Samsung, elektronik üreticileri arasında reklama en çok bütçe ayıran şirket. Güney Koreli şirket, akıllı telefon piyasasındaki gücünü Galaxy S serisi ile güçlendirirken, fotoğraf makinesinden beyaz eşyaya kadar elektronik ürün alanında tüketicilerin her ihtiyacını karşılamaya yöneliyor.
Her ne kadar ürünleri küresel çapta çok büyük ilgi görse de, Samsung düzenlediği etkinliklerde teknoloji ve kadın etkileşimini ‘tamamen yanlış değerlendirmekle’ eleştiriliyor.
Bu eleştirilerin başlangıç noktası, 15 Mart günü gerçekleştirilen Galaxy S4 tanıtımı. Samsung, internet üzerinde 500 binden fazla kişinin izlediği 50 dakikalık etkinlik için, New York’un 6000 koltuklu Radio City Music Hall gösteri merkezini kiraladı. Sahnenin altında Broadway orkestrasının canlı müzik yaptığı etkinlikte, yine Broadway’in ünlü isimleri Ivan Menchell ve Jeff Calhoun sahne aldı.
Gösterimin sonlarına doğru, Galaxy S4’ün ‘Air Gesture’ ve ‘Smart Pause’ özelliğinin tanıtılması kısmında, sahneye altı tane kadın oyuncu çıktı. Kadınlar, ellerindeki Galaxy S4 ile kendilerine içki servisi yapan garsonla eğlendi, sonlara doğru üzerini çıkararak yarı çıplak kalan bahçıvanla ilgilendi.
El hareketleriyle fotoğraflarınıza bakabildiğiniz, müzik dinlerken parçaları değiştirebildiğiniz, hatta internette sörf yapabildiğiniz Air Gesture özelliğinin yanı sıra, gözlerinizi ekrandan çektiğiniz anda izlediğiniz videoyu durduran ‘Smart Pause’ özelliği de bu performans esnasında tanıtıldı.
ELEŞTİRİ YAĞDI
New York’ta Galaxy S4’ün tanıtıldığı gün, Güney Afrika’nın Cape
Town şehrinde gerçekleştirilen buzdolabı etkinliği de teknoloji
sitelerinin diline düştü.
Sahneye çıkan dansçı kızlar, bir buzdolabı lansmanı için fazlasıyla erotik bir tanıtım yaparken, fotoğraflar Twitter’da tartışma konusu oldu.
Galaxy S4 lansmasnı, başta CNET, The Verge, Huffington Post ve CNNMoney gibi sitelerde eleştiriye neden oldu.
CNET yazarı Molly Wood, etkinliğin ‘şoke edici derecede cinsiyet ayrımcılığı içerdiğini’ belirtirken, ABC televizyonundan Joanna Stern, tanıtımın internetten canlı yayınlanmış olmasına dikkat çekti ve “Maalesef bu etkinlik teknoloji şirketlerinin kadınlara nasıl ürün tanıtımı yaptıkları hakkında bir fikir veriyor” ifadesini kullandı.
Cape Town’da yapılan etkinliğe en büyük tepki ise Güney Afrikalı ‘Girl Guides’ teknoloji sitesinden geldi. Editör Samantha Perry, ‘erkek odaklı tanıtılan ürünlerin yarısını kadınların satın aldığını ve kadınların teknoloji dünyasına 7 trilyon dolar gibi bir para yatırdığını’ belirtti. Perry, kadınların daha fazla ilgi gösterdiği buzdolabı gibi bir ürünün de dansçı kadınlarla sunulmasının gereksiz olduğunu ifade etti.
SAMSUNG ÖZÜR DİLEDİ
Samsung, teknoloji dünyasından gelen eleştiriler sonrasında
açıklama yaparak tepkilere karşı duyarlı olduklarını belirtti.
Samsung Güney Afrika’nın pazarlama ve iletişim başkanı Michelle Potgieter, “Düzenlediğimiz son etkinlikler sonrasında, tüm ürünlerimizin tanıtımında kadınların ön plana çıkmasından bir rahatsızlık duyulduğunu fark ettik... Samsung Güney Afrika, çok büyük yerel piyasada tüm müşterilerimize ulaşmayı amaçlamakta ve gerçekleştirdiği etkinliklerde hiçbir tüketiciyi izole etmemeye veya gücendirmemeye özen göstermektedir” ifadesini kullandı.
SONY DE ELEŞTİRİ ALMIŞTI
Elektronik ürünleri tanıtmak için kadınlara olan yaklaşımı
eleştirilen tek şirket Samsung değil. Kısa bir süre önce merakle
beklenen yeni nesil oyun konsolu PlayStation 4’ü kısmen tanıtan
Sony, cinsiyet ayrımcılığı eleştirilerine maruz kalmıştı.
Japon devinin yine New York’ta düzenlediği ve iki saat süren etkinlikte, sahneye 20’den fazla erkek sunucu ve yönetici çıkarken, bir tane kadın sahneye adımını atmadı.
The Verge sitesinden Russell Brandom, kadın tüketicileri aklının ucundan geçirmeyen Sony’nin yanı sıra, tanıtımlarında kadınlara hiç yer vermeyen şirketlerin az olmadığına dikkat çekti.
Nintendo, Haziran 2012’de gerçekleştirilen Wii U lansmanında, Electronic Arts (EA) 2012 Gamescom etkinliğinde ve HTC, yeni One modelinde sahnede kadınlara yer vermedi.
Brandom, yazısında oyun firmaları içinde bir önemli noktaya dikkat çekti: EA verilerien göre, oyunseverlerin yüzde 47’si kadın.
En son gelişmeler, teknoloji firmalarının elektronik ürün alanında birbirlerinden yetenekli olsa da kadın tüketicileri anlamak konusunda ne kadar başarısız olduğunu gösterdi. Teknoloji dünyasındaki tepkilerin ardından, büyük firmaların kadın tüketicilere karşı nasıl bir yaklaşım göstereceği merak konusu.
Ntvmsnbc