Tiyatro oyununa, siyasi içerik ve argo nedeniyle yasak

Genco Erkal'ın Can Yücel'in şiirlerinden uyarladığı, "Can" oyuna gösterim yasağı getirildi.

Google Haberlere Abone ol
Tiyatro oyununa, siyasi içerik ve argo nedeniyle yasak



EDİRNE'de Gençlik Kültür Evi'nin Mayıs ayı içerisinde Halk Eğitim Merkezi'nde sahnelenmesi için getirmek istediği Genco Erkal'ın Can Yücel'in şiirlerinden uyarladığı, Kemal Kocatürk'ün yönetip oynadığı 'Can' adlı tiyatro oyununa, öğretmenlerden oluşan 'metin inceleme komisyonu'nun incelemesinde uygun görülmediği için salon tahsisi yapılmadı.



Edirne Valiliği ise metinlerde argo ve siyasi içerik olduğu için tiyatronun uygun görülmediğini açıkladı.



Edirne Gençlik Kültür Evi, Genco Erkal'ın Can Yücel'in şiirlerinden uyarladığı Kemal Kocatürk'ün yönettiği ve oynadığı 'Can' adlı tiyatro oyununun 20 Mayıs'ta Halk Eğitim Merkezi'nde sahnelenmesi için Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurdu. Öğretmenler oluşan metin inceleme komisyonu da tiyatro oyununun metinlerini inceleyip 'uygun' görülmediğini bir yazıyla Halk Eğitim Müdürlüğü'ne bildirdi. Yazıda salonun tahsis edilmemesi 'uygun görülmedi' gerekçesiyle açıklanırken şu ifadelere yer verildi:



"20 Mayıs 2015 Çarşamba günü Müdürlüğünüz Mimar Kemaleddin Kültür ve Tiyatro Salonu'nun da Edirne Gençlik Kültür Evi tarafından sergilenmek istenen 'Can' isimli tiyatronun metni incelenmiş olup, sergilenmesi uygun görülmemiştir. Bilgilerinize ve gereğini rica ederim."



VALİLİK: SİYASİ VE ARGO İÇERİK



Edirne Valiliği tiyatro için salon tahsisi yapılmamasını nedenini medyada çıkan haberlerin ardından yazılı açıklama ile duyurdu. Tiyatro metninin komisyon tarafından siyasi ve argo içerik taşıdığı için uygun görülmediği belirtilen açıklamada, "Edirne Halk Eğitim Merkezi ve A.S.O Müdürlüğü Mimar Kemaleddin Salonu'nda Edirne Gençlik Kültür Evi tarafından sergilenmek istenen 'Can' isimli oyun metnini 21.04.2015 tarih ve 244 sayılı yazıları ile incelenmek üzere Müdürlüğümüze iletmişlerdir. 13.01.2015 tarih ve 25699 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinin 25. Maddesinin (a) bendi gereği oluşturulan Tiyatro Oyunu İncele Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 'Can' isimli tiyatro oyun içeriğinde siyasi ve argo içerikler mevcut olduğundan oyunun sergilenmesi Tiyatro Oyunu İnceleme Komisyonu tarafından uygun görülmemiştir" denildi.



Salon tahsisi yapılmayan tiyatronun Edirne gösterimi iptal edildi. (DHA)

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin