetecilik eğitimi - Resim : 2


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin