Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), bazı basın yayın organlarında yer alan, "TİB'de görevden ayrılan ya da görev yeri değiştirilen personelin bilgisayarlarının başka yerlere taşındığı ve bu bilgisayarlar üzerinde işlem yapıldığı, MİT Müsteşarlığı'ndan gelen kişilerin TİB'deki görevlilerin erişim şifrelerini aldığı ve TİB'in dinleme sistemlerinin bir hafta boyunca çalışmadığı ve bu süre zarfında sisteme müdahale edildiği" yönündeki iddiaları yalanladı.
TİB'den yapılan yazılı açıklamada, bazı medya organlarındaki iddiaları yayanların, iyi niyetli olmadığı ve yürütülen soruşturmaları çarpıtıp engellemeye çalıştıkları ifade edildi.
TİB'de görevden ayrılan ya da görev yeri değiştirilen personelin bilgisayarlarının başka yerlere taşındığı ve bu bilgisayarlar üzerinde işlem yapıldığına dair iddiaların gerçek dışı olduğu bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Daha önce görev yapan veya görev yeri değiştirilen personelin bilgisayarları herhangi bir yere ya da kuruma gönderilmemiş, bina dışına çıkarılmamıştır. Bunun aksine, görev yerinden ayrılan personelin bilgisayarları tutanakla depolara kaldırılmış, hiçbir müdahalede bulunulmamıştır. Her bir bilgisayarın geçmişte kim tarafından kullanıldığı belli olup, devam eden soruşturmalarda ihtiyaç duyulması halinde incelenmek üzere muhafaza altında tutulmaktadırlar."
"Şifreler paylaşılmadı"
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı'ndan gelen kişilerin TİB'deki görevlilerin erişim şifrelerini aldığı iddialarının da gerçek olmadığı bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Ocak 2014 tarihinden itibaren TİB'de çalışan hiç kimsenin şifresinin başka kurumlardan gelen birileri tarafından alınması ya da herhangi bir gerekçeyle şifrelerin diğer kurum personeliyle veya kurum dışı çalışanlarla paylaşması söz konusu değildir.
Diğer yandan, Ocak 2014 öncesi bazı firma personeline sistemlere erişim yetkileri ve kapı giriş kartları verildiği tespit edilmiş, bu tür kişilerin erişimleri derhal iptal edilmiştir. Ayrıca, anılan tarih öncesi kritik sistemlere erişimleri olan bazı personelin ortak (anonim) şifreler kullandıkları ve yaptıkları hiçbir işlemin kaydını tutmadıkları veya sildikleri tespit edilmiştir. Bu tespitler üzerine inceleme ve soruşturmalar devam etmektedir.
Geçmiş dönemdeki bazı personelin TİB'deki sistemlerde tutulan işlem ve log kayıtlarını yok ettiklerinin tespiti üzerine, son 6 ay içinde TİB'de yürütülen her türlü işlemin dijital kaydı noksansız olarak tutulmaya ve saklanmaya başlanmıştır. Tüm iş süreçleri 'denetlenebilirlik' kriterlerine göre yeniden gözden geçirilmiştir."
MİT tarafından herhangi bir sisteme el konulması ya da bina dışına çıkarılmasının söz konusu olmadığı kaydedilen açıklamada, devletin gizli kalması gereken bilgilerinin siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin edilmesi, devletin güvenliğine ve siyasal yararına ilişkin gizli kalması gereken bilgilerin açıklanması, uluslararası casusluk yapma suçları şüphesiyle yürütülen soruşturma kapsamında, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gözetiminde ilgili kolluk güçlerinin ve bilirkişilerin katılımıyla TİB’deki teknik incelemelerinin de yapıldığı bildirildi.
"Sisteme sabotaj oldu"
TİB'in dinleme sistemlerinin bir hafta boyunca çalışmadığı ve bu süre zarfında sisteme müdahale edildiği iddialarının da gerçek olmadığı belirtilen açıklamada, "Sistemlerin bir hafta boyunca çalışmadığı iddiası doğru olmayıp, son 6 ay içinde TİB sistemlerine yönelik olarak farklı zamanlarda sabotaj girişimlerinde bulunulmuştur. Tüm bu sabotaj girişimleri, alınan teknik önlemler sayesinde bertaraf edilmiştir. Başkanlık sistemlerine yönelik koruma tedbirleri en üst seviyede sağlandığından hiçbir veri kaybı olmamıştır" değerlendirmesinde bulunuldu.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"26 Haziran 2014 tarihinde saat 23.30'da ilgili kanunlar ve mahkeme kararları çerçevesinde istihbarat kurumlarına veri gönderen sistemlerde aynı anda bir sorun oluşmuş, sorun sonrası yedek sistemler devreye alınmıştır. Aynı görevi gören sistemlerin aynı anda arızalanması durumu şüpheli bulunmuş, bunun üzerine yapılan ayrıntılı incelemelerde, görev yeri değiştirilen personelin görevden ayrılmadan önce sisteme sabotaj amaçlı yıkıcı ve zaman ayarlı program yerleştirdiği tespit edilmiştir. Sabotaj ve veri silme şüphelisi 3 personel hakkında derhal disiplin soruşturması başlatılmış ve bu kişiler açığa alınarak cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.
Bu tür sabotajların engellenmesi için, kritik birçok sistem üzerinde benzer programların bulunması ihtimaline karşı arama ve tarama çalışması yapılmıştır. Böylelikle zaman ayarlı bazı sabotaj hazırlıkları meydana gelmeden engellenmiştir."
"Başkan hukuk fakültesi mezunu"
TİB Hukuk Daire Başkanı'nın, hukuk fakültesi mezunu birinci sınıfa ayrılmış hakim olduğu bildirilen açıklamada, şunlar belirtildi:
"TİB'de son 6 ay içinde yapılan tüm iş ve işlemler kayıt altındadır ve bu kayıtlar da muhafaza edilmektedir. TİB'deki yetkilendirme sistemi, titizlikle görevlerle bağlantılı hale getirilmiş ve personelin kendi görev alanı dışındaki sistemlere erişimi engellenmiştir. Bazı basın yayın organlarında ve internet sitelerinde, bu tür maksatlı iddiaları yayanların, iyi niyetli olmadıkları ve yürütülen soruşturmaları çarpıtmaya ve engellemeye çalıştıkları görülmektedir. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, kanunlarla çizilen çerçevede görevlerini yerine getirmeye devam edecektir." (AA)