Today's Zaman muhabirinin sınır dışı edilmesine bir itiraz da Azerbaycanlı gazetecilerden!

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Federasyonu(FIJ) Azerbaycan Temsilcisi, sınır dışı edilen muhabirin maruz kaldığı durumun kabul edilemeyeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Today's Zaman muhabirinin sınır dışı edilmesine bir itiraz da Azerbaycanlı gazetecilerden!

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Federasyonu (FIJ) Azerbaycan Temsilcisi Müşvik Eleskerli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren tweet attığı gerekçesiyle sınır dışı edilen Today's Zaman muhabiri Mahir Zeynalov'un maruz kaldığı durumun kabul edilemeyeceğini belirtti.



Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulunan Eleskerli , Zeynalov'un sosyal medya aracılığı ile paylaştığı fikirleri ve şahsi düşüncelerine göre baskıya maruz kalmasının hukuki hiçbir zemini olamayacağını bildirdi. Eleskerli "Mahir'in Azerbaycanlı veya herhangi bir milletin mensubu olması önemli değil, burada rahatsızlık veren profesyonel bir gazetecinin yaydığı veya paylaştığı fikirlerine göre baskılara tabi tutulması . Bu dünyanın hiçbir yerinde normal kabul edilmez" dedi.



Müşfik Eleskerli Mahir Zeynalov'un maruz kaldığı uygulama ile ilgili gerek temsilcisi olduğu FIJ, gerekse de Avrupa Gazetecilik Etiği federasyonları nezdinde taraflarından bilgilendirme yapıldığını söyledi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunya Miyatoviç'in konuya ilişkin yaptığı açıklamayı hatırlatan Eleskerli FIJ, Avrupa Gazeteciler Federasyonu ve diğer uluslar arası örgütlerden de önümüzdeki hafta içerisinde çok ciddi tepkilerin gelebileceğini bildirdi.



DURUMU İZAH EDEMİYORUZ 



Zeynalov'un sınır dışı edilmesini müteakip konuya ilişkin birçok uluslararası kurumun bilgi almak amacıyla kendilerini aradığını bildiren ve zor bir ikilem içerisinde kaldıklarını belirten Eleskerli, "Bir tarafta kanunsuz baskılara maruz kalmış meslektaşımızla ilgili dünya kamuoyunu bilgilendirmek zorundayız, diğer taraftan da verdiğimiz bilgiyle Türkiye'ye sıkıntı oluşturulacağını bildiğimiz için kendimizi manevi baskı altında hissediyoruz" dedi. 



Zeynalov, "Türk savcılar, polise El Kaide bağlantılı kişileri tutuklama emri verdi, Erdoğan’ın atadığı polis şefleri buna uymadı" tweet'ini kendi hesabından atmış, Başbakanlık İletişim Merkezi'de (BİMER) "Devlet ve hükumet büyükleri aleyhine gerçeğe aykırı beyanlarda bulunulduğu" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.



TÜRKİYE'NİN BASIN KARNESİ BİZİ DE RAHATSIZ EDİYOR 



FIJ Azerbaycan Temsilcisi Eleskerli, Türkiye'nin adının basın özgürlüğü konusunda kara listelere düşmesinden oldukça rahatsız olduklarını bildirdi. Türkiye'yi kendi ülkesi kadar sevdiğini, ancak bağımsız medya ve basın özgürlüğü konusunda uluslararası örgütlerce gerçekleştirilen seminerlerde, Türkiye'nin ismini son sıralarda görmenin üzüntü verici olduğunu bildirdi. 



TBMM tarafından internet kullanımının düzenlenmesine ilişkin kabul edilen kanunla ilgili de fikirlerini paylaşan Eleskerli, söz konusu değişikliklerin medyayı sınırlayıcı özellikle internet medyasının önünü kesen olumsuz uygulamalar olduğunu bildirdi. Ülkelerin kendi yasalarını geliştirmede özgür olduklarını belirten Eleskerli, hazırlanan yeni kanunların basını sınırlamaya yönelik değil bilakis özgürlüğünü arttırmaya yönelik olması gerektiğini söyledi. Eleskerli "Basın ve fikir özgürlüğünün kısıtlanması kabul edilemez" dedi. Türkiye'nin demokratik kamuoyunun buna tepkisiz kalmayacağını belirten Eleskerli, Mahir Zeynalov'u kastederek "Daha kanun yürürlüğe girmeden yapılan uygulamanın ağır sonucunu yakinen gördük" dedi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin