Tribünler ritmini neden kaybediyor? Nerede eski taraftarlar? Endüstriyel futbol aşkı öldürüyor mu?

Medyatava TV YouTube kanalında yayımlanan 'Kitabın Ortası' programında Mimar – Akademisyen Ergün Şimşek, futbolun tarihinden, endüstriyel futbola kadar birçok konuya değiniyor. Şimşek, “Bireyselleşme arttıkça tribünlerin ritmi de kayboluyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Futbol nasıl doğdu? Futbolun kitleleri büyülemesinin altında neler yatıyor? Mühendisleri, doktorları futbol maçına gidip holiganlaştıran, sahaya yabancı cisim attıran güdü ne? Neden konu futbol olunca bu kadar sabırsızız? Endüstriyel futbol nedir? Para futbolu ne kadar etkiler?

MedyaTava TV’de yayınlanan Kitabın Ortası’nın sekizinci bölümünde tüm bu soruların yanıtları aranıyor. Mimar – Akademisyen Ergün Şimşek ile her hafta bir konunun konuşulduğu programda bu hafta futbol masaya yatırıldı. Futbolu neden bu kadar sevdiğimizden başlayarak, hikayelerin değerine, endüstriyel futbol çağında futbolu nasıl hayattan yana bir bakışla ele alabileceğimize kadar birçok konu konuşuldu.

TAKIMLAR BİZİM MAHALLELERİMİZ

Modern futbolun bilinenin aksine İngiltere’de doğmadığını, büyük ihtimalle Çin’de doğduğunu, topla oynanan benzer sporların tarihinin çok daha eskilere kadar gidebileceğini belirten Şimşek, geçmişte bambu direklerinden kalelerle oynanan futbolun, tıpkı bir kale ya da sur savunmak gibi şehirleri savunmakla benzerliğine dikkat çekti. Şimşek, bugün için ise futbol takımlarının tıpkı birer mahalle gibi olduğunu belirterek, “Futbol takımları bizim mahallelerimiz, biz de o mahallelerin çocuklarıyız.” dedi.

Tribünler ritmini neden kaybediyor? Nerede eski taraftarlar? Endüstriyel futbol aşkı öldürüyor mu?

METİN KURT'U HATIRLATTI

Endüstriyel futbolu konuşurken yalnızca para üzerinden değil sistem üzerinden de değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatan Şimşek, “Güçlü birey olmak para ile eşleştiriliyor. İnsan bu yönde değişirken, futbol da bunu uyumlandırılıyor. Küresel ölçekte sağın çok hızlı yükseldiğini görüyoruz. Sağın yükselmesi demek neoliberal olan, endüstriyel olan her şeyin yükselmesi demek. Futbol bundan kaçamaz. Kaçabilmesi için başka bir yaşam biçiminin olması lazım. Sol düşüncenin buralardan çekilmemesi, bu alanları genişletme çabasına girmesi gerekir.” diye konuştu. Şimşek, Galatasaraylı Metin Kurt’un bir efsane olabilecekken sendika mücadelesi sebebiyle futbol hayatının sonlandığını hatırlatarak, “Sadece bu hikayeye olan gönül borcumuz için bile bu mecrada olmamız gerekiyor.” dedi.

Kitabın Ortası’nın “futbol” temalı sekizinci bölümünü MedyaTava TV Youtube kanalında izleyebilirsiniz.

Kaynak: MedyatavaTV
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin