Avusturya gazetesi Der Standard, yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili olarak "Bilgiler doğru ise yolsuzluk soruşturması ne sürpriz ne de karanlık güçlerin işi" ifadesini kullandı. Gazetede, "Türkiye yolsuzluk skandalı: Tüm gücüyle savunma" başlığıyla yayınlanan makalede "Gücünü korumak için Başbakan Erdoğan’ın komplo teorileri üretmesinin mantıklı olduğu" da savunuldu.
"Başbakan Erdoğan ve yol arkadaşlarının, yargının bağımsızlığını kaldırmaya yönelik azmi nefes kesici" tespiti ile başlayan makalede yazar Markus Bernath, "Türkiye nereye gidiyor? Bunu birçokları bilmek istiyor: AB Komisyonu, NATO partnerleri, yabancı yatırımcılar ve bizzat Türkler..." sorusu ile devam ediyor.
Hukukun tarafsızlığının ortadan kalkması durumunda Türkiye'nin AB sürecinin yıllar öncesine döneceğini belirten Bernath, yolsuzluk skandalına ilişkin başbakana 8 ay önce sunulan ve Taraf'ın yayınladığı istihbarat raporuna atıfta bulunduktan sonra şu ifadeleri kullanıyor: "Belge doğru ise başbakan, bakanları ile ilgili rüşvet iddiaları hakkında nisan ayında bilgilendirilmiş. İranlı işadamlarına hızlı vatandaşlık için 5 milyon lira verilmesi ve tüm kabinenin onayı ile işlemin onaylanması... Bilgiler doğru ise İstanbul Başsavcılığı'nın yolsuzluk soruşturması ne sürpriz ne de karanlık güçlerin işi…"
KOMPLO TEORİSİ, MANTIKLI BİR DENEME!
Gazetenin İstanbul muhabiri olan Markus Bernath, yazısında "Başbakanın komplo teorileri üretmesi mantıksız değil. Bilakis politik gücünü tüm kuvvetiyle savunması oldukça mantıklı bir deneme" ifadelerini kullanıyor.
Makalede halkın önemli bir kısmının Erdoğan’dan sonra oluşacak ekonomik krizden dolayı komplo teorilerine kolayca inandığı yorumunda bulunuluyor. Bernath, "Erdoğan'ın gidişi sonrası oluşacak muhtemel kriz" ve "Müslüman bir dev güce olan inançtan" dolayı "olanlara gözlerini kapatan yeterli sayıda insan olduğu" vurgusunu yapıyor. Cihan