Kuruluşunun 100. yılında 11 dilde haber üretmeyi hedefleyen ve şu anda Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Arapça, BHS (Boşnakça, Hırvatça, Sırpça), Rusça, Kürtçe ve Fransızca yayın yapan AA, Arnavutça yayın projesiyle birlikte 8 dilde abonelerine haber hizmeti sunacak. AA, Arnavutça yayın kapsamında, başta Arnavutluk olmak üzere Kosova, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Bosna Hersek'in yanı sıra Türkiye, AB ve ABD'de yaşayan Arnavut medyasına yönelik yayın yapacak.
Arnavutça yayın dili projesi kapsamında çalışmaları yürüten AA, 1 Ekim'de resmi olarak yayına başlamayı hedefliyor.
Hedef, Arnavut dünyasının sesini dünyaya duyurmak
Avrupa Haber Yayın Yönetmenliği bünyesinde yapılacak Arnavutça yayınla siyaset, ekonomi, spor, turizm, yaşam, kültür-sanat başlıkları altında dünyada ve Balkanlar'da yaşanan gelişmeler, fotoğraflı ve görüntülü olarak dünyaya servis edilecek. Arnavutluk, Kosova ve Makedonya ile Arnavut nüfusun yoğun yaşadığı diğer bölgelerde meydana gelen önemli gelişmeler de Arnavutça servisinin muhabir ağıyla Türkçe, Arapça, İngilizce, Rusça, Kürtçe ve Boşnakça olarak dünya medyasına ulaştırılacak.
Arnavutça yayın hedefi doğrultusunda, 2014 yılı içerisinde günlük 45 haber, 50 fotoğraf ve 5 görüntü yayınlanması hedefleniyor. Arnavutça üretilen haber, fotoğraf ve görüntüler, Anadolu Ajansı’nın web sitesi üzerinden takipçilerine ulaştırılacak. Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden de haber, görüntü ve fotoğraflar medya kuruluşlarına abonelik sistemiyle servis edilecek. "Güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı'' ilkeleri temelinde Anadolu Ajansı, Arnavutça yayınla Arnavut medyasına yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor.
AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk de yaptığı açıklamada, '‘Güvenilir, tarafsız, etik, hızlı’ ilkeleriyle dünyanın en etkin 5 ajansından biri olma yolunda AA'nın emin adımlarla ilerlediğini ifade ederek, “AA, bugün dünyadaki ilk 10 ajans arasında. Gittiğim her yerde AA’daki değişimin, büyümenin farkında olunmasından dolayı gurur duyuyorum. Dünyanın en hareketli bölgesi Ortadoğu’da bir numarayız. En çok ve en etkili haber, görüntü ve fotoğrafları dünyaya biz duyuruyoruz. Boşnakça yayın yaptığımız Balkanlar'da Arnavutça yayınımızla da gücümüze güç katacağız” dedi.
Yurt dışında şu anda mevcut 57 temsilciliği, 2020 hedefleri kapsamında 80 ülkeye çıkarmaya çalıştıklarını ifade eden Öztürk, diğer taraftan da buna bağlı olarak farklı dillerde yaptıkları yayın sayısını da artırdıklarını vurguladı.
Öztürk, şunları kaydetti:
'Ajansımızın Arnavutça yayın projesi oldukça önemlidir. Hali hazırda Balkanlar'da alt yapımız mevcuttur, bu alt yapımızı Arnavutça yayınla daha da güçlendireceğiz. Arnavutça yayınımız, bölgedeki halkların iletişimine, barışına ve mutluluğuna da katkı sağlayacaktır.'