TRT Radyoları 90. yılında bir ilke daha imza atıyor

TRT Radyoları yeni bir teknolojiyle dinleyicisine daha yakın olmayı planlıyor.

Google Haberlere Abone ol
TRT Radyoları 90. yılında bir ilke daha imza atıyor

1927'de 5 KW'lık 1 vericiyle başlayan serüven bugün tam 1654 vericiyle, farklı kimlik ve formatlarda yayın yapan 6 ulusal, 5 bölgesel, 3 yerel ve 3 uluslararası olmak üzere 17 kanalla sürüyor.



Haber, bilgi, eğitim, kültür, müzik ve eğlence içeriğiyle ülkemizin her köşesine, toplumun her kesimine büyük bir çeşitlilikle seslenen TRT Radyoları yeni bir teknolojiyle dinleyicisine daha yakın olmayı planlıyor. Dünyada ilk kez TRT'nin uygulayacağı bu teknoloji, Radyo Dairesi ve Verici İşletmeleri Dairesi Başkanlıklarının ortak çalışması. Adrese Dayalı Radyo yayıncılığı kapsamında RDS Sesli Anons Sistemi adını taşıyan proje, aynı anda farklı il ve istasyonlarda farklı dil, lehçe ve içeriklerle dinleyiciye seslenebilme özelliği taşıyor. Türkiye’nin en çok dinlenen radyo kanalı TRT FM yayınları ile uygulamaya geçen sistem sayesinde, eş zamanlı olarak her istasyona farklı mesajlar gönderilebiliyor.



Ulusal yayın sırasında yörelerin özelliklerine göre yapılan yerel anonslar, aynı anda farklı içerikle dinleyiciye ulaşıyor. Bursa’ya güneşli günler dilerken, Rizelilere heyelan uyarısı yapılabiliyor. Artvinlilere kültür ve sanat festivali duyuruları yapıldığı anda Afyonkarahisarlılara bölgedeki yol yapım çalışmaları hakkında kısa bilgi aktarılabiliyor. Mersin’de etkili olan kuvvetli yağış sonrasında alınan acil önlemler dinleyiciyle paylaşılırken, Erzurum’daki kar sporları etkinliğinin haberi yayınlanabiliyor.



İnternet alt yapısı kullanan sistem, Dynamic RDS uygulaması ile radyo ekranlarındaki RDS Textlerini yönetirken, önceden planlanmış gün ve saatlerde yayın yapılabiliyor, tekrarlara yer verilebiliyor. Sistem, bir bölgeye özel sürekli duyuru yapabilme imkânı sağlıyor. Projenin hedefi en kısa zamanda 81 ile ve 600 istasyona ulaşmak.



Radyo yayıncılığına yeni bir pencere açan RDS Sesli Anons Sistemi için gerekli alt yapı, Verici İşletmeleri Dairesi Başkanlığı ve Kurum olanaklarıyla kuruldu. Söz konusu sistemin hayata geçmesi için yurt dışından Receiver alımı yerine TRT Arge çalışmaları ürünü bir yazılım kullanıldı. Bu sayede önemli ölçüde döviz tasarrufu da sağlandı. Çalışmaları devam eden DAB Plus projesi ile eş zamanlı yürütülen RDS Sesli Anons Sistemi tamamlandığında dijital radyo yayıncılığında da kullanılabilecek. Projenin en çok yerel reklam konusunda piyasayı hareketlendireceği ve dinleyici tarafından sevileceği düşünülüyor.


Etiketler trt trt radyo 90 yıl
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin