Türkiye’nin en yaygın gazetecilik meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), basına hizmet veren ustaların portrelerini yaptırarak müzenin içeriğini zenginleştirmeye devam ediyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin katkılarıyla ressam Ebülfez Ferecoğlu; usta gazeteci, yazar Hıfzı Topuz’un yağlı boya portresini yaptı. Portre, 16 Eylül Salı günü saat 16.00’da düzenlenecek törenle, gazetecilik tarihine emeği geçmiş ve iz bırakan gazetecilerin tablolarından oluşan Basın Müzesi’ndeki Gazeteci Portreleri Galerisi’ne asılacak. Törene TGC Başkanı Turgay Olcayto ve yönetim kurulu üyeleri ile gazeteciler katılacak.
HIFZI TOPUZ KİMDİR?
1923 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’ni (1942), İ.Ü. Hukuk Fakültesi’ni 1948 yılında bitirdi.Strasbourg Üniversitesi’nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans (1957-59) ve yine Strasbourg Hukuk Fakültesi’nde gazetecilik doktorası yaptı (1960). 1947-58 yılları arasında Akşam Gazetesi’nde muhabir, istihbarat şefi, yazı işleri müdürü ve genel yayın müdürü olarak çalıştı. İstanbul Gazeteciler Sendikası kurucuları arasında yer aldı ve başkanlığını yaptı.
Paris’te UNESCO Genel Merkezi’nde, İletişim Sektöründe Özgür Haber Dolaşımı Şefi olarak çalıştı (1959-1983). Uluslararası gazeteci örgütleri arasında mesleksel işbirliği, basın ahlakı, gazetecilik eğitimi ve gazetecilerin korunması projelerini yönetti. Afrika ülkelerinde, Hindistan’da, Filipinler’de gazetecilik eğitimi seminerleri düzenledi. Kara Afrika’da Kırsal basın projesini oluşturdu.
Çeşitli konularda birçok kitabı yayınladı. Başlıcaları şunlar: Kara Afrika (1970), Türk Basın Tarihi (1973), Caricature et Société (Paris, 1974), Uluslararası İletişim (1985), İletişimde Karikatür ve Toplum (1985), Lumumba (1987), Status, Rights and Respon- sabilities of Joumalists (Prag, 1989), Basında Tekelleşmeler (1989), Yarının Radyo- TV Düzeni (1990), Siyasal Reklamcılık (1991), Parisli Yıllar (1994), Hoşgörü (1995), Dünya Karikatürü (1996), Meyyale (1998), Kültür Politikaları (1998), Eski Dostlar (2000), Elveda Afrika Hoşça Kal Paris(2005), Fikret Mualla(2005), Hava Kurşun Gibi Ağır(2011), Vatanı Sattık Bir Kula(2013), Çılgın ve Özgür Neyzen Tevfik (2014)
Anadolu, İstanbul ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültelerinde Basın, Radyo ve TV Tarihi, Uluslararası İletişim ve Siyasal İletişim dersleri verdi. TRT’de Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı (1974-75) 1993’te BRT İstanbul Radyo ve Televizyon Genel Yayın Koordinatörlüğü yaptı. Galatasaraylılar Derneği'nin Galatasaray Ödülü’nü aldı.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nda İletişim Komitesi Başkanlığında bulundu. 1997’de İzmir’de Birinci Ulusal Kültür Kongresini, 1998’de İstanbul’da Kültür Politikaları Sempozyumu’nu düzenledi. Aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet Ödülünü aldı. İletişim Araştırmaları Demeği (İLAD) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Onur Kurulu Başkanlığı ile TGC Balotaj Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.
BASIN MÜZESİ'NDE 60’DAN FAZLA PORTRE VAR
Bünyesinde bulundurduğu eserlerle 'Türk basın tarihinin hafızası' olarak nitelendirilen TGC Basın Müzesi, sadece vefat eden gazetecilerin değil, hayatta olan gazetecilerin de eserlerini, hobilerini, kişisel eşyalarını, hobilerini sergiliyor. Şu anda 60’dan fazla gazetecinin yağlı boya portresi Müze’de sergileniyor. TGC Basın Müzesi, hem basın teknolojisi hem de bu teknoloji ile üretilen gazeteler ve kitaplarla basın tarihimize ışık tutuyor. Müzede 30 binin üzerinde kitap bulunuyor. Her yıl 5 bin araştırmacı müzeden yararlanıyor.
GİYOTİNDEN SANAL ARŞİVE UZANAN SERÜVEN
Basın Müzesi, basın teknolojisinin başlangıçtan günümüze kadar olan değişimini gözler önüne seriyor. Müzede, dönemin çeşitli gravürlerine ve tarihçesine bakılarak Türkiye’deki ilk basım olayı olarak bilinen 1729’da İbrahim Müteferrika’nın kurmuş olduğu matbaanın maket matbaası ve bastığı örnekler, taş baskı, düz baskı makinesi, rotatif, giyotin ve çeşitli dönemleri yansıtan baskı makineleri yer alıyor.
Diğer odalarda ise Türk gazetecilik tarihinin başlangıcı olan 1828 tarihli Vekayi-i Mısriye gazetesi ile basın tarihinin ilk basamaklarını anlatan belgeler ve gazeteler bulunuyor. Ayrıca 2. Meşrutiyet’le birlikte gerçekleşen basın patlaması, Meclisin açılışı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, Latin harflerine geçiş ve günümüze kadarki süreci içeren belgeler, fotoğraflar da müzede sergileniyor. 6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü üzerinde katledilen ilk gazeteciden günümüze kadar öldürülen gazetecilerin fotoğrafları ise “Öldürülen Gazeteciler” bölümünde görülebilir.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi, müzecilik açısından taşıdığı bu üstünlüğünün yanı sıra kültür ve sanat etkinlikleriyle de dikkat çekiyor. Müzenin ikinci katında bulunan Cevat Fehmi Başkut Sanat Galerisi’nde 6 ayrı salonda sergi yapılabiliyor. Sanat Galerisi’ne bağlı olan atölyede ise uygulamalı resim çalışmaları yapma imkânı sunuluyor. Müzenin üçüncü katında ise, uzmanlık kütüphanesi yer alıyor.